реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

"Навіть у селах ростуть смітники" -- Сергій Аверченко

Сергій Аверченко: «Будь-які законодавчі ініціативи в екологічній сфері будуть ефективні тоді, коли кожна людина відповідально долучиться до участі в їх реалізації»

Сьогодні в Україні все гостріше стає питання вторинного використання, переробки й знешкодження побутових та промислових відходів. Адже не вирішувалася роками проблема, коли переповнені звалища й полігони вивели з використання величезні площі землі, отруювали водойми та повітря. Актуальною ця проблема є сьогодні не тільки для мегаполісів - великих міст, де не вистачає сміттєпереробних заводів, а загострюється і в містечках, селах, селащих, де, як гриби після дощу, стихійно виростають «гори» зі сміття, яке розносить вітер, дикі тварини, куди, в кінці кінців, не обмежений доступ дітей.

Без реагування на цю ситуацію, «своя» біда кожного населеного пункту може перерости в національну екологічну катастрофу.

Про екологічні на всьому пост-радянському просторі проблеми чуємо з кожним днем все більше і більше. Недарма в Співдружності Незалежних Держав та в Росії 2013 рік оголошено роком екологічної культури та охорони навколишнього середовища. Про екологічне законодавство, про політику поводження з відходами та про екологічну культуру говорили на VІ Невському міжнародному екологічному конгресі «Екологічна культура – основа рішення екологічних проблем».

Участь в конгресі взяв голова підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами, енергозбереження, нетрадиційних та альтернативних джерел енергії, народний депутат України Сергій Аверченко (фракція «УДАР Віталія Кличка»). Конгрес проходить в Санкт-Петербурзі восьмий рік поспіль і цього року зібрав біля двох тисяч делегатів.

На заході були озвучені цифри, які ілюструють масштаби проблеми в Росії. Так, площа звалищ в Росії щороку збільшується на чотириста тисяч гектарів. А на території однієї Московської області, яка займає 0,3% площі всієї Російської Федерації, скупчено п’яту частину - 20% усіх відходів Російської Федерації.

Про стан законодавчого забезпечення комплексного управління відходами в Україні відповідно до Рамкової Директиви Європейського Союзу про відходи, заходи щодо скорочення утворення відходів у рамках комплексної стратегії стійкого розвитку України та стратегію створення ринку відходів як вторинних матеріальних та енергетичних ресурсів поінформував учасників круглого столу народний депутат України Сергій Аверченко, який взяв участь у роботі «круглого столу «Проблеми поводження з промисловими та побутовими відходами та шляхи їх вирішення», що проходив в рамках роботи конгресу.

Сергій Аверченко прокоментував ситуацію з побутовими відходами в Україні: «Питомі показники утворення відходів у середньому у великих містах досягають 330—380 кілограмів на рік. Тверді побутові відходи в основному захороняються на 4 157 сміттєзвалищах і полігонах загальною площею близько 7,4 тисяч гектарів і лише близько 3,5 відсотка твердих побутових відходів спалюються на двох сміттєспалювальних заводах у містах Києві та Дніпропетровську».

Також народний депутат прокоментував і підтримав ідею, що «Будь-які законодавчі ініціативи в екологічній сфері будуть ефективні тоді, коли кожна людина відповідально долучиться до участі в їх реалізації. В побудові системи екологічного виховання та освіти, яка починатиметься з сім’ї, садочку, школи, та охоплюватиме ВУЗи, підприємства найоголовніша роль відводиться державі та громаді».

Народний депутат України доєднався до прийняття за основу резолюції, в якій, серед іншого, йдеться: «В рік екологічної культури та охорони навколишнього середовища в СНД ми заявляємо про необхідність включення екологічної складової в освітні та культурні програми, про важливість інтеграції накопиченого досвіду з сучасними науковими знаннями. Це дозволить сформувати в суспільстві систему цінностей, що мотивуватимуть людей до збереження природних систем та біорізноманіття на нашій планеті, до вміння та бажання жити в гармонії з природою».

Прес-служба народного депутата України Сергія Аверченка



Теги:смітники, побутові відходи, Екологія, Сергій Аверченко, удар


Читайте також



Коментарі (0)
avatar