реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Троїцький ярмарок у Мені

В Мені це свято звуть Трійцею. Адже в центрі міста діють Троїцька церква і Троїцький ринок. Ось уже більше десяти років меняни щоліта з нетерпінням чекають цього свята та Троїцького ярмарку. Так і цієї неділі кожен мав змогу знайти там розваги на свій смак.

На ярмарку можна було придбати будь-які речі: одяг, взуття, предмети побуту, вироби народних умільців: глиняний та керамічний посуд, різноманітні сувеніри та дитячі іграшки (в основному ручної роботи), картини, вишивки, ікони, вироби з дерева й лози, ковані вироби з металу та ін. В парку територіальні громади виставили курені з вишивками, напоями, наїдками, піснями й танцями. Тут пахло шашликами і смажилися млинці. Над площею (під кінець свята) літали два парамотори, з яких розкидали цукерки.

Незважаючи на спекотну погоду, людей на ярмарку було дуже багато. А торгували люди з різних куточків України. Не перший рік приїжджають з глиняним посудом майстри з Донецької області.

Вони добре володіють українською мовою. Тож меняни мають дякувати жителям Донбасу не лише за Президента. А ось художниця з Сумської області демонструє власні картини та копії знаменитих художників. Бажаючі могли замовити портрети з натури. Художниця писала портрети дітей. Гості із Закарпаття торгували цілющими травами, вовняними речами, гобеленами та іншими виробами. Щороку беруть участь у виставці-продажу виробів ручної роботи виправні заклади Менська ВК № 91, що в смт Макошине та Домницького виправного центру № 135.

А щодо черг за товаром, то вони теж були, але не за гарними виробами народних умільців, а за більш прозаїчним товаром. Волосківська фірма «Надія-Агро» жваво торгувала пшеницею та вівсом. А Ніжинський жиркомбінат продавав дешеву олію.

Був на святі (до речі, не вперше) і епатажний нардеп Олег Ляшко. Правда, без вил, з порожніми руками пройшовся торговими рядами з помічником Василем Волошком. На ходу зібрав прохання та заяви виборців. А виступаючи зі сцени пообіцяв «вибити» півтора мільйона гривень на розвиток культури району (раніше депутат говорив, що на соціально-економічний розвиток кожного району буде по 5 млн. грн.). Через нестачу коштів, районний Будинок культури у Мені перебуває в непривабливому стані. В кількох місцях тече покрівля. Грибок добрався до бетонної стелі. А під час дощу вода ллється в апаратну БК. «Якщо, не дай, Боже, замкне, то згорить уся культура з потрохами», - так вважають працівники БК. На свята приїздять поважні особи, вітають, обіцяють, але окрім обіцянок нічого меняни, поки що, не дочекалися.

Щодо підготовки до свята, то менська міськрада не дуже переймалася проблемою прибирання міста. Якщо по центральній трасі побілили бордюри та дерева вапном (для краси), то бур’яни скосили далеко не скрізь. Приміром, по вулиці Шевченка, яка веде з центру міста на Корюківку, реп’яхи та кропива розрослися так, що прохожим руки жалять. Та й для нанесення дорожньої розмітки по місту, яка вже давно затерлася, фарби теж не знайшлося. (Може це такий задум?

Адже біля Менського зоопарку, який знаходиться по центральній вулиці міста, через яку проходить траса Київ--Новгород-Сіверський, влітку щодня, починаючи від райвійськкомату і аж до школи ім..Шевченка, стоїть по кілька десятків автомашин, об’їхати які неможливо без виїзду на зустрічну смугу руху. Тож, якщо там буде розмітка, то й ставати авто не можна, бо не буде трьох метрів від суцільної смуги). Про тротуари в місті і говорити нічого, бо вони майже відсутні. Та то вже окрема тема.

А знаменитий мер Федір Фесюн їздить тим часом то в Прибалтику, то в Молдову. А це, кажуть, подався за досвідом аж до Бельгії. Невже чомусь навчиться і наше місто хоча б на 10 відсотків стане схожим на прибалтійське чи бельгійське?

Валерій МАГУЛА.
Фото Віри МАГУЛИ.



Теги:мена, народні промисли, ярмарок, Валерій Магула


Читайте також



Коментарі (0)
avatar