реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

У Березні вшановано пам'ять про Григорія Верьовку на в'їзді до селища

На в’їзді до селища Березна, що у Менському районі, 14 жовтня 2018 року урочисто відкрили пам'ятну стелу відомому земляку, українському композитору і хоровому диригенту, педагогу Григорію Гурійовичу Верьовці – засновнику, багаторічному керівнику і головному диригенту Українського державного народного хору, який з 1964 року носить його ім'я.

В урочистостях взяв участь Академічний народний хор Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом головного диригента, Заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура.

Захід відбувся до 54-ї роковини смерті видатного музиканта, яку згадуватимуть 21 жовтня. У церемонії відкриття оновленої стели, яка нині містить портрет Григорія Верьовки, також взяли участь представники влади, громадських організацій та мистецьких кіл.

Довідково (за інформацією вільної енциклопедії wikipedia)

Верьовка Григорій Гурійович — український композитор і хоровий диригент, педагог.
Народився 13 (25) грудня 1895 року в українській родині в козацькому містечку Березна на Чернігівщині.
У 1916 закінчив Чернігівську духовну семінарію. 1918–1921 навчався в Київському музично-драматичному інституті імені М.Лисенка по класу композиції у Болеслава Яворського, диригування — в Олександра Орлова. У 1933 р. закінчив інститут екстерном.
Від 1919 року працює організатором і керівником самодіяльності, викладав хорове диригування у музично-навчальних закладах Києва.
1923—1927 р.р. - працює в музично-драматичному інституті, від 1931 р. — в Київській консерваторії (нині Національна музична академія України імені Петра Чайковського). Від 1947 р. — професор консерваторії. Серед випускників Г. Верьовки — відомі згодом диригенти Михайло Кречко, Лев Венедиктов.
1941—1945 р.р. — науковий співробітник Інституту фольклору АН УРСР, перебуває у примусовій евакуації в азійській частині СРСР.
У 1943 р. організував Український державний народний хор, 1943—1964 роках був його художнім керівником і головним диригентом. У 1964 р. хору надано ім'я Григорія Верьовки.
У 1943—1952 р.р. — голова Спілки композиторів УРСР (нині Національна спілка композиторів України).
Помер 21 жовтня 1964 р. Похований на Байковому кладовищі.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм

Від "Сіверщини".
Стелу встановлено з ініцативи та на кошти депутата обласної ради Василя Леоненка. І тим паче дивною виглядає відсутність на святі селищного голови та голів Менської РДА і райради. Тим паче, що пан Мисник мітить на пост голови Чернігівської ОДА...



Теги:Березна, Чернігівська обласна рада, Василь Леоненко, Григорій Верьовка, Чернігівська філармонія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar