Обережно! Отруйний гриб!
В похід за грибами, як активного відпочинку, треба підготуватися ґрунтовно. Зручне спорядження, одяг, взуття, кошик, гарний настрій, погожий ранок, але цього недостатньо. Недосвідченим грибникам, щоб бути повністю впевненими в успіху - треба подивитися в книжки, щоб з'ясувати гриби їстівні, умовно їстівні і отруйні. Скористайтесь також порадами батьків і поліщуків, які з давніх-давен прославились своїми “грибними” знаннями.
Приємно поблукати лісом, подихати настояним на глиці повітрям і, звичайно ж, наповнити свій кошик симпатичними боровиками й маслюками... Нараховується понад 100 тисяч видів грибів. А з’явилися вони дуже давно, 185-70 млн років тому. Про це свідчать знахідки у відкладеннях найдавніших геологічних епох. Залишки грибів знаходять у різних куточках колишнього Радянського Союзу і навіть на Чукотському півострові у товщі льоду.
Відомий антибіотик пеніцилін - є продуктом життєдіяльності одного з видів грибів-пеніцилів. За допомогою гриба чорної плісняви у промисловому масштабі отримують лимонну кислоту.
Їстівні гриби, які ми звикли бачити у лісі, на базарі або в магазині, за поживними якостями близькі до овочів: вони багаті на білки, фосфорні сполуки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, екстрактивні й ароматичні сполуки, вітаміни А, В, Д і С та мікроелементи. До складу їх жирових речовин входять дуже корисні для організму фосфатиди, серед яких особливе місце займає лецитин. Гриби смачні в будь-якому вигляді: смажені, мариновані, солені, в супі й пиріжках. Яка це смачна страва, але статистика свідчить, що любителі “тихого полювання” часто пÐ
�миляються у виборі, що призводить до тяжких отруєнь і навіть, летальних наслідків. Особливо небезпечні гриби, зібрані в районах радіаційного і хімічного забруднення. Саме на Поліссі більша частина грибів накопичує Цезію-137 і може сягати декількох тисяч Бк/кг у зоні відчуження. Отруйні гриби розмножуються більш інтенсивно, легше впадають в око, а потрапивши в їжу, можуть завдати шкоди здоров’ю.
В нормальних умовах особливо небезпечні бліда поганка, сморшки, мухомор та несправжні опеньки.
Бліда поганка росте у листяних та хвойних лісах з серпня по вересень. Вона містить дві токсичні речовини: аманітогемолізін та найсильнішу отруту - фалоідин, який не розпадається в ході відварювання чи висушування. Бліда поганка та її різновиди можуть скидатися на шампіньйони, зеленувату та бліду сироїжку, а також на зеленку. Але все ж таки її частіше плутають із шампіньйонами. Основна відміна цієї страшної “отрути” від шампіньйона - основа ніжки в неї бульбовидна з набряками та залишками мішковидного покривала. У блідої поганки пластинки на нижній частині шляпок завжди білі або дещо зеленуваті, ось чому її ще плутають із зеленкою.
Через 6 - 24 години після вживання цих грибів виникає біль у голові і животі, нудота, що переходить у блювання, запаморочення, порушення зору, діарея, сильний пронос, температура знижується до 35 град., виникає різка слабкість, кров’яний тиск падає, порушується водно-електролітний баланс, гостра серцево-судинна недостатність. На 2 - 3-тю добу - токсична гепатопатія, нефропатія, анурія, кома. Але отруєння, пов’язані з уживанням саме блідої поганки тяжкі і майже всі смертельні.
Тому, щоб вберегти себе і близьких від цього лиха, слід ретельно вивчити розпізнавальні ознаки грибів, користуючись спеціальними атласами, пам’ятками населенню; бажано, щоб у групі грибників була досвідчена людина, яка добре знає всі види грибів. Якщо виникає будь-який сумнів у доброякісності гриба, краще його викинути. Ніколи не збирайте переспілих, ослизлих, червивих та зіпсованих грибів. Слід особливо уважно перевіряти “трофеї”, здобуті дітьми. Для приготування страв не використовуйте мідний та олов’яний посуд.
Необхідно пам’ятати: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. При перших же ознаках отруєння слід негайно звернутися до лікаря, а до його приходу постраждалого напоїти підсоленою водою, а потім спробувати штучно викликати блювання, провести швидке очищення шлунка й кишечнику, їх промивання великою кількістю води, щоб вивести отруту з організму. Ні в якому разі не можна вживати спиртні напої, оскільки вони сприяють всмоктуванню отрути слизовою шлунка. Лікарі не рекомендують вживати гриби дітям, людям похилого віку та хворим на розлади печінки та кишечника. Шапки грибів містять фунгін (ідентичний хітину), який важко засвоюється організмом.
Любителі збирання грибів, будьте уважні й обережні, не ризикуйте здоров’ям - і своїм, і близьких, і знайомих. Хай гриби приносять вам лише почуття радості спілкування з природою. Роздруковані рекомендації щодо правил збирання і приготування грибів виготовлені і розповсюджуються в закладах освіти м. Чернігова працівниками Чернігівських міських курсів цивільної оборони, вони шукають ефективніші методи широкої пропаганди культури збирання серед населення.
Деякі поради:
• Гриби не можна зберігати більше 2 - 3 годин, особливо швидко псуються гриби, зібрані у дощову, сиру погоду. Краще відразу ж піддати їх тепловій обробці. Якщо ви не в змозі відразу зайнятися грибами, залийте їх холодною підсоленою водою;
• Гриби перед сушінням потрібно очистити від сміття, обрізати корінчики, відокремити шляпки від ніжок. Великі шляпки розрізати на частини. Гриби, призначені для сушіння, не миють;
• З білих грибів готують бульйони, соуси, їх солять і маринують При різному способі приготування білий гриб не міняє свій колір й аромат;
• Красноголовці і бабки для приготування супів непридатні , бо вони дають темний відвар. Їх смажать, тушкують, солять і маринують.
Приємно поблукати лісом, подихати настояним на глиці повітрям і, звичайно ж, наповнити свій кошик симпатичними боровиками й маслюками... Нараховується понад 100 тисяч видів грибів. А з’явилися вони дуже давно, 185-70 млн років тому. Про це свідчать знахідки у відкладеннях найдавніших геологічних епох. Залишки грибів знаходять у різних куточках колишнього Радянського Союзу і навіть на Чукотському півострові у товщі льоду.
Відомий антибіотик пеніцилін - є продуктом життєдіяльності одного з видів грибів-пеніцилів. За допомогою гриба чорної плісняви у промисловому масштабі отримують лимонну кислоту.
Їстівні гриби, які ми звикли бачити у лісі, на базарі або в магазині, за поживними якостями близькі до овочів: вони багаті на білки, фосфорні сполуки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, екстрактивні й ароматичні сполуки, вітаміни А, В, Д і С та мікроелементи. До складу їх жирових речовин входять дуже корисні для організму фосфатиди, серед яких особливе місце займає лецитин. Гриби смачні в будь-якому вигляді: смажені, мариновані, солені, в супі й пиріжках. Яка це смачна страва, але статистика свідчить, що любителі “тихого полювання” часто пÐ
�миляються у виборі, що призводить до тяжких отруєнь і навіть, летальних наслідків. Особливо небезпечні гриби, зібрані в районах радіаційного і хімічного забруднення. Саме на Поліссі більша частина грибів накопичує Цезію-137 і може сягати декількох тисяч Бк/кг у зоні відчуження. Отруйні гриби розмножуються більш інтенсивно, легше впадають в око, а потрапивши в їжу, можуть завдати шкоди здоров’ю.
В нормальних умовах особливо небезпечні бліда поганка, сморшки, мухомор та несправжні опеньки.
Бліда поганка росте у листяних та хвойних лісах з серпня по вересень. Вона містить дві токсичні речовини: аманітогемолізін та найсильнішу отруту - фалоідин, який не розпадається в ході відварювання чи висушування. Бліда поганка та її різновиди можуть скидатися на шампіньйони, зеленувату та бліду сироїжку, а також на зеленку. Але все ж таки її частіше плутають із шампіньйонами. Основна відміна цієї страшної “отрути” від шампіньйона - основа ніжки в неї бульбовидна з набряками та залишками мішковидного покривала. У блідої поганки пластинки на нижній частині шляпок завжди білі або дещо зеленуваті, ось чому її ще плутають із зеленкою.
Через 6 - 24 години після вживання цих грибів виникає біль у голові і животі, нудота, що переходить у блювання, запаморочення, порушення зору, діарея, сильний пронос, температура знижується до 35 град., виникає різка слабкість, кров’яний тиск падає, порушується водно-електролітний баланс, гостра серцево-судинна недостатність. На 2 - 3-тю добу - токсична гепатопатія, нефропатія, анурія, кома. Але отруєння, пов’язані з уживанням саме блідої поганки тяжкі і майже всі смертельні.
Тому, щоб вберегти себе і близьких від цього лиха, слід ретельно вивчити розпізнавальні ознаки грибів, користуючись спеціальними атласами, пам’ятками населенню; бажано, щоб у групі грибників була досвідчена людина, яка добре знає всі види грибів. Якщо виникає будь-який сумнів у доброякісності гриба, краще його викинути. Ніколи не збирайте переспілих, ослизлих, червивих та зіпсованих грибів. Слід особливо уважно перевіряти “трофеї”, здобуті дітьми. Для приготування страв не використовуйте мідний та олов’яний посуд.
Необхідно пам’ятати: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. При перших же ознаках отруєння слід негайно звернутися до лікаря, а до його приходу постраждалого напоїти підсоленою водою, а потім спробувати штучно викликати блювання, провести швидке очищення шлунка й кишечнику, їх промивання великою кількістю води, щоб вивести отруту з організму. Ні в якому разі не можна вживати спиртні напої, оскільки вони сприяють всмоктуванню отрути слизовою шлунка. Лікарі не рекомендують вживати гриби дітям, людям похилого віку та хворим на розлади печінки та кишечника. Шапки грибів містять фунгін (ідентичний хітину), який важко засвоюється організмом.
Любителі збирання грибів, будьте уважні й обережні, не ризикуйте здоров’ям - і своїм, і близьких, і знайомих. Хай гриби приносять вам лише почуття радості спілкування з природою. Роздруковані рекомендації щодо правил збирання і приготування грибів виготовлені і розповсюджуються в закладах освіти м. Чернігова працівниками Чернігівських міських курсів цивільної оборони, вони шукають ефективніші методи широкої пропаганди культури збирання серед населення.
Деякі поради:
• Гриби не можна зберігати більше 2 - 3 годин, особливо швидко псуються гриби, зібрані у дощову, сиру погоду. Краще відразу ж піддати їх тепловій обробці. Якщо ви не в змозі відразу зайнятися грибами, залийте їх холодною підсоленою водою;
• Гриби перед сушінням потрібно очистити від сміття, обрізати корінчики, відокремити шляпки від ніжок. Великі шляпки розрізати на частини. Гриби, призначені для сушіння, не миють;
• З білих грибів готують бульйони, соуси, їх солять і маринують При різному способі приготування білий гриб не міняє свій колір й аромат;
• Красноголовці і бабки для приготування супів непридатні , бо вони дають темний відвар. Їх смажать, тушкують, солять і маринують.
Юрій Мирюта.
Управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради. Курси цивільної оборони м. Чернігів.
Читайте також |
Коментарі (0) |