реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Юрій КОСТЕНКО: «Заощадження на видобутку сланцевого газу коштують Україні 11 млрд дол. щорічно»

«Влада смітить грошима, але заощаджує на сірниках», - так народний депутат України, один з лідерів об’єднання патріотичних сил "Наша Україна" Юрій КОСТЕНКО оцінив вітчизняну «газову» політику. Днями УНН оприлюднив інформацію, що «Газпром» 2011 року заробив на Україні майже 11 млрд доларів.

За словами Юрія КОСТЕНКА, «політика доведення України до банкрутства, завдяки купівлі найдорожчого у світі російського газу, продовжується». Він нагадав, що «навіть після зменшення споживання російського газу на 39%, Україна 2011 року залишалася найбільшим споживачем в Європі, випереджаючи Німеччину та Польщу – 18,738 млрд кубів за січень-липень цього року проти відповідно 17,13 та 17,05 за січень-червень у країнах-сусідках».«Порівняно з сумою, яку Україна щорічно віддає «Газпрому», інвестиції у видобуток українського газу є незрівнянно меншими, - так, Світовий банк оцінив щорічні потреби нафтогазового комплексу України у 12 млрд грн. інвестицій, тобто трохи більше 1 млрд дол.», - наголосив Юрій КОСТЕНКО. Тобто, за його словами, «відсутність фінансування власного видобутку і є тим самим заощадженням на сірниках, яке виглядає, м’яко кажучи, безглуздо на тлі шалених газових витрат».

На думку політика, «видобуток сланцевого газу, за покладами якого Україна посідає 4 місце в Європі, дозволив би Україні більш ніж вдвічі знизити ціни на газовому ринку – з 516 до до 200-250 доларів за 1 тис кубометрів газу». Політик послався на досвід США, де «новітні «сланцеві» технології призвели до падіння «газових» біржових цін за минулий рік на 32% - до 70 доларів за 1 тис кубометрів». «Завдяки сланцевому газу США вийшли на самозабезпечення і в найближчі роки стануть потужним газовим експортером», - нагадав Юрій КОСТЕНКО. Крім того, за словами політика, «США планують за чотири роки збільшити кількість робочих місць в «сланцевому» видобутку на 870 тис, а в найближчі 25 років наповнити центральний та місцеві бюджети на 933 млрд доларів». «Натомість Україна, яка має держбюджет вдесятеро менший за аналогічні європейські країни, 7 млн «заробітчан» закордоном та 1,7-2 млн «внутрішніх» безробітних, 21 рік незалежності віддає мільярди доларів в Росію», - констатував політик.

Прес-служба «Нашої України»


Один з лідерів об’єднання патріотичних сил "Наша Україна" Юрій КОСТЕНКО








Коментарі (1)
avatar
1
В опозиції всі стають такі розумні, що аж нікуди.
А чому ж Юрій Іванович мовчав, коли його політична сила була при владі і накинула на Україну багатомільярдний російський газовий зашморг?
avatar