реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Слабка Галичина?

Галичанка, що на помочах у Януковича, Ганна Герман заявила нещодавно: Президент, мовляв, підписав закон про мови через те, що галичани не вийшли захищати українську мову. Оскільки вони за Януковича не голосували, то він виконує не їхні вимоги, а донбасівців, які за російську мову. Слабка, мовляв, Галичина.

Дивна логіка в колишньої кагебістки, що працювала на радіо «Свобода», а тепер намагається створити імідж Президенту Януковичу.
Адже цією заявою вона визнає, що її патрон так і не став Президентом усієї України, а є главою тільки донбасо-кримської частини держави. Хоча з Кримом треба зачекати — саме Крим не вводить як регіональну російську мову, бо тоді ж треба ввести і ще одну регіональну — кримсько-татарську. А цього ж ой як не хочеться росіянам! Так як вони відмовили і болгарам Ізмаїла — не про їхню честь новий закон. Але ж таким чином болгар, кримських татар, угорців, румун, поляків, гагаузів, що мешкають в Україні, правляча влада перетворює на своїх ворогів.
Ганна Герман дивно мислить — українці в Україні повинні боротися за українську мову. Виходить, за її логікою, в Україні — окупаційний режим?

Адже на здорову голову не налазить, щоби українська влада (незалежно від партійного кольору) знущалася з мови титульного народу.
А таки знущаються: скажімо, в Одеській області з першого класу в більшості шкіл починають вивчати російську мову (раніше вивчали з 5 класу). За рахунок уроків християнської етики. Думаю, цей досвід міністра Табачника буде поширений по всій Україні. До речі, чому його одноплемінники — євреї — не вимагають введення регіональної мови ідиш? Чи їх влаштовує русифікація?

Ганна Герман хоче бачити вибух народного невдоволення українців. Але то тільки раз українці так культурно вели себе на Майдані, що аж Ющенко хвалився: «І шибка не тріснула!». Зараз, якщо допечуть, то українці вийдуть уже не з тими декоративними вилами, що ними ловить довірливих виборців на свій політичний гачок Олег Ляшко, а зі справжньою силою. Згадайте, як під Українським домом були ошелешені хлопці з «Беркуту», коли проти них застосували газові балончики захисники української мови. Такого від «ботаніків» міліціянти не чекали. До речі, мо’, через це нечисленні захисники мови і вистояли під Укрдомом, коли їх покинули так звані провідники опозиції.

«У вас нема демократії, якщо доводиться важливі питання вирішувати на вулиці», — говорив мені професор університету штату Теннесі в США Пітер Гросс. Дійсно, демократія виробляє природні механізми вирішення проблем — наприклад, у залі парламенту. А наш парламент виявився нездатним захистити навіть елементарне право українців на свою мову. Тому й треба відправити у відставку всіх, хто там уже був, — без оглядки на їхню уявну опозиційність. Треба обирати нових. Не багатих, бо, як влучно повторює лікар — кандидат у депутати Іван Осадців (від «УДАРу») слова Григорія Сковороди, «не пускайте багатих у владу — єдине, що вони зроблять, то це добрий ґешефт для себе».

Галичина слабка? Можливо, але сутички за українську мову проходять сьогодні в Харкові, де люди штурмували міську раду, у Миколаєві, де міліція затримала чотирьох, у Запоріжжі, де голова «Просвіти» прикував себе ланцюгами… Тобто піднімається центральна Україна і навіть східна.

Грайтеся далі, пані Ганно, у слабку Галичину і сильний Донбас. Зрештою, і УПА була створена на Волині, а не в Галичині. Окупантам було від того легше?

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:українська мова, Василь Чепурний, Ганна ГЕРМАН, Галичина, русифікація, КГБ


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Просто галичани мирні люди, вони не хочуть війни і "тримаються" до останнього. А Герман просто провокатор.
avatar
2
«У вас нема демократії, якщо доводиться важливі питання вирішувати на вулиці»
Демократія = громадянське суспільство = компроміс громадян і влади
avatar