реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Дачники сплачують земельний податок за приватизовані ділянки

Порядок оподаткування приватизованих земельних ділянок та наявності пільг із земельного податку постійно викликає питання у членів садівничих товариств, власників дачних ділянок.

Отже, якщо земельні ділянки приватизовані громадянами - членами садівничого товариства і кожен громадянин отримав документ, що засвідчує право на земельну ділянку (державний акт), такі громадяни є платниками земельного податку. Власники землі зобов’язані перебувати на податковому обліку за місцем розташування земельної ділянки та самостійно сплачувати земельний податок до бюджету.

У яких випадках громадяни мають пільги із земельного податку? Відповідно до статті 281 Податкового кодексу України не справляється плата за земельні ділянки у межах граничних норм, встановлених Земельним кодексом, із наступних категорій громадян: інвалідів I і II груп, громадян, які виховують трьох і більше дітей, пенсіонерів (за віком), ветеранів війни та осіб, що користуються пільгами відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та фізичних осіб, визнаних законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Якщо громадяни не оформили право власності на землю, власником землі чи користувачем земельних ділянок, наданих для ведення садівництва, є садівниче товариство. Тоді товариство буде платником земельного податку до бюджету, включаючи земельні ділянки загального користування і земельні ділянки, наданих для ведення садівництва. За земельні ділянки загального користування, які перебувають у власності товариства, земельний податок до бюджету сплачуватиметься садівничим товариством.

Садівниче товариство є юридичною особою, якій статтею 282 Податкового кодексу України, жодних пільг по платі за землю не передбачено, не залежно від того, чи мають такі пільги громадяни - члени такого товариства.

Нагадуємо всім громадянам - власникам та орендарям земельних ділянок, що фізичні особи сплачують податок протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення – рішення про нарахування плати за землю та орендної плати за землю.

Податкові повідомлення-рішення вручаються громадянам до 1 липня звітного року, відповідно останнім днем своєчасної сплати земельного податку та орендної плати за землю є 30 серпня 2013 року. Громадянами у сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про приймання податкових платежів.

У випадку несвоєчасної сплати земельного податку, орендної плати нараховується штрафна санкція та пеня.

Ольга ХМЕЛЕВСЬКА,
завідувач сектору взаємодії із ЗМІ та громадськістю
Чернігівської МДПІ



Теги:Пільги, дачі, земельні ділянки, податкові консультації


Читайте також



Коментарі (0)
avatar