реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

І на смертному одрі страшно Москви

Українській православній церкві Московського патріархату зараз не потрібна автокефалія, хоча церква не вважає цю тему забороненою для обговорення, заявляє її предстоятель митрополит Володимир (Сабодан).

"Багато розмов ведеться про можливу автокефалію, але офіційно питання про остаточне рішення не ставилося. Це не означає, що церква забороняє на цю тему говорити", - зазначив митрополит в інтерв'ю ZN.UA.

"Питання автокефалії особливо важливе для західної України, де є своя історія церкви і Вітчизни. Але треба розуміти, що за цим стоятимуть нові проблеми, ряд питань, пов'язаних зі структурою управління, розподілом влади", - додав він.

"Зараз домагатися автокефалії або автономії, враховуючи ту суміш, у нас в Україні, важко, небезпечно, я вважаю, що сьогодні - і не потрібно", - зазначив предстоятель УПЦ (МП) в інтерв'ю виданню.

Зрештою, зараз митрополит Володимир (Сабодан) отримує точно те ж, що від нього отримував 20 років тому тодішній митрополит Філарет. Але владика Філарет знайшов у собі мужність і силу стати українським архієреєм, очолити і повести незалежну українську Церкву, а митрополит Володимир так і залишився рядовим митрополитом Російської Церкви.

Як повідомлялося, секретар глави Української православної церкви Московського патріархату архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко) відсторонений від роботи згідно з рішенням Священного Синоду.

Як повідомлялося, 20 лютого предстоятель УПЦ МП митрополит Володимир скасував засідання Священного Синоду церкви, призначене на 21 лютого митрополитом Одеським і Ізмаїльським Агафангелом. Попри це засідання відбулося -- зрозуміло, що тільки підтримка Москви могла дати сміливість діяти проти свого предстоятеля. Точно так, як 20 ркоів тому усували ці ж самі архієреї свого таки предстоятеля -- митрополита Філарета.



Теги:патріарх Філарет, УПЦ МП, розкол в церкві, митрополит Сабодан


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
В Україні немає громадянської, національної, духовної та інших єдностей, то звідки ж може взятися єдина церква?
Думаю, що митрополит Володимир має рацію, його застереження доречні.
Чи може собі хтось представити що станеться на Галичині чи на Донбасі, якщо, наприклад, верхи домовляться і оголосять, що патріарх Філарет (при всій моїй повазі до нього) є єдиний для них православний ієрарх?
Думаю, що й на київщині станеться те ж саме.
Чи знає хто як умовити Галичину не молитися Риму а Донбас не молитися Москві?
Так що, друзі мої, єдина православна, а тим паче єдина християнська - це явна маніловщина.
avatar