реклама партнерів:
Головна › Новини › Подорожі

Наскільки гостинний Чернігів?

Це я спробувала з’ясувати спекотного липневого дня у складі групи чернігівських журналістів.
Запрошення на прес-тур від Медіа-центру "Моє місто" видалося цікавим ще й через те, що вряди-годи нам телефонують знайомі з різних куточків України, які б хотіли зупинитися в Чернігові на кілька днів з комфортом і не надто дорого. Звісно, їм можна порадити понишпорити по сайтах, але… Сайти – сайтами, однак рекомендації очевидця ніщо не замінить!

Готель «Придеснянський»

Саме звідси розпочалася наша подорож. Доїхати до готелю можна доволі зручно громадським транспортом: прямо від вокзалу йде тролейбус № 1 (їхати довго -- до зупинки «Районна лікарня»), а з центру міста усіх бажаючих сюди доставить низка маршруток (приміром, від Красної площі № 27) – їхати також до названої зупинки. А ще можна просто замовити таксі та й дістатися прямо до готельного ганку. Одне слово, язик до Києва доведе. А що ж у самому готелі?
Нас зустріла приємна прохолода. Зручні дивани. Живі рослини у горщиках. Затишна атмосфера. Поки зареєструвалися для участі в прес-турі, то й підводитися з диванів вже не хотілося. Але – подалися одразу на верхні поверхи: менеджер готелю Володимир Борець став нашим екскурсоводом по «Придеснянському».

У готелі є номери на різні смаки, уподобання та гаманці: номер «Люкс», скажімо коштує 780 грн за добу, 2-кімнатний напівлюкс – 540 грн. 2-місний номер вищої категорії – 380 грн. Популярним є в готелі номер під цифрою 500. Він має назву «Студія-джакузі» і коштує 690 грн за добу. До речі, саме його часто обирають щойно одружені молодята.

Саме в стінах «Придеснянського» зупинялися всі президенти України, а також Юлія Тимошенко та президент Білорусі Олександр Лукашенко.
Мешкати в готелі доволі зручно: номери затишні, є серед них оздоблені у грецькому та японському стилях.

-- Номери підвищеної комфортності (а ціни, до речі, тут вже кілька років незмінні) в готелі обладнані кондиціонерами, -- розповіла в.о.директора цього закладу Любов Акінчиць. -- До послуг їхніх мешканців -- бар, фен, халат, капці . Також у готелі є кафе на 60 місць, 2 банкетні зали.

Номер у "Придеснянському"

Загалом «Придеснянський» має 60 номерів різних категорій, пряму телефонну лінію, кабельне телебачення, комфортабельний конференц-зал тощо.
До складу меню, яке щодня змінється входять не лише наші традиційні страви, а й страви кухонь різних народів. Не зголодніти – побоювання кожного мандрівника. От, скажімо, сніданок обійдеться вам у цьому готелі в 30 гривень. Але, як зазначив менеджер Володимир Борець, сніданок цей дуже ситний: омлет, млинці, інші калорійні й поживні страви та напої не залишать вас у поганому настрої.

Готель «Брянськ»
Дістатися до цього готелю можна так само, як і до попереднього. Розташований він доволі зручно: тут не чутно міського шуму, неподалік протікає Десна.
Головний адміністратор «Брянська» Галина Біломитцева розповіла, що цей заклад давно облюбували десятки людей, які приїздять щороку в Чернігів: з Росії, Білорусі, Естонії вже є завсідники. Приїжджають родинами, з дітьми. Не казатиму вже про близький Київ – їдуть і звідти, бо ціни в Чернігові нижчі, а обслуговування таке ж.

Номер у грецькому стилі в "Придеснянському"

Вартість номерів у «Брянську» -- від 200 до 450 грн (категорія «Люкс») за добу. До речі, одночасно в готелі можуть розміститися 200 осіб. Тож не дивно, що саме у «Брянську» охоче проводять свої корпоративні зустрічі різноманітні столичні компанії: і справи можна обговорити, і на Десні відпочити.
Додам, що «Брянськ» сертифікований на дві зірочки по своїй комфортності. Не так давно тут відбулася ґрунтовна реконструкція: відремонтований фасад корпусу, ресторан, упорядкована територія довкола закладу тощо.


Готель "Брянськ"

Вибір – за туристом

Варто сказати, що часи, коли можна було зупинитися або в готелі, або десь «дикуном» на квартирі, минули: сьогодні в області активно розвивається «зелений туризм». І як зазначила під час прес-туру керівник Чернігівського туристично-інформаційного центру Тетяна Коржинська, зараз розмістити туристів на одну або кілька діб в обласному центріі пропонують 12 суб’єктів господарювання. Серед них не лише готелі, а й Інститут післядипломної підготовки вчителів, дитячі центри туризму та екскурсій, бази відпочинку підприємств тощо.

За оприлюдненою статистикою, готелі в Чернігівській області нині заповнені приблизно на 30%, але в Чернігові – майже на 60%. Хоча особливо тут радіти нічому, адже готельне господарство потребує активного вкладання коштів: сьогодні туристам вже мало наявності чотирьох стін – вони хочуть і інтернет, і кондиціонер, і басейн, і змістовні екскурсії.

Непогані перспективи має «зелений туризм». Зараз в Чернігові приймають людей чотири приватних садиби в передмісті. Там можуть розміщатися по 10-12 осіб. А ще користуються серед приїжджих попитом і бази відпочинку, які знаходяться на правому березі Десни за пішохідним мостом. На базі може розміститися одночасно до 30 осіб. Вартість розміщення там – на рівні цін номерів підвищеної комфортності в чернігівських готелях.
Прозвучала під час прес-туру й цікава інформація: за Генеральним планом розвитку Чернігова в місті заплановане будівництво 9 нових готелів. На сьогодні в обласному центрі є три недобудованих об’єкти: на Валу, на розі вулиць П’ятницької та Київської, на майданчику за готелем «Брянськ». Активно будується тільки цей, останній. Туди й проліг наш маршрут.

Назва готелю, де буде облаштована соляна печера, покищо -- таємниця!

Симпатичний 9-поверховий готель перебуває на стадії опоряджувальних робіть: стіни в номерах вже поклеєні під фарбування, стеля чекає свого остаточного облаштування – вже прокладені кабелі та всі необхідні комунікації. На поверхах кипіла звичайна будівельна робота.

Ми одразу зрозуміли: з верхніх поверхів цього поки що безіменного готелю відкриватимуться пречудові краєвиди на наші деснянські пейзажі. Яким же буде цей готель?

Заступник голови правління корпорації «Укртрансбуд» Ігор Рудницький розповів, що готель вже готовий на 78%. Остаточна здача запланована на 31 грудня 2010. Це буде відомчий готельний комплекс корпорації «Укртрансбуд» на 50 номерів, який також прийматиме туристів.

- Будівля цього готелю монолітно-каркасна, в ній закладені всі найсучасніші розробки щодо телефонії, теплозбереження, кондиціонування, використані найновіші системи утеплення фасадів, -- розповів Ігор Рудницький. -- Всі номери компактні, в будівлі передбачена мінімальна кількість залів, коридорів. Кожен номер матиме плазмовий телевізор, комп’ютер і швидкісний Інтернет – все, що необхідно сучасній діловій людині, і буде облаштований за європейськими стандартами.

Майбутній готель розрахований на клієнтів середнього класу, вартість номерів складатиме в середньому 50 у.о. До послуг гостей Чернігова він пропонуватиме кафе, ресторан, конференц-залу.

А на першому поверсі готелю розміститься те, чого в Чернігвоі ще немає: «соляна печера»! Це буде окрема кімната зі стінами із солі, там зроблять штучні сталактити, буде подаватися сухе повітря - для оздоровлення людей, які мають проблеми дихального апарату.

Майбутній готель


Насамкінець
Які ж висновки прес-туру? А такі, що приїздити в Чернігів можна, адже зупинитися тут є де. У названих готелях вартість номерів в середньому від 200 до майже тисячі гривень. Всюди є послуги перекладачів і гідів. Всі доступні користувачам через мережу Інтернет. Тож ласкаво просимо!

А ще Тетяна Коржинська, яка працює у сфері туризму не один рік і багато де була, розповіла, що почувалася цього літа трохи незручно, супроводжуючи групу естонців: якраз розпочалося активне чищення Стрижня. Що вже вигляд, що вже "пахощі", які линули довкола. Але її подивувала реакція естонців:

-- То й що? -- казали вони. -- Нічого страшного! Якраз дуже добре, що у вашому місті розпочалася така корисна робота! А незручності ці тимчасові -- тож їх треба просто перетерпіти і налаштуватися на те, як буде добре й привабливо потім! І естонці праві! Адже в глибині душі кожному з нас хочеться пишатися своїм містом. Чи не так?

Інеса ФТОМОВА

Фото автора







Теги:готелі Чернігова, компанія Укртрансбуд, Медіа-центр Моє місто, зелений туризм, туризм


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Я не сомневаюсь в том, что за 300-800 грн. в сутки туристам предоставят хороший номер с горячей и холодной водой, баром и рестораном, с телевизором, Интернетом и туалетом. Но, не ради же этого едут туристы к нам! Они едут посмотреть наш древний город - его достопримечательности, а это займёт у них целый день. И не дай Бог им увлечься минералкой или нашим замечательным пивом - туалетов в городе нигде нет, а если где-то и есть, то их не сыщешь, а если найдёшь, то не захочешь и заходить - такая ВОНЬ и ГРЯЗЬ кругом! Вот по каким местам надо провести журналистов и городскую власть. Надо провести с ними игру под названием "Кто первым найдёт туалет". Стыд и позор таким руководителям!
avatar
2
Совершенно верно: туалеты -- "песня" Чернигова. Отдельная. Но "туалетная" тема актуальна не только в Чернигове, а и в других городах. Я уже молчу про райцентры.
avatar