реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Один із Кістяківських

Сьогодні день народження Олександра Кістяківського - видатного українського біолога і орнітолога, автора визначника птахів.

Він - Богданович. Із роду чернігівських, точніше менських, а ще точніше - городищенських Кістяківських. Старший його брат - радник президента США Ейзенхауера, видатний американський фізик та хімік. Що вже саме по собі унікально: як вдалося вижити радянському Кістяківському, коли в нього такий брат за кордоном був, прям у логові імперіалізму, як написала б газета "Правда"?!

Предок цих Кістяківських ще 1880 року писав: «Даність Росії бути керованою бездарними людьми, ще тими посередностями, суб’єктами з атрофованими мізками і з затупілою волею».

Проте найперший відомий Кістяківський був кріпаком у Безбородька, але таким розбитним, що той настановив його управителем у своєму стольненському маєтку. Син Федір закінчив Чернігівську семінарію, одружився з попівною з Городища та й перейняв парафію тестя. Церква, де служив отець Федір, збереглася. Але, на жаль село, в тому числі і директорка школи, погодилися віддати церкву в Київ. "Котляревський мені без надобності" - казав попередник таких директрис... Та й нащо їм та церква, як у селі вже одна є - московського патріархату?! :) А ця дерев'яна, історична, стала українською в музеї архітектури і побуту в Пирогово...

А Кістяківські далі розгалузились - там і криміналіст є, і правник, і співзасновник української Академії наук, і свідки вінчання Лесі Українки...

А я радий, що при декомунізації за моєю ініціативою вулицю Панфіловців у Чернігові найменували імені Кістяківських (правда, чомусь записали через И - КИстяківських)... Хоч так у Чернігові зафіксована слава цього вкраїнського роду.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, декомунізація, городище, Кістяківські


Читайте також



Коментарі (0)
avatar