реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

На честь ще одного учасника бою під Крутами відкрито меморіальну дошку на Чернігівщині

19 квітня 2019 року у селі Монастирище Ічнянського району Чернігівської області відкрито меморіальну дошку на честь Митрофана Матвійовича ШВИДУНА, учасника бою під Крутами 29 січня 1918 року, учасника Української революції 1917-1921 років, національно-визвольної боротьби часів Другої світової війни в лавах підпілля ОУН і УПА, борця за незалежність України в XX столітті.

Меморіальну дошку встановлено на фасаді загальноосвітній школі 1-3 ступенів села і урочисто відкрито спільними зусиллями місцевих активістів та волонтерів, насамперед Євгена Зінича та В'ячеслава Бабіча, та Монастирищенської сільської ради (старостатства), Ічнянської районної ради за сприяння Ічнянської райдержадміністрації, Українського інституту національної пам’яті.

Фінансував виготовлення меморіальної дошки Михайло Бондар, директор потужного Ічнянського сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Інтер».
Григорій Зубарь, модератор заходу, сільський голова – староста, розпочав просвітницьку частину про славетного земляка Митрофана ШВИДУНА нагадуванням: «30 січня минулого року наша громада вперше почула від голови правління ГО «Українська ініціатива» Юрія Косенка та представника Українського інституту національної пам’яті Сергія Бутка про нашого земляка, що він – Герой Крут, борець за незалежність України в XX столітті. Тоді і вирішили, що на його честь варто встановити меморіальну дошку».

Григорій Герасименко, голова Ічнянської районної ради, активіст ГО «Українська ініціатива», підкреслив: «Такі українські патріоти як ваш земляк, Герої з великої літери, наблизили відновлення незалежної держави Україна, а наше з вами завдання її зберегти і зробити сильною та успішною у сім’ї країн світу».

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, ґрунтовно розповів про життєвий шлях Митрофана ШВИДУНА. Зокрема, він привернув увагу до такого факту з біографії Героя: «Під час успішного оборонного бою під Крутами курсант Першої Київської юнацької військової школи імені Богдана Хмельницького Швидун був поранений в праву ногу вище коліна. Вже наприкінці 1918 року його було поранено у ліву руку, яку він так і не зміг вилікувати, продовжуючи воювати в 1918-1920 роках на панцерних потягах «Стрілець», «Вільна Україна», «Кармелюк». У квітні 1920 року через стан цієї руки, а вона усохла, командування армії УНР визнало 24-річного воїна людиною з інвалідністю. Проте, він не зламався, не пав духом. До кінця Перших визвольних змагань служив в штабі 1-ї Запорізької дивізії, а в еміграції на Волині взяв активну участь в українському русі, під час Другої світової війни підтримував усі проукраїнські сили та організації, був у підпіллі УПА. Ваш земляк – переможець, ніколи не здавався, боровся до кінця! Завдяки таким як він і його наступникам існує незалежна держава Україна».
Представник інституту національної пам’яті також передав Монастирищенській школі примірники настільної гри «Українська революція 1917-1921 років» і «УПА – відповідь нескореного народу».

Після перегляду учасниками заходу українського історичного гостросюжетного фільму режисера Олексія Шапарєва «Крути 1918» відбулася урочиста церемонія відкриття меморіальної дошки за участі Олександра Бондаря, першого заступника голови Ічнянської міської об’єднаної територіальної громади. Організатори надали це почесне право Євгенію Зіничу, волонтеру та активісту ГО «Українська ініціатива», Валентині Рябчун, в.о голови Ічнянської райдержадміністрації, та Сергію Бутку.

Заупокійну літію за Митрофаном ШВИДУНОМ та освячення меморіальної дошки на його честь провів священик Православної Церкви України Дмитро Нікітенко.

Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів України, Чернігів
"Європейська Україна"






Теги:меморіальна дошка, Бій під Крутами, Чернігівщина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar