реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Чернігівський міський голова різко виступив проти команди Зе

- Те, про що я буду говорити – не бенефіс політика, а крик душі громадянина, українця, чернігівця. І підприємця, промисловця – в тому числі, - з таких слів Владислав Атрошенко почав свій виступ на організованому об’єднаннями підприємців Чернігівщини Надзвичайному форумі реального сектору економіки, який відбувся в обласному центрі 28 лютого. - Такого стану дезорганізації і розбалансованості державних інституцій і держави в цілому, як сьогодні, я в Україні за своє свідоме життя ще не бачив, - продовжив він.

Чернігівський міський голова в першу чергу звернув увагу на те, що в Україні з року в рік немає стабільності в бюджетному процесі:

- Ми перед кожним роком чекаємо прийняття Державного бюджету щоби дізнатися, що нас чекає в бюджетоутворюючих податках і які видатки ще додатково на нас навісять. Ми чуємо балачки про бюджетну децентралізацію, але фактично збільшення коштів у місцевому бюджеті пов’язане зі збільшенням «мінімалки» - і все. Для цього року ми відстояли разом зі ще кількома міськими головами, щоби в нас не забрали акциз. Це місто би втратило 97 мільйонів.
Ми чуємо про бюджетну децентралізацію – але Чернігів у 2020 році на самоврядні функції отримав на 144 мільйони гривень менше, ніж у 2019 році. Вибачте, але це ж рух не туди! – наголосив він.

Наступним очільник міста підняв питання того, що державна правоохоронна система сьогодні фактично ігнорує запити місцевих громад. Один з багатьох прикладів тому - ситуація з дощевідводом з вулиці Декабристів, покарати винних у самовільній переробці якого правовим шляхом виявилося практично неможливо. Ще один – неможливість добитися того, щоби патрульна поліція забезпечила недопуск у місто важких фур. Розв'язати цю проблему міський голова пропонує наступним шляхом:

- Сьогодні на часі питання законодавчого розділення в Україні поліції на поліцію правопорядку і поліцію кримінальну. Кримінальна повинна лишаться в державі, а іншу потрібно передавати в муніципальне підпорядкування. Аж до того, в кінці кінців, щоб це була шерифна американська система, яка є виборчою, - вважає він.

Наступною великою і системною проблемою, на якій наголосив Владислав Атрошенко, є сьогоднішня відсутність глибокого фахового розуміння й державної політики майже у будь-якій галузі. Зокрема, у сфері ЖКГ:

- Підземні комунікації в усіх містах України зараз у такому стані, що ми вже не встигаємо навіть шматками замінювати аварійні мережі холодної води. Це дуже серйозна проблема. Сьогодні ми можемо в Чернігові витрачати на заміну інфраструктури 150 мільйонів гривень на рік. А мінімально місту потрібно на заміну тільки магістральних мереж, без внутрішньоквартальних і домових, 30 мільярдів. Тобто нам 200 років потрібно на заміну мереж. І жоден керівник у державі не порахував і не задався питанням, що треба ж формувати якесь бачення вирішення цієї проблеми! А ми на грані колапсу, в нас скоро не буде вистачати ні аварійних бригад, ні грошей, бо ці труби вже розламуються в руках!

Чернігівський міський голова наголосив на тому, що без відповідної державної політики, самотужки громадам таких проблем не вирішити. Але кроки в цьому напрямку з боку тих, хто мав би формувати державну політику, відсутні.

Наостанок Владислав Атрошенко навів приклад того, як Чернігову довелося призупинити свої дії в напрямку утеплення будинків ОСББ у рамках Програми Державної установи «Фонд енергоефективності». Про готовність міста сприяти своїм мешканцям, щоби вони взяли участь у цій державній програмі й утеплили свої будинки, він у грудні особисто розмовляв з Прем’єр-міністром України. Те, що запропонували в Чернігові, навіть думали розповсюджувати як приклад для інших міст України. Наше місто вже зробило необхідні перші кроки. Але обіцяних кроків з боку Уряду, які б адаптували це технічне рішення, зроблено не було і час вийшов. Чернігів готовий знову включитися в реалізацію цього проєкту, якщо в Кабміні знайдуть механізм для старту термомодернізації багатоквартирних будинків за співпраці з Фондом енергоефективності, але коли це відбудеться - невідомо.

За інформацією сайту Чернігівської міської ради



Теги:команда ЗЕ, уряд Гончарука, Владислав Атрошенко, Чернгівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar