реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Громадський слідчий комітет створює "Просвіта"

Для розслідування обставин прийняття у першому читанні законопроекту Ківалова -- Колесниченка про фактично другу державну мову сесія Головної Ради "Просвіти" прийняла рішення створити Громадський слідчий комітет.
Таку пропозицію вніс колишній народний депутат, відомий юрист Василь Костицький. Він також запрпонував саме "Просвіті" оголосити про створення Комітету громадянської непокори. А ще, як засіб, народним депутатам покласти мандати, якщо вони не згодні з русифікацією України.

З останнім, схоже, жоден народний депутат не погодиться. А ось Громадський слідчий комітет має бути створено -- його персональний склад затвердить Центральне правління.

Діяльність такого Комітету має бути доречною для вияснення ролі Литвина у протягуванні цього законопроекту, генерала СБУ Кожем'якіна, що очолює фракцію БЮТ, Арсенія Яценюка та інших...

Голова чернігівської "Просвіти" Василь Чепурний пропонував також почати створення "Чорного списку" українофобів. Бо наша толерантність стала нашим ворогом.



Теги:українська мова, слідчий комітет, Просвіта, чорний список


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Цілком і повністю на стороні Костицького. Я Вам, пане Василю, давно рекоменував поставити "Просвіту" вище партій, котрі здебільшого обманюють народ, бути над партіями, стати їм своєрідним суддею і просвіщати народ котра партія куди його клонить. І яку локшину вішає йому на вуха.
А Костицький знайшов вихід, правда ефемерний, враховуючи залежний від влади стан наших суддів, але принципово правильний вихід заблокувати мовний законопроект - через Конституційний Суд. От і побачимо - залежний чи не залежний від влади наш КС. Якщо незалежний, то ухвалить постанову всім гілкам влади - законолавчій, судівській, виконнавчій, воєнній і т.д., говорити і писати державною мовою, а в побуті - якою хочеш. НА ДЕРЖАВНІЙ СЛУЖБІ - ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮ!. Україна багатонаціональна країна, тому мало би сенс надати українській мові ще й статус мови міжнаціонального спілкування.
Нагадаю, 1929 року українські більшовики ухвалили постанову - всім чиновникам в тримісячний термін вивчити українську мову, здати екзамен і перевести діловодство у своїх відомствах на державну мовову. Через три місяці перевірили - хто не виконав постанову звільнили з роботи як професійно не здатних до державної служби.
avatar
2
Ідея Костицького заслуговуе уваги, треба її спробувать, а не сидіти в "хаті яка з краю" В Чернігові та і в Киеві кругом лунае російська мова, держ. службовці в більшості теж розмовляють на рос. мові, а регіонали з комуністами кричать, що їм нібито не дають спілкуватись на рідній мові, це ж брехня очевидна.
В маленький Латвії ( насел. 2 міліона 340 тис) кандидати в сейм, проходять співбесіду і пишуть диктант на знання державної (латвійської) мови, а в державних установах не почуеш рос. мови, хоча в побуті в більшості розмовляють на російський. Отож і нам треба брати приклад, якщо самі кращого не придумали.

ЗИ: А де наш головний просвітянин П.Мовчан, щось не чути його, чи вже теж у ПР ?
avatar
3
Років з десять тому мені з благословіння тодішнього волинського митрополита Якова довелося побувати в головному офісі УПЦ КП. Українською мовою зі мною розмовляли лише патріарх Філарет та його секретар, вся решта службовців київського патріархату розмовляла російською.
Я не здогадався та й не наважився заговорити з патріархом російською, а цікаво було б узнати якою мовою він відповів би.
avatar