реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Ульяна Ковальчук несумісна із журналістикою

КОМІСІЯ з ЖУРНАЛІСТСЬКОЇ ЕТИКИ Чернігівської організації Національної спілки журналістів України ще 5 січня ухвалила заяву, що Уляна КОВАЛЬЧУК порушила норми журналістської етики, порушила право громадськості на отримання правдивої інформації і не відповідає професійному іміджу журналіста.

Тоді Комісія вирішила зробити попереджувальний крок і не оприлюднювати заяву, не вдаючись до крайніх заходів, а дати змогу Уляні Ковальчук не порушувати етичні норми та працевлаштуватися.

Однак Ковальчук висновків не зробила і вдає, що заяви не існує, а продовжує дискредитувати Чернігівську організацію НСЖУ, порушуючи етичні норми.

Тому комісія одноголосно вирішила, в межах своїх повноважень, ухвалити заяву у формі публічного осуду. Адже дії Уляни Ковальчук розцінюються Комісією як свідоме порушення норм журналістської етики і є абсолютно несумісними з поняттями професійної журналістики.

Заява Комісії про публічний осуд розповсюджується якнайширше всіма ЗМІ.

ЗАЯВА
комісії з журналістської етики Чернігівської обласної організації НСЖУ від 5 січня 2021 року

Комісія розглянула заяву народного депутата України Валерія Зуба від 10 грудня 2020 року, заяву лікарів Заїки Олександра Миколайовича, Гуменюк Катерини Олегівни, Шеня Юрія Миколайовича, Фаля Володимира Петровича від 11 грудня 2020 року (одержали 19 грудня), а також заяву народного депутата України 8 скликання Романової Анни Анатоліївни від 11 грудня (одержали 28 грудня). Усі вони стосуються, за їх словами, цькування у соціальних мережах та розповсюдження наклепницької інформації з боку члена Національної спілки журналістів України Уляни Ковальчук (членський квиток 24343) від 4 травня 2018 року.

До заяв додаються ксерокопії образливих коментарі з використанням нецензурної лексики на адресу заявників з використанням подробиць особистого життя та спільної діяльності в лікарні №2 та онкодиспансері, де працювала Уляна Ковальчук. Коментарі від імені профілю «Ульяна Ковальчук» з її фото.

Валерій Зуб просить вплинути на Уляну Ковальчук, яка, на його думку, упродовж 3-х років розповсюджує в Фейсбуці коментарі, які порушують етичні норми професії журналіста.

Лікарі також просять вжити заходів до Уляни Ковальчук, яка «цькує та розповсюджує наклепницьку інформацію в мережі Фейсбук щодо лікарів Чернігова» і «порушує етичні норми професії журналіста».

У заяві народного депутата 8 скликання Романової Анни Анатоліївни говориться, що Уляна Ковальчук в соціальних мережах «вдається до особистих образ, оціночних суджень, погроз, маніпулювання придуманими нею фактами».

За матеріалами «безпідставних публічних образ і брехні» СБУ та МВС свого часу розпочали кримінальне провадження, за словами Анни Романової, але припинили за ініціативою заявниці, але «на жаль, Уляна Ковальчук, не зробила висновків, не виправилася, а навпаки, повірила у свою безкарність та почала вдаватися до ще більш неадекватних дій та некоректних висловлювань». Анна Романова просить надати оцінку поведінці Уляни Ковальчук в розрізі Етичного кодексу журналіста.

Комісія журналістської етики Чернігівської обласної організації НСЖУ від 5 січня 2021 року ознайомилася з доданими матеріалами і коментарями від імені профілю «Ульяна Ковальчук».

Комісія виходила з позиції Всеукраїнської громадської організації «Комісії журналістської етики», що все написане журналістом у публічному просторі, як у ЗМІ, так і в соціальних мережах, має відповідати єдиному професійному стандарту роботи - «Кодексу етики українського журналіста».

Таким чином Уляна Ковальчук, коментуючи інформації, зокрема, на медичну тему порушила вимоги пункту 3 Кодексу етики українського журналіста про повагу до приватного життя людини – «Ты такая дворняжа. Совсем не в папу! То где тебя мама нагуляла» тощо.

Також журналістка порушила вимоги пункту 9 Кодексу етики українського журналіста, що факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного, а також неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення- «Слышь ты, недоразвитая...ты хотя бы отца своего не позорила» тощо.

Пункт 12 Кодексу етики українського журналіста Уляна виконала тільки частково і зняла зі своєї сторінки частину матеріалів із коментарями, які порушують норми журналістської етики згідно з пунктом 10, де точки зору опонентів не були представлені. Але не всі коментарі з необґрунтованими звинуваченнями видалила, як того вимагає цей пункт.

Уляна Ковальчук порушила і вимоги пункту 15 Кодексу етики українського журналіста , що ніхто не може бути дискримінований через свою расу, національне чи соціальне походження, а також необхідно уникати вживання образливих висловів і ненормативної лексики. Натомість в коментарях зафіксоване зневажливе ставлення до національності, образливі вислови та нецензурна лайка саме на адресу конкретних людей і лікарів.

Ненормативна лексика вживається в коментарях без скорочень повнослівно «Это полный п…..ц», «Иди на …», «Ну так что вы хотите от этих циган?! У них был стыд и совесть» тощо.

У коментарях Уляна Ковальчук постійно ігнорує і пункт 19 Кодексу, що свідоме порушення норм журналістської етики є абсолютно несумісним з професійною журналістикою.

Міжнародна декларація принципів поведінки, прийнята на 2 всесвітньому Конгресі Міжнародної федерації журналістів (1954р.) та зі змінами на 18-му всесвітньому Конгресі МЖК (1986р.) також говорить, що журналіст має розцінювати як серйозні порушення «зловмисне введення в оману; наклеп, безпідставні звинувачення».
Уляна Ковальчук також порушила пункт 4.2 Статуту НСЖУ, де журналіст зобов’язується дотримуватися вимог законів України, Статуту НСЖУ і Кодексу професійної етики, а також зміцнювати авторитет НСЖУ.

Розглянувши заяви,що надійшли, комісія вважає, що Уляна Ковальчук порушила норми журналістської етики, порушила право громадськості на отримання правдивої інформації і не відповідає професійному іміджу журналіста.
Комісія одноголосно ухвалила рішення, що заява має бути надіслана журналістці, особам, які звернулися із заявами, організації НСЖУ, де перебуває на обліку журналістка, яка стала об’єктом слухань.

ДОДАТОК: 5 квітня 2021 року Комісія одноголосно вирішила, в межах своїх повноважень, ухвалити заяву у формі публічного осуду. Адже дії Уляни Ковальчук розцінюються Комісією як свідоме порушення норм журналістської етики і є абсолютно несумісними з поняттями професійної журналістики.

Заява Комісії про публічний осуд розповсюджується якнайширше всіма ЗМІ.

Увесь склад Комісії пролосув "за", підтримавши заяву з публічним осудом:
Олена Кияшко
Владислав Савенок
Олександр Красногор
Євдокія Тютюнник
Світлана Халімоненко
Світлана Томаш
Олена Лазун



Теги:НСЖУ, Ульяна Ковальчук, Владислав Савенок, журналістська етика


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Вася Чепупний, ти хоча б вже не срамився з такими сфабрикованими заявами. Ольга Чернякова, секретарка Чернігівської Спілки журналістів, відпрацьовує свої онкологічні болячки й відверто лиже покидьку та бабію Валерію Зубу. А ти - їй.
avatar