реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Консультації "Білої хати". Які прилади найекономніші, а які найбільше "жеруть" електроенергію?

Погодьтеся, що в умовах високої вартості електроенергії постійно нагадувати всім домашнім про недоцільність включення надовго телевізора чи комп’ютера — це не вихід, бо така економія відчутного результату не принесе, а зайвих психологічних клопотів без сумніву додасть.
Для того, щоб не напалювати зайвої електрики, варто знати, які саме побутові прилади «найненажерливіші». Лідерами в цьому списку є ті прилади, як ми дізналися з розмови з фахівцем, що мають нагрівальні елементи й потужні електродвигуни.

Про це більш детально нашим читачам розповідає заступник директора Чернігівських міських електричних мереж відкритого акціонерного товариства «Чернігівобленерго» Патрис БЕССАРАБА (на фото).

Потужні прилади

Найбільше тягнуть грошей із вашого гаманця прилади з нагрівальними спіралями та елементами: проточні водонагрівачі, бойлери та накопичувальні баки з підігрівом води, підігрів підлоги. Електрична плитка, духовка, чайник, електрокамін, обігрівачі масляні й повітряні, праска, фен. Ефективно «допомагають» мотати кіловати потужні двигуни, які споживають чимало електроенергії. Лідери в цьому списку — кондиціонер, пилосос, дриль-перфоратор, компресор. Двигун компресора холодильника також за добу має взяти «своє». До цієї «когорти» потрібно долучити ще й пральну машину, яка має і двигун, і нагрівальні елементи, а також посудомийну техніку. Ще один кухонний «пожирач» світла — мікрохвильова пічка. Її варто застосовувати, щоб розігрівати готові страви. Натомість щось готувати в ній кількадесят хвилин уже накладно.
Щоб зекономити на пранні, варто обирати економічні режими. Приміром, обирати режим 90 градусів С — без потреби викидати гроші на вітер. Найменше струму пральна машина візьме в режимі 30 градусів С.
У зимовий час регулятор температури холодильника не варто накручувати до максимуму, а обирати поділку поблизу мінімуму. Холодильник марно не «калататиме» в доволі прохолодних під час зими оселях, а продукти не псуватимуться, як улітку. Бойлери також потрібно встановлювати на невелику температуру підігріву – приміром, близько 50 градусів С.

Міфи про лампочки
Ще про одну суттєву обставину. Сьогодні так уже розрекламували оті енергозберігаючі лампи, що вже далі й нікуди. Мовляв, якщо їх використовувати, то економія — у 2-3, а то й навіть у 5 разів. Але це все ілюзія та міфи. Просто компанії, які виробляють таку продукцію знають, що роблять, а отже, на рекламу коштів не шкодують. Я сам особисто проводив удома такий собі експеримент, і в результаті дійшов висновку, що ніякої економії немає. При покупці цих дорогих лампочок, а коштує вона в середньому 30 гривень у залежності від виробника та її потужності, покупець уже сплачує наперед у кілька разів більше коштів, ніж він би сплатив у визначений період за звичайні лампочки. До того ж треба сказати, якщо ви купите так звані енергозберігаючі лампочки не за 30 чи 35 грн а трохи дешевші (від 12 до 18 грн), і на які немає гарантії, то вони також за місяць-два виходять із ладу. Так що вирішувати споживачу, на що витрачати свої гроші: чи купувати «енергозберігаючі» лампочки і сплачувати при цьому «за все наперед», чи «розтягнути» все це на 1,5–2 роки, купуючи звичайні лампочки. Єдине, із чим можна погодитися, так це те, що енергозберігаючі лампочки менше споживають струму, бо зрозуміло, що там і Вт менше (не 100, наприклад, а 20). Але ж, погодьтеся, і світла вона не дає такого, як при «сотці», хоча виробники й запевняють, що 20 Вт ідентично 100 Вт. Я вам так скажу: якщо хтось звик до економії і при користуванні звичайними лампочками, він буде економити й при застосуванні «економок», вимикаючи частіше електрику, або ж включаючи якнайменше лампочок.
Якщо коштів на модернізацію усіх світильників і люстр у квартирі не вистачає, визначте ті приміщення, де ви і ваша родина проводите найбільше часу.

Телевізори
Найменше споживають струму в порівнянні зі звичайними телевізорами сучасні «пласкі» — плазмові та LCD, це стосується і комп’ютерних моніторів. Але все ж таки рідкокристалічні телевізори вдвічі менше споживають енергії, ніж плазмові. Середнє місце посідають телевізори зі звичайним кінескопом. Чим більша діагональ, тим більше споживання. Як праски, «мотають» світло прадавні лампові телевізори.
Коли виходите на довгий час з оселі, вимикайте всі електроприлади (не маю на увазі холодильник чи автоматику газового котла) з розеток. Телевізор, музичний центр і подібні прилади, що залишаються в режимі очікування, все одно споживають світло, а сучасні електронні лічильники, на відміну від старих дискових, «навчилися» рахувати навіть такі невеликі витрати. Вони бачать навіть мікроскопічне споживання струму зарядним пристроєм від мобільного телефона. В будь-якому разі, виходячи з дому, не забудьте вимкнути «зайві» електроприлади, це не тільки вплине на економію електроенергії та коштів, а й убезпечить житло від пожежі.




Теги:Патрис, електрика, споживачі, міські електричні мережі, Чернігівобленерго, Бесараба


Читайте також



Коментарі (0)
avatar