реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Кобзар Силенко співав у Ніжині

В цьому році ми відзначаємо 20-ту річницю Незалежності нашої держави. Буде багато пишного святкування та пустих промов . Будуть говорить ,що українська держава відбулась . Так , де-юре вона існує, але де факто ми маємо територію , яка складається з регіонів, де панує чужа мова та іноземний капітал , власниками якого є в переважній більшості не українці . І як тут не згадати слова Ліни Костенко : “ Україна - це резервація для українців . Жоден українець не почувається своїм у своїй державі . Він тут чужий самим фактом вживання своєї мови ”.

Російській мові вдалося витіснити й замінити українську на значній території її поширення в головній функції , яку виконує мова , - функції спілкування . Ситуація , за якою не рідна мова претендує на роль, адекватну ролі рідної , неприродна та руйнівна . У таких обставинах взаємини двох мов визначають не гармонійне співіснування , а конфлікт і боротьбу , яка триватиме доти , доки на цій території не переможе одна з них .

Викривлена мовна ситуація країни блокує реалізації іншої надзвичайно важливої ролі національної мови - об’єднавчої . У процесі державотворення національній мові повинна належати головна роль .
І тому питання захисту української мови і культури для кожного свідомого українця залишається актуальним і нині .

З цією метою та з нагоди міжнародного Дня рідної мови в Ніжинській музичній школі відбувся святковий вечір . Захід відкрив вступним словом керівник Благодійного фонду “Ніжен” Микола Шкурко , який зазначив , що планується започаткувати проведення подібних заходів присвячених рідній мові і сьогоднішнє свято буде початком і поштовхом для подальшого розвитку кобзарського мистецтва .

Потім перед присутніми виступили ансамблі бандуристів Ніжинської дитячої музичної школи та школи мистецтв при Ніжинському училищі культури . Ведуча концерту , керівник хору бандуристів Ольга Апостол цікаво розповідала про історичну роль бандури .

Учасники концерту оплесками зустріли відомого кобзаря Тараса Силенка, який розпочав свій виступ з пісень староруського епосу 13 століття . Перед слухачами звучали пісні козацької доби про І.Сірка та І.Мазепу , їхню велич та героїзм.

Згадав кобзар про визвольну боротьбу у період 1917 – 1921 років . Тарас Силенко виконував пісні присвячені героям Крут , отаманам Зеленому та Галаці , виконував повстанські пісні . У своїх монологах бандурист наголошував , що люди повинні жити в єдності та гармонії з природою , і ми повинні знати історію наших предків- слов’ян , які творили культуру та прадавню віру . Виконуючи твори на старосвітській бандурі торкнувся кобзар і сучасної тематики .

По завершенню вечора Тарас Силенко наголосив на тому , що сьогодні нам головне пам’ятати нашу історію , вшановувати справжніх героїв які боролись за Україну . І через свої пісні доносити до українців віру в історичну правду і незважаючи ні на яку владу рухатись вперед . “Наша мова - це космічне явище ” , - сказав він . Хотів би зазначити , що цей захід був проведений з ініціативи та підтримки Благодійного фонду “Ніжен” та керівника Ніжинської музичної школи Олександра Голуба . У підготовці концерту взяли також участь представники Ніжинської організації ВО “Свобода” та міського управління освіти .

Прикро що керівники міста та району , службовці органів місцевого самоврядування та виконавчої влади , місцеві ЗМІ , які відповідно до Конституції України повинні забезпечити всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, проігнорували це свято.

Микола НАУМЕНКО




Теги:Ніжен, Ніжин, кобзарі, Сяйво, Шкурко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar