реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Чернігівська опозиція об`єдналась. Але не вся...

Зустріч Клубу молодого політолога 9 лютого зібрала в експертному клубі «Чиста політика» керівників основних опозиційних сил Чернігівщини.
Говорили про перспективи об’єднання опозиції на виборах 2012, механізми взаємодії та визначення єдиних кандидатів. Ключовою подією зустрічі стало підписання «Батьківщиною», «Фронтом Змін» та «Свободою» угоди про спільні дії опозиції на Чернігівщині.
Процес об’єднання опозиційних сил почався ще у 2010 році. У серпні був створений Комітет опору диктатурі, 22 січня 2011 року на Софійській площі була підписана угода про співпрацю. А от яка ситуація з об’єднанням опозиції на Чернігівщині – показала зустріч Клубу молодого політолога 9 лютого.

В обговоренні перспектив об’єднання опозиції взяли участь керівники обласних осередків партій «Батьківщини», «Фронту Змін», «Свободи», «УДАРу», «Громадянської позиції» та Української народної партії. Усі, як один підтвердили, що об’єднання необхідне і потрібно спільно боротися проти існуючого «режиму Януковича».

Зокрема, Олександр Кодола заявив, що опозиційні сили виставлять єдиного кандидата на кожному мажоритарному округу. «Ми маємо своїх кандидатів для усіх 6-ти округів, проте готові йти на компроміс». Лідер чернігівської Батьківщини озвучив трьох кандидатів від партії, назвавши Валерія Дубіля, Віталія Коржа та себе.

Позицію «Свободи» озвучив Андрій Міщенко, хоча вже відомо, що він буде очолювати партію у Дніпропетровській області, а керувати штабом буде Костянтин Лубенцов. «У нас є спільний ворог – Янукович та його оточення, і я впевнений, що нам не забракне розуму об’єднатись проти нього» - зазначив екс-лідер чернігівських свободівців. Також Андрій Міщенко заявив, що після виборів опозиційні сили мають конкретні плани, серед яких імпічмент президента та люстрація владних структур. Імена мажоритарників від «Свободи» на Чернігівщині наразі не визначено.

Новопризначений керівник обласного «Фронту Змін» Олександр Нерета підтримав колег та наголосив на тому, що важливо не пропустити до Верховної ради недостойного кандидата. Наразі партія формує обласний штаб та проводить аудит своїх представників. Всі кандидати від Фронту Змін будуть проходити узгодження та діяти згідно з опозиційними домовленостями.

Про механізм взаємодії опозиції на виборах 2012 розповів лідер обласного УДАРу Сергій Аверченко. Щоб обрати єдиного кандидата буде проведений праймеріз та незалежні соціологічні опитування. «Ми оберемо кандидата з найбільшою підтримкою. Визначитись нам допоможуть люди. А за півтора місяця до дня виборів всі інші кандидати знімуть свої кандидатури на користь єдиного» - зазначив Сергій Аверченко.
Олександр Мельник («Громадянська позиція») підвердив готовність об’єднуватись, проте наголосив на тому, що єдиного кандидата повинні обирати люди, а не партія. Також він заявив про готовність його партії зняти усіх своїх мажоритарників задля спільної перемоги опозиції.

Заступник голови обласної організації УНП Сергій Соломаха застеріг колег від необдуманого копіювання дій зі столиці та припустив, що на Чернігівщині створять п`ять округів, а не шість. «Головне, що процес об’єднання пішов. Нам треба не повторювати помилок минулого та діяти спільно». – зазначив він.

Наприкінці зустрічі керівники партій «Батьківщина», «Фронт Змін» та «Свобода» підписали угоду про спільні дії опозиції на Чернігівщині. Інші учасники заходу утримались від підписання угоди, але підтвердили свою готовність вести конструктивний діалог та спільними зусиллями йти на вибори 2012.

Текст угоди:

Угода про спільні дії об’єднаної опозиції на Чернігівщині

Ми, голови обласних організацій політичних партій Чернігівщини, на основі Угоди про спільні дії об’єднаної опозиції України, яку 22 січня 2012 року в Києві підписали лідери наших політичних сил, з метою її практичного втілення для:

– повернення країни на демократичний шлях розвитку та забезпечення умов для добробуту і можливостей для самореалізації кожної людини,
– повноцінного забезпечення європейських стандартів свобод та прав громадян, припинення політичних репресій і звільнення лідерів опозиційних партій – Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та інших політичних в’язнів,
– захисту конституційного права громадян України на формування органів влади, отже – на вільні та чесні вибори, –
проголошуємо координацію дій обласних організацій політичних партій у Чернігівській області для боротьби з антинародним режимом Януковича та його представниками на місцях і відновлення справжнього народовладдя.

З цією метою опозиційні політичні партії, що співпрацюють у Комітеті опору диктатурі та здійснюють спільні дії на обласному, районних і місцевому рівнях:
– укладають відповідні угоди між усіма районними і міськими партійними організаціями в Чернігівській області й узгоджують спільні політичні принципи, підходи та дії на всіх рівнях місцевих рад;
– узгоджують позицію щодо діяльності обласної та районних державних адміністрацій у Чернігівській області та послідовно її дотримуються, у тому числі й у місцевих радах;
– координують дії, спрямовані на забезпечення підготовки і проведення чесних виборів народних депутатів України, встановлення їх правдивих результатів, недопущення фальсифікації голосування і спотворення волевиявлення громадян.

Ми наголошуємо, що єдиним опонентом для об’єднаних сил опозиції є чинний режим і ті політичні сили, які його уособлюють. Тому ми відмовляємося від публічної взаємної критики та декларуємо принцип взаємоповаги і взаємного непоборювання між опозиційними політичними силами.

Голови обласних організацій політичних партій зобов’язуються забезпечити безумовне визнання та виконання цієї угоди на всіх рівнях партійних структур у Чернігівській області.
З метою консолідації національних і демократичних сил закликаємо всіх, хто здатний протистояти режиму Януковича, підтримати нашу ініціативу та діяти спільно.

Тільки разом ми зможемо досягти спільної мети – побороти диктатуру та побудувати справедливу та заможну країну!
Слава Україні!


Позицію газети "Сіверщина" читайте в наступному номері. Передплата триває!



Теги:УНП, Батьківщина, опозиція, свобода, удар, Фронт змін


Читайте також



Коментарі (7)
avatar
1
Тобто т.зв. об'єднана опозиція уже все поділила -- "Батьківщина" заявила про три округи, "Свобода" -- про один, Прилуцький (Тягнибок у прес-клубі "Просвіта"), а "Фронту змін" лишаються два: Сосницький та Козелецький. І начхати на реальні рейтинги, на опитування народне, на інші партії, що мають достойних кандидатів... Навіть на ті партії, що є союзниками "Батьківщини", напр. НРУ та ПРП... Вибачте, оце вона і є -- об'єднана опозиція?
avatar
2
Пан Василь, оприлюдніть будь ласка "реальні рейтинги" політичних партій на чернігівщині і головне, хто ті рейтинги досліджував. Ніхто не заважає союзникам опозиції вступати до КОДу, виконувати пункти угоди на всіх рівнях і тоді вже висовувати свої умови. Взагалі, рейтингів НРУ та ПРП вистачить на 0,1% кандидата по одному виборчому округу і наскільки відомо ці партії вже не є самостійними. Ви маєте рацію, людям начхати на партії з нульовим рейтингом НРУ, ПРП та ін.. Зараз в Україні понад 200 політичних партій і майже всі вони сьогодні позиціонують себе як проукраїнськи та опозиційні до влади і кожній потрібен хоч один виборчий округ. То що, накажите кожній "диванній" партії надати цей округ для чергової "тушки" від Януковича? Зараз кожний українець для себе вже визначив: всі кандидати, яки йдуть по округам не від КОД - є провладними, перефарбованими "тушками", за яких ніхто голосувати не буде і крапка! Не нагнітайте обстановку, а краще робіть реальні кроки для спільного подолання режиму Януковича и Ко.
avatar
3
Найголовніше - звичайно, що подолати нинішній режим. А для цього, якщо всіма тими партіями та партійками що сповідують таку мету, треба негайно, без особливих зауважень стосовно більшої чи меншої ідейності на правому фланзі, об'єднатися і не бекати.
Прикро, що не виходить за таким варіянтом на Чернігівщині. Але то провина вождів, які шукають можливість попасти до парламенту будь за що. Округи треба не ділити, а запропонувати нормальних нових людей від усіх. Тих, хто вже крутився чи світиться у будинку під куполом не треба нав'язувати.
Те, що УНП не підписувала документи про наміри - скоріш за все не правильно, бо зразу ж кидає тінь на плетінь. І тут дійсно, як каже пан Ігор, все виказує не здоровий погляд цієї політичної сили на процес єднання.
Центральне керівництво партій, що крутять-вертять хвостом - то головна перешкода до прийняття всім, окрім них самих, зрозумілих кроків до єднання.
avatar
4
Рейтинги політичних партій при виборах по мажоритарних округах, як правило, ні до чого...
avatar
5
По мажоритарках... справді людей в першу чергу цікавить ОСОБА, яка балотуеться, але в другу чергу Партія, яку представляе ця особа. Я не фанат БЮТу, але на президеньских виборах голосовав за Ю.В., тому що це було меньше зло, а ще тому, що в цій партії Л.Лукьяненко, В.Яворівський, П.Мовчан і ще декілька депутатів, слухаючи якіх, хочеться вірить.
За добу до другого туру президеньских виборів я зателефонував в штаб УНП і мені відповіли, що партія ще не визначилась, не трудно здогадатись, що Костенку дали вказівку "спустити на гальмах" і вибори і інфо. Тому гадаю рейтинг УНП, був невисокий, а став ще нижчий.
avatar
6
Дідусю, ні Л.Лук"яненко, ні П.Мовчан не є членами ВО"Батьківщина".
В УНП на відміну від інших партій лівого і автаритарного штибу її голова Ю.Костенко вождем не був і не є, а тому посилання на його міфічні вказівки за кого голосувати виглядають смішно.
Щодо за кого голосувати у ІІ турі 2010 року в чернігівській УНП це питання кожен партіец вирішував особисто.
Це проблема особисто Ю.В. чому політики соціал-національного і правого спрямуванння публічно не закликали за неї голосувати у ІІ турі.
Можливо їй було соромно звернутися до них, наприклад, за те, що у 2006 році Ю.В. закликала не голосувати за УНП публічно на мітингах-зустрічах з виборцями та інші подібні речі.
Не хай вона зробить висновки з того що сталося в Україні, в т.ч. за її участю.
"Тушок" ні УПН, ні Ю.Костенко їй у партійнині списки точно не запихували.
avatar
7
Пане Сергію!
На сьогодні справді Лук"яненко не член БЮТу, алеж був і перед виборами президента агітував за ЮВ, а Павло Мовчан і сьогодні у фракції БЮТ.
avatar