реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

«Гаряча лінія»: відповіді від податкової

З метою роз’яснення податкових нововведень, обговорення спірних моментів застосування законодавства та визначення проблемних питань в адмініструванні податків і зборів міські податківці щомісяця проводять телефонні зв’язки сеансів «гарячої лінії». Нещодавно на такому зв’язку був начальник ДПІ у м. Чернігові Федір Уляненко. Пожаємо деякі актуальні питання і відповіді на них відповідно до Податкового кодексу України.

Чи передбачено Податковим кодексом України обов’язкове подання реєстрів отриманих та виданих податкових накладних в електронному вигляді?

Так. Відповідно до п. 201.15 ст.201 розділу 5 Податкового кодексу України від 02.12.10 №2755- VІ платниками податку щомісяця в терміни, що передбачені для подання податкової звітності (календарний місяць), у тому числі для яких цим розділом встановлено звітний податковий період – квартал, подають органу державної податкової служби копії записів у реєстрах виданих та отриманих накладних за такий період в електронному вигляді.

Підприємство з податковою декларацією на додану вартість подає в електронному вигляді реєстри отриманих і виданих податкових накладних. Чи буде податкова повідомляти підприємство про наявність розбіжностей з даними контрагентів?

Відповідно до п.201.6 ст.201 розділу 5 ПКУ органи державної податкової служби за даними реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, наданих в електронному вигляді, повідомляють платника податку про наявність у такому реєстрі
розбіжностей з даними контрагентів. При цьому платник податку протягом 10 днів після отримання такого повідомлення має право уточнити податкові зобов’язання без застосування штрафних санкцій, передбачених розділом ІІ кодексу.

Які штрафні санкції передбачені Податковим кодексом України за несвоєчасну сплату єдиного податку фізичною особою – приватним підприємцем?

Відповідно до п. 122.1 ст.122 глави 11 розділу ІІ ПКУ несплата (неперерахування) платником податків – фізичною особою сум єдиного податку в порядку та у строки, визначені законодавчим актом, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 50 відсотків ставок податку, встановлених для фізичних осіб – платників єдиного податку, визначених законодавчим актом.

З набранням чинності Податкового кодексу України яка особа несе відповідальність за сплату податку на додану вартість, якщо послуги надаються нерезидентом без свідоцтва платника ПДВ на митній території України?

Відповідно до п. 180.2. ст..180 розділу 5 “Податок на додану вартість” ПКУ особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг.

Підприємство – платник ПДВ, яке перебуває на спрощеній системі оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 6 відсотків, подає податкову декларацію з ПДВ щоквартально. В який термін необхідно подавати органу податкової служби копії реєстрів виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді?

Відповідно до п.201.15 ст.201 розділу 5 ПКУ платники податку щомісяця в терміни, що передбачені для подання податкової звітності (календарний місяць), у тому числі для яких цим розділом встановлено звітний податковий період – квартал, подають органу державної податкової служби копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних за такий період в електронному вигляді.

Підготовлено відділом масово–роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м. Чернігові




Теги:приватні підприємці, єдиний податок, податковий період, підпримєці


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Штрафні санкції передбачені шоколадкой інспектору, на що він "закриє очі"
avatar