реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Самоорганізовуйтесь!

У Верховній Раді України координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства при президентові готує законопроект про спрощення самоорганізації населення та введення громадянського суспільства, пише Коммерсантъ-Украина.

Варто зазначити, що вчора було затверджено план розвитку місцевої демократії до кінця року, який повинен дати "системний підхід до розвитку громадянського суспільства для всієї країни".

Також готується нова редакція законопроекту про органи самоорганізації населення, оскільки у старому законі занадто ускладнені деякі процедури.

"Зараз якщо мешканці хочуть створити, наприклад, будинковий комітет, їм треба отримати схвалення міськради або сільради, а щоб обрати голову комітету, потрібно організувати кабінки, урни, бюлетені, лічильну комісію. Це складно і безглуздо", - пояснив директор програм фонду Відродження Олексій Орловський.

Таким чином, людям має стати легше займатися благоустроєм території, ремонтом комунікацій і контролем за тарифами. Пропонується скоротити термін реєстрації органів самоорганізації населення, а мешканці сіл з менш ніж 50 мешканців можуть просто обрати старосту.

"ОСН можуть створити свої підприємства і надавати послуги. Це дасть їм додаткове джерело фінансування, тому що зараз місцева влада неохоче виділяє кошти на потреби територіальних громад, посилаючись на брак грошей у бюджеті", - додав Орловський.

Однак в Асоціації міст України зауважили, що люди не хочуть брати участь в органах місцевого самоврядування, оскільки не знають своїх прав.

"В основному люди не знають своїх прав, не знають, що за законом у них є можливість впливати на рішення чиновників. Вони сумніваються, що їхні дії поліпшать ситуацію, або відкрито говорять, що їх це не стосується", - розповів експерт з питань бюджетної політики асоціації Олександр Слобожан.

Як повідомлялося 24 травня, ЄС виділяє гроші на підтримку українського громадянського суспільства. Але головним одержувачем західної допомоги залишається держава.
Кореспондент



Теги:самоорганізація населення, староста селаЮ будинковий комітет, громадянське суспільство


Читайте також



Коментарі (0)
avatar