реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Повний огляд MacBook Pro 14 (M1 Pro, 2021) - досвід використання

Нове покоління MacBook Pro 2021 чекали давно. Цього року мали збігтися одразу пара важливих подій: оновлення форм-фактору та перехід на новий мобільний процесор власної розробки компанії Apple.

Купертинівці справді не підкачали. Таке відчуття, що вони всі останні 4 роки збирали спільне ФЕ від покупців і вирішили разом залатати всі проблемні місця MacBook для професіоналів.

Нове покоління MacBook Pro 2021
Джерело: iLounge.ua

Мені вдалося дістати MacBook Pro 14 (2021) з базовим процесором M1 Pro і я більш ніж впевнений , що це найоптимальніша комплектація для більшості покупців. Вона справді закриває більшість завдань, лише трохи менше всім звичного 15-дюймового формату та не має основних проблем попередників.

Що нового у зовнішньому дизайні MacBook Pro 14?

За останній місяць я не лише тестував продуктивність, а й намагався звикнути до нового форм-фактору. На думку багатьох, останній вдалий MacBook Pro вийшов у 2015 році, а все, що було після, просто варіації на тему. Якщо і ви з таких старовірів, MacBook Pro 14 точно заслужить вашої уваги.

Почнемо із зовнішнього дизайну. Сам корпус став більш округлим. Чимось він нагадує MacBook Pro 2012 року. Від гострих обрубів відмовилися, а кришка стала ідеально рівною. Відразу скажу, що це зробило її дещо хиткою. Гнеться не сильно, але помітно. На нижній частині вигравіювано великими літерами «MacBook Pro», щоб усі присутні в офісі/коворкінгу/кав'ярні знали, що ви Про-юзер.

Повний огляд MacBook Pro 14 (M1 Pro, 2021)

Я трохи іронізую, бо не знаю, навіщо купертинівці зробили цей напис. Корпус сам собою вже виділяється серед конкурентів. Надкушене яблуко є на кришці. Напис поступово збирає бруд і це часом дратує.

З боків розташовані ті самі давно очікувані порти! Тільки лінивий не тикав у Apple необхідністю купувати перехідники та адаптери. Тепер основні порти завжди з вами:

  • Порт заряджання MagSafe. Відмінне рішення, якщо ви часто працюєте не вдома. Якщо хтось смикне кабель, ноутбук не полетить зі столу або колін. У мене за місяць таке кілька разів було. Якщо не брати до уваги пару сивих волосин, я відбувся легким переляком.
  • 3 порти USB-C з Thunderbolt 4.
  • Роз'єм HDMI.
  • Кардрідер.
  • Роз'єм 3,5 мм для навушників.

Повний огляд MacBook Pro 14 (M1 Pro, 2021)

Тепер перехідник вам знадобиться лише для підключення пристроїв через USB-A та дротового інтернету. У мене таких гаджетів немає і мені нового набору портів вистачає.

Що нас чекає під кришкою MacBook Pro 14?

Якщо зовнішній дизайн вийшов досить функціональним, то що на нас чекає під кришкою? Візуально просто вогонь! Почнемо із нижньої частини. Тут стандартне компонування:

  1. Клавіатура без цифрового блоку.
  2. Величезний скляний тачпад.
  3. Велика клавіатура і без Touch Bar!

Мені складно говорити якось конкретно про відмову від Touch Bar. Як іграшка, було цілком собі цікавою, але розумію, що для професійної роботи функціональні клавіші набагато важливіші. Так що тут спирайтеся лише на свої уподобання.

З приводу клавіатури помітив таке. Мені не дуже подобається однотонність майданчика. Якщо ви хоча б деколи підглядаєте в клавіатуру під час роботи, то через чорну підкладку та чорні клавіші буде складно знаходити потрібну клавішу. Особливо з вимкненим підсвічуванням.

Повний огляд MacBook Pro 14 (M1 Pro, 2021)

Що з продуктивністю в MacBook Pro 14?

Якщо вам був потрібен корабель джедаїв від світу ноутбуків, точно варто вибирати MacBook Pro 14. Нові процесори дійсно обходять будь-який ноутбук на ринку за сукупністю характеристик.

Тут треба зробити невелику ремарку. Я працюю на MacBook Pro 14 із базовим процесором M1 Pro. Його характеристики:

  1. 6 високопродуктивних ядер.
  2. 2 високоефективні ядра.
  3. 14-ядерна графіка.
  4. 16-ядерна система для нейронних обчислень Neural Engine.
  5. 16 Гб оперативної пам'яті.

Повний огляд MacBook Pro 14 (M1 Pro, 2021)

Все разом це видає чудову продуктивність на рівні відеокарт 3060 та процесора Intel i7. Відверто, в моїх завданнях навіть нема де задіяти стільки потужності. Якщо зберуся займатися 3D-моделюванням, навіть міняти машину не доведеться.

Якщо займаєтеся графікою, то тут точно оцініть дисплей. З мене дизайнер не вдався, але можу оцінити чіткість та передачу кольорів у фільмах на новій Liquid Retina XDR. У нього максимальна яскравість 1000 кандел, при середній по ринку 300, а в HDR-картинці піднімається до 1600 кандел. Загалом, дивитись нову «Дюну» одне задоволення. Якщо не вистачає, можна підключити ще 2 4К-монітори. Що стосується чубчика, то мені він навіть здався кумедним і в роботі не заважає.

Повний огляд MacBook Pro 14 (M1 Pro, 2021)

За автономність окрема повага Apple. Я справді відвик брати із собою зарядку. MacBook Pro 14 тримає до 11 години роботи, але реально виходять 8-9. Мені цього вистачає, але зважайте на те, що без підключення до мережі ноутбук знижує продуктивність.

З того, що особисто мені не дуже сподобалося в технічній частині, можу сказати лише про повільний кардрідер. І те як, він повільний тільки для такої ціни, але серед ноутбуків показник запису та читання нормальний.

Чи коштує MacBook Pro 14 грошей?

У 2021 році компанія Apple представила дуже дорогі ноутбуки. Ціни стартують з $1750, а з урахуванням курсу та податків, у нас в Україні цінник перевищує $2000. Що ви отримуєте за ці гроші?

  1. Величезну продуктивність. Так, конфігурація може бути ще потужнішою, але спробуйте знайти завдання, з якими б це не впоралося.
  2. Тиха робота. У мене тільки в іграх включався кулер, і так, можна грати.
  3. Мультимедійний портал. Я тепер лише на ноуті дивлюся фільми. Якщо будуть схожі телевізори, обов'язково роздобуду.
  4. Надійність. Навіть якщо ви поспіхом збираєтеся і забудете зарядник, акумулятора вистачить на повний робочий день. Якщо потрібно, можна зарядитись через USB-C.
  5. Престиж. Згоден, це найслабший пункт, але коли з машиною з'являєшся на зустрічі, з тобою одразу по-іншому розмовляють.

Цю конфігурацію MacBook Pro 14 я справді можу радити. Брати щось дорожче за сенс не бачу. Тільки якщо професійно працюєте з графікою, вам може не вистачити базової конфігурації. Можливо вам справді варто доплатити, щоб комфортніше працювати.

Раніше MacBook Pro викликав у мене глибоке сум'яття. Начебто такий дорогий апарат називати поганим, але відсутність портів, постійний перегрів і невеликий час автономної роботи були просто кошмарними. Зараз справді не соромно просити такі гроші за такий пристрій. Воно відпрацьовує кожну копійку.




Теги:apple, споживач, macbook pro


Читайте також



Коментарі (0)
avatar