реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Чернігівський архієпископ провів прес-конференцію Патріарха Київського

На думку Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, яку він висловив під час прес-конференції, що 3 лютого 2012 р. відбулася у Синодальному залі Київської Патріархії, будь який розвиток подій в УПЦ (Московського Патріархату) навколо наступництва керівництва цією Церквою буде позначений відсутністю в ній миру.

– Якщо говорити про УПЦ МП і той стан, в якому вона сьогодні знаходиться, то я, найперше, зазначу, що ми в їхні справи не втручаємося. Хоча нам і не все одно, що там відбувається – бо і ми, і вони є православними. Ми молимося за здоров’я митрополита Володимира. І нас турбує та боротьба, яка ще при живому Предстоятелі розгорнулася навколо того, хто стане його наступником.

Хто ним стане – невідомо. Але з власного досвіду можу сказати, що хто б не переміг на виборах нового Предстоятеля, – після того, як Господь покличе до Себе нинішнього Предстоятеля, митрополита Володимира (Сабодана), – в цій Церкві миру і злагоди не буде. Буде продовжуватися боротьба між двома силами, проукраїнською і проросійською. І переможе проукраїнська.

Чому вона переможе? Тому що ця Церква є на українській землі. Тому тут все буде підтримувати проукраїнські сили. А інші – тут чужинці. І рано чи пізно вони або помруть, або відійдуть. І тоді буде єдина Церква – Українська.

Коли я тільки прийшов на Київську кафедру, то мені уповноважений у справах релігій казав, що Церкві скоро прийде кінець. І при комунізмі, який невдовзі наступить, релігії не буде. А я йому відповів, що якщо Церква і комунізм не можуть співіснувати разом, то Церква буде, а комунізму не буде. Як бачимо, так і сталося.

Так само і тут я скажу – проросійська частина Української Церкви відійде, і в Україні буде єдина Помісна Українська Православна Церква. Але не без боротьби.

Святійший Владика зазначив, що обидва митрополити, серед яких зараз фактично розподілено владу в УПЦ МП – Агафангел, який очолює засідання Синоду, та Павло, який керує Київською єпархією – є противниками діалогу з Київським Патріархатом. Але Бог може і їх змінити.

– І з Агафангелом, і з митрополитом Павлом Лєбєдєм тяжко буде мати діалог - сказав Патріарх Філарет.

З Агафангелом чому? Тому що він, найперше, росіянин, і захищає в Україні інтереси не українського, а російського народу. Я думаю, що ви знайомі з його зверненням на користь В. В. Путіна, як він там вихвалює його, – нібито він підлеглий Путіна. Тому з такою людиною у нас не буде нічого спільного – якщо він не переродиться і, будучи громадянином України, не стане захищати інтереси українського народу. Він росіянин, але в Україні є багато росіян, які до Української держави ставляться позитивно і люблять її, тому що вони тут народилися і тут виросли і це їхня Батьківщина. Агафангел не такий, але Бог може і його змінити.

Що стосується митрополита Павла, то у нього розуму не вистачає. Ви ж знаєте, як він висловлюється, як поводиться, в тому числі з журналістами. То з такою людиною, я думаю, буде тяжко говорити. Але все у руках Божих. Людина може перероджуватися. І він може переродитися. Може і Агафангел переродитися. Бо у свій час Савл став Павлом, з гонителя став проповідником. Тому я не виключаю, що й вони можуть змінитися. Але на сьогодні вони такі, які є – противники Української Церкви і прихильники Москви.

Прес-конференцію вів архієпископ секретар Синоду, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.



Теги:патріарх Філарет, УПЦ МП, Київський патріархат, митрополит Сабодан


Читайте також



Коментарі (0)
avatar