реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Пенсіонери звільняються від сплати земельного податку

Плата за землю справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Згідно з п. 281.1. ст.281. Податкового кодексу України від сплати земельного податку звільняються пенсіонери. При цьому звільнення від сплати податку на земельні ділянки поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більше 2 га;
- для присадибної ділянки: у селах – не більше 0, 25 га; в селищах – не більше 0,15 га; у містах – не більше 0,10 га;
- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 га;
- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 га;
- для ведення садівництва- не більш як 0,12 га;

Втім громадяни повинні засвідчити своє право на земельні ділянки. Документами, що його посвідчують , зокрема, є:

- державний акт, що посвідчує право власності на земельну ділянку (крім випадків, коли право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж та цільового призначення, посвідчується цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки або свідоцтвом про право на спадщину);
- державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, що посвідчує право постійного користування землею.

Отже, пенсіонери звільняються лише від сплати земельного податку за земельні ділянки, що перебувають у власності та постійному користуванні.

Головне управління Міндоходів у Чернігівській області



Теги:Пільги, пенсіонери, дачі, земельний податок


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Це реально абсолютно не відповідає дійсності.

Якщо стисло.

У 2011-2013 рр. пенсіонери, інші пільговики - члени садівничих товариств сплатили податок на землю, тому що до садівничих товариств ці пільги не застосовуються. Не застосовуються ці пільги і до земельних ділянок, що пербувають у спільному користуванні членів садівничих товариств (дороги, землі під господарчими спорудами тощо). До них застосовується норма у 5% від обласної нормативної грошової оцінки одиниці площи. Для Чернгівської області -- це 16295, 68 грн. Отже, 5% - 8,15 грн. за одну сотку.
Самостійно стати на облік в податковій члени садівничих товариств не могли через низки причин, в т.ч. не бажання податківців мати справи мільйонами громадян, а не з колгоспом яким є садівниче товариство.
У 2011- 2013 рр. з пенсіонерів, що мають дачі по 4-6 соток, наприклад, на землях у Чернігівського району, замість пільг, стягнули земельний податок у 10-12 разів більше, ніж той що з них стягувався до 2011 року у складі садівничих товариств.

Більш того, з кожного пенсіонера у 2013 році на виконання ст. 277 ПК за нормативну грошову оцінку землі "приватні" фірми-оцінщики стягнуть по 50-60 грн.

 
Ось вам і покращення життя пенсіонерів вже сьогодні.

 
В той час, як земельні магнати, що обробляють сотні тисяч га землі цього податку взагалі не платять, бо перебувють на фіксованому сільськогосподарському податку. І звісно, на нормативну грошову оцінку сільгосподарської землі не витрачаються.

 
Отже, чергова суцільна не відповідність реальності.
avatar