реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Чому УПЦ МП боїться розслідування Генпрокуратури?

На офіційному сайті Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП опублікувала заяву щодо звинувачень Генпрокуратури на адресу Новинського. Про це повідомляють Патріоти України. У заяві йдеться про те, що УПЦ МП виступає проти розслідування прокуратурою останніх років очолювання Церкви митрополитом Володимиром Сабоданом.

"Викликає глибоке занепокоєння наполегливе намагання Прокуратури досліджувати обставини останніх років перебування Блаженнішого Митрополита Володимира на чолі УПЦ. Адже про підстави для цього жодного разу офіційно не заявляв як сам спочилий Блаженніший Владика, так і ті, кому делеговано представляти інтереси УПЦ у державних органах", - пише сайт.

Також у повідомленні Церкви йдеться про те, що відсторонення митрополита Володимира від очолення Церкви було наслідком рапорта Олександра Драбинка щодо стану здоров'я Предстоятеля. А різкий інтерес Юрія Луценка до тих подій в УПЦ назвали "серйозними підставами стверджувати про тиск на священнослужителів з боку силових структур".

Якщо порівняти деякі факти, пов'язані з цією заявою, то напрошуються несподівані висновки. Логіка дій Московського Патріархату виявляє, що розслідування питання може становити загрозу керівникам "проросійського крила" в Україні. Адже якщо все було чисто, то висвітлення обставин лише укріпило б позиції Новинського та його друзів. Замість того автори публікації вимагають взагалі не чіпати тему.

Симптоматично, що керівник церковного сайту, на якому опублікували заяву, - єпископ Ірпінський Климент (Олег Вечеря) - як раз під час Революції гідності був призначений членом Координаційного центру по розвитку богословської науки РПЦ та Синодальної біблійно-богословської комісії РПЦ Рішенням Священного Синоду Руської Православної Церкви від 25-26 грудня 2013 року (журнали №156 та 159). До цього його діяльність розповсюджувалась лише в Україні, в УПЦ МП. Природа його тісних контактів з Росією у грудні 2013 року поки що офіційно не виявлена.

Як повідомляють джерела УПЦ, ставленики Москви наразі дуже перелякані. Події 2013-2014 років, коли митрополит Володимир відійшов від справ, не є однозначними. Є інформація з Лаври про те, що Янукович разом з Новинським змушував митрополита піти проти Майдану, а, почувши відповідь Сабодана: "Можете вбити мене на цьому стільці, але проти України я не піду", стали наполягати щоб предстоятель негайно "пішов на спокій".

Компромата на Сабодана у Януковича з Новинським не було, тому вони ініціювали справу про викрадення монахинь у Лаврі, звинувативши "праву руку" Сабодана - Олександра Драбинка - щоб тиснути на Предстоятеля. Джерела в УПЦ додають, що ексгумація тіла митрополита Володимира "здивувала б усіх".

Зараз, на тлі загострення протистояння між МП та ГПУ, деякі єпископи спішно зібралися їхати до Росії. Треба нагадати, що на сайті "Миротворець" вже було викрито зв'язки єпископа Феодосія Снігірьова з путінськими олігархами та діячами "ДНР".

Все це вказує на, з одного боку, безпорадність, а з іншого боку - на агресивний настрій проросійської частини УПЦ. Вже не секрет, що українці чекають на революцію всередині Церкви, а у іншому випадку українські віряни готові відверто об'явити спротив "тоталітарній антипатріотичій структурі", і зокрема самому Новинському, розповідають парафіяни.

У церковних колах кажуть, що у випадку "ліквідації" Генпрокуратурою Новинського як "головного олігарха МП" під ударом опиниться митрополит Онуфрій та очолювальний ним проросійський блок священослужителів. Якщо правоохоронці викриють правду про відсторонення Сабодана, діяльність владик Антонія Паканича, Іони Черепанова, Климента Вечері, Феодосія Снігірьова, Миколая Почтового та інших, то вибух всередині Церкви буде настільки потужним, що знищить УПЦ МП, чим призведе і до руйнування всієї структури РПЦ.

Тому Кремль зараз буде робити усе, щоб не допустити правдивого розслідування навколо підконтрольної йому структури Московського Патріархату, повідомляють наші джерела у Лаврі. Новинський може навіть "вдатися до терору, і не факт, що лише інформаційного, та розв'язати міжконфесійну бійню", кажуть в УПЦ.

Спецкореспондент Анна Бондаренко



Теги:митрополит Онуфрій, УПЦ МП, Новінський, митрополит Сабодан


Читайте також



Коментарі (0)
avatar