реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Партій багато, опозиційних — не дуже

Пригадується, як більше десятка років тому далекі від політики люди зневажливо філософствували: «Он партій тих розвелося більше сотні. Все обіцяють людям манну небесну та рай на землі. Колись була одна, і жили краще». Лукавили філософи чи не знали про те, що більшість нових партій була створена самою владою. З однією метою: розколоти найбільш рейтингові політичні сили, розпорошити виборців.

Це давало можливість провладним силам легко створювати свою більшість — як у парламенті, так і в радах нижчого рівня.

І коли в останнє десятиліття стала вимальовуватися схема укрупнення політичних сил, ґвалт зчинили малі і «диванні» партії. Мовляв, їх хочуть усунути з політичної арени. А вони такі ж чесні та принципові, ідейні та безкорисливі, й без них ради не працюватимуть… Тут теж дехто лукавить, «забуваючи» про те, що головним критерієм діяльності політичної партії є довіра та підтримка виборців, а головною метою існування — боротьба за владу. Організовуйтесь, працюйте, боріться за виборця! Він теж може помилятися (і часто це робить), але завдання партійців — переконати у правильності своїх дій.

Цьогорічної осені в нас відбудуться вибори народних депутатів України. Половина депутатів Верховної Ради (225) обиратиметься за партійними списками, половина (теж 225) — за мажоритарними округами. Нещодавно Центральна виборча комісія їх «нарізала», повністю знехтувавши попередні округи. Можна лише здогадуватися, для чого це зроблено.

Але ж ніяк не для того, щоб сприяти кращій участі у виборах непровладних партій.
Вважаю, для читачів корисною буде інформація про те, чи є в наших районах опозиційні партії, як вони діють в умовах нинішнього політичного режиму.

Отже, розпочнемо зі Щорського району.

ВО «Батьківщина»

У Щорському районі найчисельнішою опозиційною політичною силою є райорганізація ВО «Батьківщина». Очолює її від 2000 року Григорій Антонович Скидан, котрий у 2005 – 2007 рр. був головою Щорського району.
На обліку в парторганізації перебуває 824 особи. Вони ведуть активну громадсько-політичну діяльність. «Батьківщина» — активний учасник усіх виборів і заходів, які проводяться в районі.
7 партійців були обрані депутатами райради, 11 — міськради, 11 — до сільських рад, один член «Батьківщини» є сільським головою. За останніми рейтингами ВО «Батьківщина» за підтримкою населення лідирує серед інших партій.
В офісі райорганізації постійно працює громадська приймальня. Сюди приходять відвідувачі з усілякими важливими для них питаннями. Людям надаються консультації, роз’яснення деяких юридичних питань, допомога в підготовці звернень до органів державної влади та інших інстанцій.

«Наша Україна»

Райорганізацію партії «Наша Україна» очолює Любов Григорівна Удод. У 2005 – 2009 роках вона працювала першим заступником голови Щорської райдержадміністрації. Парторганізація діє від 2006 року. Раніше до неї входило 367 партійців, нині залишилося 270. Хтось перейшов до інших партій, хтось — виїхав чи помер. У райраді «Наша Україна» має свою фракцію із трьох депутатів. Партійці беруть активну участь у роботі сесій та комісій райради, виступають із діловими пропозиціями, домагаються розв’язання важливих проблем у житті району.

УНП

Райорганізацію Української народної партії від 2000 року очолює приватний підприємець Сергій Іванович Василечко. У минулому парторганізація налічувала 110 осіб, нині залишилося 40. Хоч люди і вийшли з партії, вони перейшли до інших опозиційних сил.

«До Української народної партії люди вступали за ідейними переконаннями, а не за якимись вигодами, — говорить Сергій Василечко. — Але поволі партія втрачає перспективу через незрозумілу й нечітку позицію лідерів. У попередньому скликанні райради ми мали свою фракцію, були наші люди і в керівництві сільрад. Однак остання виборча кампанія виявилась для нас невдалою. Тому все частіше наші партійці задумуються над підтримкою іншої політичної сили — більш рішучої і перспективної. А поки що ми разом з іншими представниками опозиційних партій намагаємося захищати українські інтереси в цій державі, відстоювати справедливість. Робити це досить непросто. Як людина, котра займається підприємницькою діяльністю, я створив робоче місце не лише для себе, а й п’ять робочих місць для мешканців району».

«Фронт змін»

Райорганізація партії «Фронт змін» — одна з наймолодших у районі. Очолює її Леонід Комісаренко — людина активна й ініціативна. Головою виконкому обрано Вадима Платонова. Парторганізація поки що перебуває в ситуації становлення і нарощування партійних рядів. Позитивним є те, що до лав партії вступають молоді люди, з новим мисленням, які нічого не бояться і які не хочуть жити в країні, де буйним цвітом розквітає кримінал, де вибірково використовується законодавство, де люди можуть продатися за кілограм гречки і пляшку горілки, як уже бувало під час попередніх виборів, коли керувала стара-нова владна команда. А на наступних парламентських виборах «Фронт змін» ітиме з «Батьківщиною», в якої є чому повчитися у сфері політичної боротьби. Тож «Фронт змін» має добрі перспективи.

Валерій МАГУЛА

Газета "Сіверщина" розпочинає огляд опозиційних сил в районах області. Передплата на "Сіверщину" триває з доставкою з липня. Поспішіть і підтримайте єдину в області опозиційну проукраїнську газету. Передплата -- по всій Україні!



Теги:Батьківщина, Фронт змін, УНП, опозиція, Щорс, Наша Україна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar