реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Безпека життя. Перші овочі без нітратів

«Доброго дня, шановна редакціє газети «Біла хата»! Після довгої зими так хочеться вже скуштувати свіжих вітамінів! Але ж усім відомо, що вирощуються ранні овочі з додаванням великої кількості нітратів. Чи не могли б ви порадити, як правильно вибирати овочі та чи можна якось захиститися від можливого отруєння?»
Володимир Єрмоленко, м.Городня

Оскільки запитання надійшло від читача з Городні, редакція звернулась за роз’ясненням до в.о. головного державного санітарного лікаря Городнянського району Андрія Юхименка.

Нітрати відносяться до широко розповсюджених у природі речовин. У природному середовищі нітрати з’являються в основному при розпаді азотовмісних органічних речовин. У великій кількості вони потрапляють у ґрунт із мінеральними азотними добривами (наприклад, при використанні амонійної селітри). Із води і ґрунту нітрати потрапляють у рослини, де накопичуються у вигляді солей. Тому при використанні азотовмісних добрив у с/г підприємствах (і в домашніх умовах) слід дотримуватись правил по їх використанню.
Головна причина наявності нітратів у токсичних концентраціях у продуктивних частинах рослин — це надлишок використаних азотних добрив. Тому перед купівлею не полінуйтеся попросити у продавця показати довідку лабораторії санітарної експертизи. У цій довідці мають бути чітко вказані цифри, які свідчать про кількість нітратів у продукті. Якщо ж документ про дослідження на вміст нітратів відсутній, використовувати в їжу такі овочі не рекомендується. А ось «на око» визначити «нітратність» овоча дуже складно. При перевищенні допустимих норм вмісту нітратів можна використовувати принцип розведення (додавати овочі, які не містять нітратів).
Із овочевих культур найбільшу кількість нітратів містить зелень: петрушка, кріп та ін., а також редька, редиска, буряк столовий і в меншій кількості морква. Порівняно мало нітратів накопичують помідори, картопля. Середню кількість нітратів мають огірки, капуста білоголовкова. Ранні овочі (з коротким вегетаційним періодом), баштанні культури (кавун, диня) містять нітратів більше, ніж пізні. Як правило, концентрація нітратів в овочах, вирощених у теплицях, більша, ніж в овочах із відкритого ґрунту. Відносно мало нітратів накопичують фрукти та ягоди.
Довготривале надходження нітратів із харчовими продуктами до організму людини може спричинити значну шкоду здоров’ю. Експериментально було доведено, що нітрати можуть підвищувати вміст метгемоглобіну крові (розвиток метгемоглобінемії), порушується вуглеводний і білковий обмін речовин, виникають інші патологічні прояви (наприклад, зниження імунітету).
Особливо чутливі до токсичної дії нітратів немовлята та люди похилого віку. Також нітрати й продукти їх перетворення (нітрити) можуть бути попередниками висококанцерогенних нітросполук, тобто викликають онкологічні захворювання.
Не можливо не продовжити цю тему питанням про підвищений вміст нітратів у воді шахтних колодязів. У Городнянському районі 162 колодязі громадського користування, з яких постійно проводиться відбір проб води. У 1 кварталі поточного року відібрано 101 пробу, перевищення допустимих норм вмісту нітратів виявлено в 41 пробі (40,5%). У 2010 році відібрано 480 проб, перевищення виявлено в 123 з них (44,3%). І таку проблему не можна вирішити відкачуванням води з колодязя. Рекомендації з цього приводу такі: робити трубчасті колодязі на глибину до 30 м або ж використовувати воду з артезіанських свердловин. Можна також користуватися привозною бутильованою водою. Дещо знижує кількість нітратів у воді використання побутових фільтрів (наприклад, фільтри «Бар’єр»).




Теги:Перші, Юхименко, Овочі, андрій, городня, нітрати, без нітратів, санітарний лікар


Читайте також



Коментарі (0)
avatar