реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Чернігівська міськрада підвищує ціну за проїзд

Знову міська рада підвищує проїзд. Чиї інтереси вона відстоює, перевізників чи чернігівців?

На сайті міськради з’явився проект рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 12 червня 2013 року "Про вартість проїзду у міському пасажирському транспорті". Влада міста в черговий раз підвищує вартість проїзду в транспорті, обіцяючи комфорт та безпеку пасажирам. Натомість чернігівці, як завжди, нічого не отримують, а лише підвищення ціни на автобусах до 2,25 грн., а тролейбус - 1,5 грн.

ПП «Демократичний Альянс» вважає, що підвищення вартості проїзду в автобусах є необґрунтованим із наступних причин:
- Подано розрахунки лише по 37-му маршруту з 44 наявних в місті, який має менше 5% ринку перевезень (16 автобусів з 300 наявних);

- Відстеження результативності підвищення 2011 року, проведене міськвиконкомом в 2012 році показало, що фінансовий стан перевізників, комфорт, безпека і якість транспорту покращились. А в 2013 році чомусь все погіршилось;
- При підвищенні міськрада враховує дані пасажиропотоку перевізника, а не реальні цифри, підраховані студентами ЧДТУ;
- Витрати ПрАТ «Таксосервіса» в порівнянні з 2011 роком зменшились на 488 тис. грн.

Двадцять першого червня Чернігівська обласна організація партії «Демократичний Альянс» провела круглий стіл під назвою: «Знову міська рада підвищує проїзд. Чиї інтереси вона відстоює, перевізників чи чернігівців?». Представники міськради, на жаль, не з’явились захистити свою ідею підвищення вартості проїзду.

Є ряд зауважень до оприлюдненого регуляторного акту так само, як і ставиться під сумнів будь-якого підвищення на автобусах. Виникає питання: як можна підвищувати тариф цілого міста, маючи звернення перевізника з одного 37-го маршруту і який займає 5% долі ринку (16 автобусів з орієнтовно 300, які їздять містом).

Відповідно до Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затвердженої Наказом Мінтрансзв’язку №1175 від 17.11. 2009 року, перевізник подає свої розрахунки, а орган місцевого самоврядування зобов’язаний їх перевірити. Як перевіряє міськрада розрахунки перевізника уже відомо з підвищення ціни на проїзд у 2011 року. Тоді управління економіки не мало зауважень до перевізників і погодило підвищення на маршрутних таксі до 2,5 грн.

Натомість Чернігівське обласне відділення Антимонопольного комітету, досліджуючи ті ж офіційні документи ТОВ «Пассервіс-Люкс», які працюють на 11, 12-му маршрутах, знайшло завищення перевізником своїх витрат на 2,5 млн. грн. Антимонопольний комітет покарав перевізника на 35 тис. грн. і фактично зробив роботу міськради, реально перевіривши витрати перевізника. Міськрада, на жаль, на дані факти жодним чином не відреагувала.

Так само в Наказі №1175 вказано, що дані пасажиропотоку в формулу тарифу надаються перевізником або встановлюються за результатами обстежень. В 2011 році міськрада взяла «на віру» показники перевізників, але в цьому році студенти ЧДТУ вже підрахували пасажиропотік по всьому Чернігові. Але міськвиконком при підвищенні проїзду знову планує враховувати дані виключно перевізника, при цьому не бажаючи зробити публічними інформацію про реальний пасажиропотік Чернігова.

Подані перевізником зведений розрахунок показує, що витрати ПрАТ «Таксосервіс» в порівнянні з 2011 роком зменшились на 488 тис. грн. Не зрозуміло, яким чином перевізник два роки тому з більшими на 0,5 млн. грн. витратами працював два роки?

Для інформації варто знати, що персонал 37-го маршруту проти підвищення вартості проїзду, оскільки платний пасажир перейде з автобусів в «маршрутні таксі». Також радості кондукторам не додає майбутнє підвищення «оренди», яку сплачують з кожного автобуса екіпаж 1200 грн\1100 грн. щодня.

Голова Чернігівської обласної організації партії «Демократичний Альянс» Андрійченко Ігор зауважив: «Ми категорично проти підвищення вартості проїзду в автобусах, доки всі складові тарифу не стануть прозорими і доступними для громадськості. На разі чернігівці не отримують жодного «пАкращення», тому ми звертаємось до всіх без виключення:

- політичних партій,
- громадських організацій,
- журналістів,
- всіх небайдужих чернігівців

ввійти в склад робочої групи по напрацюванню плану дій по недопущенню підвищення проїзду в автобусах до 2,25 грн. після 12 липня 2013 року».

Контактний телефон для будь-яких питань і входження в робочу групу 0931184438.

Чернігівська обласна організація
Політичної партії «Демократичний Альянс»




Теги:перевізники, Демократичний Альянс, Чернігівськак міська рада, ціни, тарифи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar