реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

"По Остерській міськраді має бути кримінальне провадження" - представник УІНП

Редакція газети «Сіверщина» звернулася до Сергія Бутка, представника Українського інституту національної пам’яті у Чернігівської області, дати коментар щодо листа Володимира Француза, члена Народного Руху України, «В Остерській міській раді відкрито пропагують антилюдську теорію» на сайті «Сіверщина» (http://siver.com.ua/news/v_osterskij_miskij_radi_vidkrito_propagujut_antiljudsku_teoriju/2017-04-07-20425).

Сергій Бутко: Сумно напередодні світлого свята Воскресіння Христового обговорювати тему пропаганди комуністичної символіки у будинку Остерської міської ради Козелецького району Чернігівської області. Комуністичний режим за десятиріччя свого існування вбив, репресував тисячі і тисячі священнослужителів, віруючих, жорстоко переслідував і забороняв українські церкви…

Тепер щодо фактів, які повідомив п. В. Француз:

1) Поліція та інші правоохоронні органи повинні перевірити інформацію, викладену у цьому листі. За умови підтвердження фактів (у правовій державі існує принцип презумпції невинності, хоч представлені автором фото переконливі), має бути відкрита кримінальна справа відповідно статті 436-1. «Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів» Кримінального кодексу України. Далі провести слідство і довести до судового рішення.

Особливу увагу необхідно приділити, відповідно вимог Закону, діям або бездіяльності представників влади без огляду на посади й статус.

2) Щодо т.зв. «бандерівців», яких за інформацією автора листа, засуджує як злочинців В.М. Нікітін. У статті 1 «Правовий статус борців за незалежність України у XX столітті» Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті» від 9 квітня 2015 року № 314-VIII чітко вказано: «Борцями за незалежність України у XX столітті визнаються особи, які брали участь у всіх формах політичної, збройної та іншої колективної чи індивідуальної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі таких органів влади, організацій, структур та формувань». У цій статті дається докладний конкретний перелік організацій, структур та формувань, серед таких організацій та формувань вказані й ОУН і УПА.

До речі, термін «бандерівці» вигадали пропагандисти СРСР як загальну назву усіх українських патріотів, які боролися за незалежність України з початку 1940-х років і до розвалу СРСР. Сучасний російський агресор також його використовує для визначення сучасних українських патріотів, захисників України.

3) Щодо використання на заходах відзначення 8-9 травня Дня пам’яті і примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні «копій» прапора перемоги тощо. Відповідно підпункту «а» і «в» пункту 4 частини 1 статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 9 квітня 2015 року № 317-VIII такі «копії» прапорів є комуністичною символікою, вони заборонені, їх публічна демонстрація тягне за собою кримінальну відповідальність. УВАГА: на святкових, меморіальних та інших заходах можна використовувати тільки оригінали прапору перемоги та інших подібних (бойових) прапорів.

Впевнений, що правоохоронні органи та керівництво Чернігівської області здатні самі вирішити цю проблему відповідно духу і букві Закону без втручання вищих органів влади держави.

Записав коментар Василь Чепурний



Теги:декомунізація, Народний Рух, УІНП, остер, Сергій Бутко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar