реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Опозиція: в потугах об'єднання

9 лютого керівники основних опозиційних сил Чернігівщини зібралися в експертному клубі «Чиста політика», щоб обговорити механізми об’єднання та визначення єдиних кандидатів по області на виборах-2012. Починали говорити ніби злагоджено – про те, що потрібно об’єднатися, не поборювати один одного, що єдиний шанс перемогти кандидата від партії влади – це висунути одного кандидата від всієї опозиції. Але коли торкнулися питання, як саме визначити цього єдиного кандидата, зав’язались суперечки.

В результаті, угоду про об’єднану опозицію на місцевому рівні підписали тільки три партії – «Батьківщина», «Фронт Змін» і «Свобода». Утримались від підписання партія «УДАР Віталія Кличка», «УНП» і «Громадянська позиція».

За ширмою риторики

Питання, через яке виникла суперечка серед лідерів партійних осередків, озвучив журналіст Павло Пущенко: «Як саме ви збираєтесь визначати спільного кандидата на округах?».
Позиція партій, що входять до «Комітету опору диктатурі» («Батьківщина», «Фронт Змін» і «Свобода»), якщо прибрати риторику, така: виборчі округи ділять по квоті між цими трьома партіями, «єдиних опозиційних» кандидатів визначають всередині кожної партії, а потім пропонують їх виборцям.

Натомість зовсім інший підхід озвучив голова Чернігівського обласного осередку партії «УДАР Віталія Кличка» Сергій Аверченко: не партійна верхівка має визначати достойних балотуватися, а самі виборці, тобто потрібно провести соціологічне дослідження – і таким чином визначити, кого люди вважають найбільш достойним в окрузі. «22 січня лідер нашої партії Віталій Кличко підписав угоду про спільні дії об’єднаної опозиції на майбутніх парламентських виборах. –
Зазначив Сергій Аверченко. - Однак він підписав із застереженнями щодо цього питання: критерії, які визначаються при виборі кандидатів – це моральність, порядність, професійність; ми застерігаємо від того, щоб не було квотного принципу у висуненні єдиних кандидатів від опозиції. Ми вважаємо, що тільки громада має визначати, хто буде захищати її інтереси у вищому законодавчому органі нашої держави».

Один з аргументів, який звучав на користь визначення кандидата «згори» - мовляв, виборцям байдуже, як саме ми домовимося, аби зрештою всі злагоджено спрацювали. Але в тому то й справа, що виборцям не байдуже. Якщо кандидата по мажоритарному округу узгодять «в кабінетах», а потім виборця поставлять перед фактом – вибирай його, або кандидата від влади – чи не схоже це на принцип вибору з двох зол найменшого?

Кого готують?

З самого початку зустрічі бютівці поводили себе як господарі становища – на це вказував упевнений і поблажливо-покровительський тон Олександра Кодоли – керівника обласної «Батьківщини». «Нині діючий кримінальний режим розраховує на те, що замість єдиного фронту опозиційні партії будуть чубитися, сперечатися, хто більш патріотичний, принциповий, – почав він свій виступ. - Ми всі усвідомлюємо, що треба ділити політичне коло на чорне і біле, на добро і зло, на Україну та її окупантів. Тому 22 січня відбулось підписання опозицією угоди про спільні дії. Першою тезою є координація всіх партій, заходів. Друга – взаємодія і допомога партій і під час виборів, і вже в парламенті. І третій момент –висунення єдиного кандидату від опозиції. Партія «Батьківщина» підготувала 6 кандидатів на всі 6 мажоритарних округів.

У той же час розуміючи, що ми є найчисельнішою політичною силою, ми готові йти на максимальні компроміси і виставляти дійсно єдиного кандидата, узгоджуючи кожен округ. Це буде відбуватися так, що ми будемо дивитися на кожного кандидата від кожної політичної сили і разом спільно визначати, хто має обиратися по відповідному округу».
О.Кодола озвучив трьох кандидатів від партії, назвавши Валерія Дубіля, Віталія Коржа та себе.

Позицію «Свободи» про те, як відбуватиметься домовленість за кандидатів на округах, озвучив голова обласного осередку партії Андрій Міщенко: «Учасиками КОДУ є «Фронт Змін», «Батьківщина» і «Свобода». Саме в рамках КОДу, якщо говорити про мажоритарні округи, буде домовленість. Дальше це робота партійних структур, дальше це дійти до серця кожного українця і сказати, чому ми так зробили, відповідно ми несемо відповідальність за кожного кандидата».
«Для нас, як для партій, які хочуть підписати цю угоду, найголовнішим буде не пропустити кандидата, який буде позором у Верховній Раді», - захищав таку ж позицію новопризначений керівник обласного «Фронту Змін» Олександр Нерета. Мовляв, самі партії не допустять, щоб їх висуванці згодом виявились тушками. Що ж, побачимо, як воно буде.

Натомість Сергій Аверченко ще раз спробував показати інший механізм: «Наша партія запропонувала універсальну формулу. Кожна партія може попередньо висувати навіть декілька кандидатів для соціологічного опитування на предмет народної довіри . А потім проводиться праймеріз, результати якого оприлюднюються за 1,5 місяці. За місяць до дня виборів кандидати, які набрали менше голосів, знімають свої кандидатури, і залишається один єдиний кандидат. Той, який отримав перше місце. Все відкрито і чесно. Така людина стовідсотково переможе, тому що це буде дійсно народний кандидат ».

Стосовно цієї думки звучало скептичне запитання: «Хто і як буде проводити цей праймеріз, чи незалежне соціологічне дослідження?». Причиною скепсису, можливо, є те, що ця досить поширена на заході процедура відбору кандидатів не була широко опробована в Україні, та й до соціологічних опитувань у нас існує деяка недовіра. Але ж це не означає, що провести праймеріз взагалі не можливо.

Замість висновків
Зрештою, текст угоди, в якій домінує позиція трьох партій, підписали ті ж такі три партії - «Батьківщина», «Фронт Змін» і «Свобода».

В кулуарах говорять про те, що вони вже поділили (чи принаймні намітили) між собою округи. Під час обговорення "Батьківщина" заявила про три кандидати, а отже і три округи, у прес-клубі "Просвіта" Тягнибок згадав про один, Прилуцький, а "Фронту змін", відтак, лишаються два: Сосницький та Козелецький. Але це поки що припущення.
Що ж до інших опозиційних партій, то на жаль, під час укладання та підписання угоди їх позиція не була врахована.

Вікторія ГАВРИК

Сергій Аверченко, голова Чернігівського обласного осередку партії «УДАР Віталія Кличка»:

Я думаю, що процес об’єднання буде тривати і далі. Головне – щоб на день виборів на кожному мажоритарному окрузі був дійсно один народний кандидат, якого будуть підтримувати всі опозиційні партії і тільки це призведе до перемоги. Організований правлячий режим зможе побороти тільки об’єднаний народ на чолі з об’єднаною опозицією.



Теги:Батьківщина, Фронт змін, удар, опозиція, свобода


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
"Утримались від підписання партія «УДАР Віталія Кличка», «УНП» і «Громадянська позиція».
Це дуже не точно.
У зв"язку з повною люстрацією моєї участі в цьому заході від УНП автором(чи ще кимось!) маю сказати наступне.
Не знаю як інші, але від УНП ця акція "трьохколонної рейтингової" опозиції навіть приховувалася, не те що якісь були пропозиції.
Більш того, А.Міщенко чомусь вперто заперечував, що УНП входить до КОДу як на рівні Укрїни, так і області.
Насправді, це місцевий "Фронт змін" не входить до обласного КОД, створеного восени минулого року.
Отже ця зустріч була використана не для того "щоб обговорити механізми об’єднання та визначення єдиних кандидатів по області на виборах-2012", а для проведення піар-акції, замовленої з Центру, без врахування місцевих особливостей і історичнох реалій, що склалися Чернігівщині для опозиційних сил режиму януковичей.
avatar
2
Наскільки мені відомо, ситуація розгорталася так: Міщенко (ВО Свобода) просто недопустив до підписання договору Аверченка, заявивши, що вони не опопозиція і повинні до когось приєднатися. Хоч і від цього підписання толку мало.
avatar