реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

Молоді регіонали відтворили шлях Святослава на хозарів

24 травня 2011 року в м. Чернігів на човнах по р. Десна прибули учасники міжнародного проекту «Ратний шлях».

Зміст проекту: реконструкція човнового походу (965 року) київського князя Святослава за маршрутом «Єлець – Київ».
Метою цьогорічного проекту є реалізація другої частини походу «Ратний шлях», розпочатого у минулому році.

Нагадаємо, що з 26 червня по 26 липня 2010 року двадцять три члени клубу «Копье» на копіях середньовічних суден пройшли майже 1600 кілометрів по річках Швидка Сосна і Дон, досягнувши Азовського моря, підтвердивши таким чином гіпотезу про похід князя Святослава у 965 році на Хозарський каганат по Дону. Після перемоги над хазарами Святослав повернувся до Києва. Його зворотну дорогу і мають намір повторити учасники міжнародного проекту.

Участь в проекті у цьому році беруть 5 українців і 10 росіян. Їм належить пройти по річках Швидка, Сосна, Сейм, Десна і Дніпро по території двох держав: Російської Федерації (Липецька і Курська області) і України (Сумська, Чернігівська, Київська області).

Загальна довжина маршруту – близько 1400 кілометрів. Востаннє по цьому маршруту проходили курсанти кадетського училища м. Курськ в 1904 році.

Всі учасники походу використовують спорядження характерне для воїнів 10 століття. Два човни, які використовуються у поході були побудовані в 2009 році і є реконструйованими копіями суден 10 століття. Всі постачання судна і загальне майно також відповідає заявленій епосі. Виключення робиться тільки для засобів зв'язку, що обумовлено вимогами безпеки.

Розпочали вони свій шлях десять днів тому із селища Карла Лібкнехта Курської області Росії і прямують до столиці України, де планують зустрітися з київськими військовопатріотичними клубами та представниками Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молоді регіони».

Вже 21 травня цього року учасників міжнародного проекту «Ратний шлях» вітали на березі річки Сейму у місті Батурині керівництво Бахмацького району, члени районного осередку Партії регіонів та Чернігівської обласної громадської організації «Молоді регіони».

А сьогодні, 24 травня їх зустрічають в місті Чернігові, де передбачена прес-конференція з журналістами та зустріч зі студентами Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка.
Це вже третій похід росіян на човнах, які відтворені за старовинними зразками.

За словами заступника керівника апарату обласної державної адміністрації, голови Чернігівської обласної організації ВМГО «Молоді регіони» Юрія Музики участь у таких проектах сприятиме поглибленню міжнародної співпраці між молодіжними організаціями, налагодженню партнерства, вміння реалізовувати міжнародні проекти та поглиблювати свої знання у різних сферах молодіжної співпраці, зокрема кращому розумінню власної історії та культури.

В умовах коли частими проявами в молодіжному середовищі є жорстокість і нетерпимість до інших національностей, такі проекти сприятимуть солідарності і толерантності, зміцнюватимуть соціальні зв’язки, посилюватимуть взаєморозуміння між молодими людьми з різних країн.

В подальшому планується відтворити широко відомий похід князя київського Олега на Візантію в 911 році, в ході якого, за повідомленням літопису, князь прибив щит на ворота Царграду.



Теги:Молоді регоіни, хозари, Україна - Росія, Десна, Святослав


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
цікаво, наші нащадки будуть колись розбиратися, як молоді, та й старі, регіонали намагалися знищити незалежну Україну?
потішили теги: молоді регіони, хозари...
avatar