реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Починаймо з маленьких підприємств!

Ніколи не думав, що так проблемно залучити людей на отримання грантів (безповоротної допомоги) з сприяння економічної самозайнятості осіб шляхом створення мікропідприємств.

Не хочуть відкривати олійні, сироварні, хлібопекарні, лінії з виробництва тушкованого м`яса чи макаронів.
А це ж відновлення економіки України.І тому її треба починати саме з подолання не тільки колоніальних (насильно нав'язаних), а й пост-колоніальних (некритично сприйнятих) норм та стереотипів - всього, що стосується суспільних відносин, політичної системи, морально-етичних та правових взаємин.

Адже економіка не існує у відриві від соціуму - тому її стан повністю залежить від реального стану суспільства та його історичних, культурних, етнічних, релігійних та географічної особливостей. Крім того, як ринкова модель економіки (лібералізм) так і планова модель економіки (марксизм) є не просто економічними теоріями, але й світоглядами, які напряму походять з філософії.

Адам Сміт адаптував філософію індивідуалізма Джонна Локка до сфери політекономії. Карл Маркс розвинув філософію Фрідріха Геґеля з акцентом на економічні закономірності та історію, описану з позиції пригнобленого класу (пролетаріату).

Тому які позитивні наслідки може дати економічне реформування в Україні - де суб'єктом економіки виступає, списаний з західної економічної моделі, психотип автономного індивіда, який там формувався століттями?

В Україні ж традиційними суб'єктами господарювання завжди були сім'ї та родини.
Звідси відновлення економічного потенціалу України потрібно здійснювати виходячи з історичної та етнічної конкретики.

Бо українці, як завжди, знову будуть в програші.
І про це потрібно говорити вже сьогодні.
Ми переможемо!

Сергій ЧАПЛИГІН



Теги:гранти, Сергій Чаплигін, Відновлення


Читайте також



Коментарі (0)
avatar