реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

У ГОНЧАРІВСЬКОМУ СТРІЛЯЛИ ВДЕНЬ… І ВНОЧІ

Днями на військовому полігоні поблизу Гончарівського Чернігівської області військовослужбовці механізованого батальйону 1-ї окремої танкової бригади 8-го армійського корпусу вдень і вночі виконали стрільбу з озброєння бойової машини піхоти БМП-1. Вправи контрольних стрільб командири і навідники оператори бойових машин здійснювали востаннє у цьому навчальному році. Дехто з солдат-строковиків виконав свою десяту стрільбу за рік служби.

Стрільбам не завадив навіть сильний дощ. Він розпочався з самого ранку і довго не вщухав.
- У бойових умовах солдат повинен діяти за будь-яких обставин, - коротко прозвучали слова командира батальйону підполковника Олександра Слабошевського під час постановки завдань на стрільбу.

Безпосередньо перед стрільбою екіпажі виконали декілька нормативів. Спочатку бійці завантажували боєприпаси, а згодом - установлювали протитанковий керований комплекс на башту бойової машини піхоти. Звісно, це вони робили на час.

- Вправа контрольних стрільб досить складна, - поділився враженнями заступник командира взводу молодший сержант Євген Готовський. –Наприклад, щоб уразити мішень «танк» з баштової 73-міліметрової гармати «Грім», виділяється лише три постріли. І часу на це відпущено лише одну хвилину. Опісля з кулемета потрібно вцілити у мішені, що рухаються – ручний протитанковий гранатомет і «безвідкатну гармату». На їх ураження дається 50 набоїв. Тож, щоб отримати відмінну оцінку, за лічені хвилини потрібно вразити всі цілі. При цьому «танк» - не менше двох разів.

Екіпаж молодшого сержанта строкової служби Сергія Пропа тричі вразив «танк» снарядами і тричі знищив «безвідкатні гармати» кулеметним вогнем. Впевнено, з точністю професійного снайпера діяв при озброєнні БМП його навідник-оператор старший солдат Костянтин Мірошніченко. Цей екіпаж за підсумками стрільб в числі кращих.

22-га година вечора. На полігон опустилися сутінки. В темряві все виглядає зовсім по-іншому. Значно складніше орієнтуватися на місцевості, більше часу потрібно, щоб виявити ціль, на вояків тисне втома. Іншими словами, ведення бойових дій в нічних умовах вимагає від військовослужбовців особливого напруження фізичних і моральних сил.

БМП, що стоять в один ряд на бойових позиціях на відстані до ста метрів від спостережної вежі, ледь можна розрізнити. Готувати їх до нічної стрільби розпочали ще засвітла. Екіпажі ретельно перевірили справність приладів наведення, зовнішнього освітлення та ліхтарів, що знаходяться у башті. Однак коли стемніло, не обійшлося без неприємних «сюрпризів»: на одній з машин не працював приціл у режимі нічної стрільби. Вдень його перевірити було просто не можливо, адже освітлення шкали прицілу не помітне при сонячному світлі. Несправний запобіжник відразу замінили.

В черговий раз розпочалася загрузка боєприпасів. Стоячи на броні, командири машин обережно подавали постріли до гармат та кулеметні стрічки через люки в башти навідникам-операторам. Вночі головне не час, а заходи безпеки.
Далеко у полі з’явилися вогні «танків» противника. Над полігоном по черзі розірвалися спалахи пострілів спочатку однієї, а потім і двох інших БМП.

- Перша і третя машини вразили ціль, друга – ні, - доповідає спостерігач керівнику стрільби.
- Не так просто в темряві правильно вирахувати і вразити мішень, - пояснює ситуацію керівник стрільби майор Морозов. - Потрібні навички. Для цього, якраз, і існує полігон.

Нічні стрільби тривали близько чотирьох годин і закінчилися далеко за північ. Звичайно, про підведення підсумків у такий час доби мови йти вже не могло, тому результати узагальнювалися наступного дня. Як і очікувалося, кращими стали екіпажі, що складалися з контрактників та солдат, які звільняться у запас цієї осені. Контрольні заняття ще раз підтвердили стару армійську істину: важливо не де ти служиш, а як служиш…

Як повідомили в штабі 1-ї гвардійської танкової бригади, до складу якої входить механізований батальйон підполковника Слабошевського, заходи бойової підготовки тут виконано на 100 %.

Григорій МАЗУР
Регіональний медіа-центр МО України у м.Чернігові.
Фото автора



Теги:Гончарівське, армія


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
ВІДЕНЬ у ГОНЧАРІВСЬКОМУ - це цікаво... Може вдень ?
avatar
2
Помилка у заголовку: не в Відень (Австрія) стріляли, а "І вдень, і вночі"
avatar
3
Дякую за уважність, а то тихий Відень уже б розгромиили smile
avatar