реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Навіть Азаров визнав: Росія -- здирниця

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляє, що для Україна формула на газ має бути сформована на тих самих засадах, на яких "Газпром" формує її для Чехії, Словаччини, Німеччини, Польщі та будь-якої іншої європейської країни.

Як повідомляється на офіційному сайті Партії регіонів, про це глава українського уряду заявив у коментарі "Першому національному" телеканалу, розповідаючи про причини перегляду з РФ формули ціни на газ для України. "Аргументів декілька. Перше: країни Європейського Союзу отримують газ за ціною більш низькою, ніж Україна. Це результат застосування цих газових угод (у 2009 року - ред.), цієї формули, яка робить абсолютно абсурдною ситуацію, коли країна, що розташована від Росії далі, отримує газ дешевший, ніж Україна. Другий аргумент, який ми вже висловлювали і дивувалися, чому формула вартості газу для України залежить від вартості газойлю, який практично не використовується в енергетиці України.

Адже йдеться про європейський підхід, коли вартість газу прив'язують до вартості того енергетичного ресурсу, який може газ замінити. Який ресурс може замінити газ? Наприклад, вугілля. У нас багато вугілля. Чому ж не прив'язатися до цієї формули до вугілля? І, нарешті, найголовніше - не може існувати договір, який одну сторону влаштовує, а іншу ні. Практика застосування таких договорів показує, що рано чи пізно настає момент, коли цей договір розривається. Він зараз настав", - наголосив Азаров.

Говорячи про прогнозну ціну на газ для України, прем'єр зазначив: "З урахуванням харківських угод - це приблизно 200 дол за 1 тис куб метрів". "Ми виходимо з того, що ми жодних для себе переваг не шукаємо, ми жодних преференцій для себе не просимо. Ми говоримо про те, що для нас формула має бути сформована на таких самих принципах, на яких "Газпром" формує формулу для Чехії, Словаччини, Німеччини, Польщі, будь-якої європейської країни", - резюмував Азаров.

Згідно з формулою, ціна на російський газ для України у IV кварталі 2011 р. становитиме 347 дол/тис куб м. Представники російської газової монополії раніше неодноразово заявляли, що "Газпром" не має наміру переглядати формулу ціни на газ для України.
Ньюс ру




Теги:Газпром, Азаров, Україна - Росія, ціна на газ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar