реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Дитина побачила світ, а мати померла

Два місяці тому в Чернігівському пологовому будинку Тетяна Лещенко, молода жінка, народила здорового хлопчика, а сама померла від сильної кровотечі. Операцію, кесарів розтин, проводив 52-річний Олександр Смуригін, заступник головлікаря з медчастини. Під час операції була зачеплена клубова артерія. Про цей трагічний випадок писали в газетах, відтак він став відомий у Чернігові.

Квартира, в якій останні три роки життя мешкала Тетяна Лещенко разом зі своїм громадянським чоловіком, знаходиться за п’ять хвилин ходи до пологового будинку. Тут все ще нагадує про неї. На маленькому столику у вітальні лежать брошури й журнали, які виписувала Тетяна. У них інформація з психології й медицини: про вагітність, про кесарів розтин, про те, як правильно доглядати за новонародженими. Тетяна працювала психологом в Інституті післядипломної освіти імені Ушинського. Готувалася до народження бажаної дитини, знаходила й читала різну літературу. У серванті стоїть колекція янголят із кераміки і пластмаси («І чому вона їх так любила, цих янголів, навіщо стільки купувала?» - дивується мати Тамара Родіонівна). На поличці серед фотографій, де жінка посміхається на березі моря, знаходиться одна, в чорній рамці, біля неї свічка.

Тамара Родіонівна Лещенко при одній згадці про свою нині покійну дочку починає плакати. Вона вважає, що лікар, який проводив тоді операцію, має відповідати перед законом. Показує копію свідоцтва про смерть Тетяни. Там написано: «Причина смерті: інтраопераційне пошкодження загальної клубової артерії і вени справа. Хвороба (патологічні стани), що призвели до смерті: масивна кровотеча».

Що було в той день?

Розповідає Тамара Родіонівна Лещенко:
«Води відійшли о 4 ранку 1 серпня. Я подзвонила лікарю, яка вела Таню в пологовому будинку, без десяти п’ять. Аж у 10 годин Таню взяли на операцію, робити кесарів розтин. Після десятої ранку вийшов лікар і каже «Мальчик родился, хороший. А девочка подтекает». Я думала, що може просто кровотеча. У Тані була четверта позитивна група крові. Ми шукали донорів, кров здавали знайомі і незнайомі. Година, друга минає, ніхто не виходить, в коридорах жодного лікаря, всі ховають очі. Усі лікарі там. До 16.00 я сиділа під дверима операційної. О п'ятій годині добилася до Смуригіна. Він сказав: «Нічого хорошого. Вашої дочки більше немає».

«Це пізня вагітність, вже друга. Дев’ять років тому Тані робили операцію – позаматочна вагітність. Дівчину ледь-ледь врятували. Я сподівалася, що лікарі зважатимуть на це. Потім Тетяна довго не могла завагітніти, лікувалась», - Тамара Лещенко подумки прокручує всі події минулого, ніби шукаючи, коли і ким була допущена фатальна помилка, через яку її дочки тепер немає. «Чому не визвали судинних хірургів відразу, чому не поставили штучну судину?», «Чому їй назначили кесарів розтин і оперувати почали аж о десятій?»…

Розповідає головний лікар Чернігівського пологового будинку Василь Гусак:

«Як сталося те, що трапилося? Клубова артерія породіллі виявилася не там, де повинна бути. Вона була зміщена на 10 сантиметрів вище. Як тільки з’явилась підозра травми великих судин, відразу ж були викликані судинні хірурги. Мене також викликали. Все це задокументовано. Не одну годину ми боролися за життя жінки. Судини були атипові, це доведено судмедекспертами. Вони були хворі, змінені, не розтягувалися, як повинна судина розтягуватися. Під час їхнього зашивання вони прорізалися. Якби була здорова судина, вона б зашилася. Її зашивали хірурги 6 годин. І в той же час ішло заміщення крові. Здали кров 15 донорів: і міліціонери, і пожежники, і МНСники, навіть серед нашого медперсоналу були донори».

Василь Гусак розповів, що лікар Олександр Смуригін, який робив операцію, вже звільнився з роботи. Звільнилась також завідуюча акушерським відділенням Анна Метла, яка йому асистувала. «Не витримали психологічного тиску», - пояснив Василь Гусак. «Сказати, винні вони чи ні – це не моя компетенція. Але це були професійні лікарі. Олександр Смуригін – лікар вищої категорії, вже 30 років робив такі операції. Для нашого пологового будинку це серйозна втрата».

Вікторія ГАВРИК (скорочено)

Повністю статтю читайте в номері газети "Сіверщина" за 13 жовтня



Теги:кесарів розтин, Пологи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar