реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Наголосували: зате продати пай можна без податку!

30 листопада Верховною Радою України у другому читанні та в цілому було прийнято Законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». За нього віддали свої голоси 255 народних депутатів.

Власники або користувачі сільськогосподарських ділянок, які перебувають за межами населених пунктів, відтепер зобов’язані щороку сплачувати мінімальне податкове зобов'язання (МПЗ), навіть якщо на цих ділянках вони нічого не вирощують.

Ідея нового обов’язкового платежу для фермерів полягає у тому, що сума всіх сплачених податків, що сплачується за таку ділянку, не повинна бути меншою за МПЗ (з 2022 року — 4%, а з 2023-го — 5% від НГО землі). В іншому випадку, власнику землі доведеться доплачувати різницю між МПЗ та сумою сплачених податків.

Скільки доведеться платити – пояснюємо на прикладі.
Приміром, землевласник має пай у Вінницькій області розміром 5 га. Середня нормативна грошова оцінка землі по області дорівнює 27 184 грн/га. Відповідно, МПЗ вже наступного року становитиме загалом 5 437 грн. А з 2023 року МПЗ складе вже 6 796 грн за пай.

Фермер, що обробляє пай, або власник землі, якщо користується нею самостійно, має скласти разом всі податки, які він уже заплатив: податок на землю; податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці; податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із зарплати найманих працівників. У разі, якщо загальна сума всіх цих сплачених податків з паю буде меншою за 6 796 грн, то різницю власник або користувач с/г ділянки повинен буде доплатити.

Податок на врожай з присадибних ділянок
Зміни до Податкового кодексу передбачають додатковий податок на врожай. Спочатку автори законопроєкту хотіли оподаткувати всіх, хто вирощує врожай на власній ділянці розміром від 50 соток. Але після хвилі критики, до законопроєкту було внесено відповідні поправки.

Тепер сплачувати податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) у розмірі 18% від прибутку мають ті аграрії, що вирощують на власній ділянці продукцію для продажу, якщо дохід від торгівлі за рік перевищить 12 мінімальних заробітних плат (з 2022 року це 78 тис. грн). Розмір ділянки при цьому не має значення.

Продаж паїв без оподаткування
Відтепер прийнятим законом передбачено, що за ставкою 0% може оподатковуватись продаж земельної ділянки с/г призначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних КСП, або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину.

Тобто все до того, щоб українці продавали свої паї агрохолдингам...

За цей закон голосували з Чернігова - Сергій Гривко ("Слуга народу"), Валерій Зуб ("Слуга народу"), Олег Семінський ("Слуга народу"), з Чернігівщини Анатолій Гунько ("Слуга народу"), Максим Зуєв ("Слуга народу"), Павло Халімон ("Слуга народу"), а Валерій Дубіль ("Батьківщина") ухилився від голосування.

За матеріалами сайту "Куркуль"



Теги:Слуга народу, фермери, продаж землі, нові податки, українське село


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Це ще нічого. А як запровадять множинне громадянство, ось тоді побачимо, чия земля буде.
Статтею 2 Закону України "Про громадянство України" передбачено: " Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України".
avatar