реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Актуально. Двічі на одні граблі...

В Україні з 1 грудня 70% ліків почали відпускати тільки за рецептом. Про це повідомив міністр охорони здоров'я України Зиновій Митник. Відучора рецепти виписують у двох примірниках. Один залишається в аптеці і зберігатиметься там упродовж трьох місяців. За словами З.Митника, це зменшить кількість випадків самолікування. Крім того, медиків зобов'яжуть у приписах указувати речовину, що діє, латиною, а не назву препарата.

Це вже не вперше, коли уряд вдається до подібних заходів. Але кожного разу такі починання терплять фіаско. Про особливості нових рішень Кабміну розповідає читачам генеральний директор комунального підприємства «Ліки України» Світлана Пасталиця (м.Чернігів), на фото.
— Препарати, які відносяться до категорії безрецептурних, продаватимуться без рецептів лікарів, а рецептурні — лише за приписом лікаря. Безумовно, нововведення дещо ускладнюватимуть роботу як лікаря, так і провізора. Відтепер лікар мусить виписувати рецепт у двох примірниках: один залишатиметься в аптеках, другий — у хворого. Вводиться юридична відповідальність власників аптек за відпуск ліків без рецепта. У разі виявлення таких фактів аптеки позбавлятимуться ліцензій, а отже, вони будуть вимушені закриватися. Але аптеки області сьогодні готові працювати в нових умовах — відпускати ліки, як і належить, тобто за рецептами.

— Які саме ліки відпускатимуться без рецептів?

— Усі ліки, в яких зазначено, що вони не є рецептурними. Якщо на упаковці або в інструкції по застосуванню зазначено, що ліки відпускаються за рецептом лікаря, вони й мусять так відпускатися, а не інакше. Велика кількість медичних препаратів і надалі відпускатиметься без рецептів. Без припису лікаря неможливо буде придбати в основному серцево-судинні, гіпотензивні, гормональні медикаменти та антибіотики, а також ті, що відносяться до лікування хронічних захворювань.
При цьому, звичайно, ми передбачаємо, наскільки і чи взагалі буде зручно ходити кілька разів, наприклад, хронічно хворому за рецептом до лікаря і до аптеки. Якраз це більше всього непокоїть мене і моїх колег. І вже ось протягом останніх днів до мене багато телефонують і запитують, як бути таким хворим? Люди звинувачують у цих новаціях саме аптекарів: «Ви все це вигадали. Вам аби лише папірці були, а нас, хворих, не бачите» тощо.

А як бути тим людям, які потребують постійного вживання ліків? Їм кожного разу треба буде до лікаря йти, аби в аптеці придбати медпрепарати?

— Рецептар в аптеці зазначатиме певну кількість ліків, які хворий придбав, і повертатиме йому рецепт для того, щоб він наступного разу за цим же рецептом зміг знову купити ліки.
Для хронічних хворих лікар повинен буде робити відповідну позначку, аби хворий не бігав по кілька разів до аптеки.

Якщо лікар випише рецепт і зазначить діючу речовину, а хто ж тоді визначатиме, який конкретно препарат або якого виробника слід купити?

— Це проблемне на даний час питання, і ми самі зробили запит до Міністерства охорони здоров’я, аби можна було в подальшому з’ясувати і конкретніше прописати, що все ж таки лікар, а не аптекар або хворий, повинен вирішувати, який препарат і якого виробника купувати. А поки що ми будемо просити лікаря, аби він на рецепті робив позначку, які конкретно медикаменти потрібні для хворого, бо це, повторюю, не прерогатива фармацевтів-провізорів.

Не все продумано, як бачимо, у рішенні Кабміну стосовно відпуску ліків. Залишається проблематичним питання і реалізації медпрепаратів у сільських фельдшерсько-акушерських пунктах (ФАП), бо фельдшер не має права виписувати рецепти, а більшість медикаментів у селах тепер потрапили до розряду рецептурних.

— З цього питання ми також направили свої запити до Міністерства охорони здоров’я з тим, щоб з’ясувати, як усе ж таки вирішувати і такі ось питання.

А, окрім медичного припису, чи має рецепт ще якесь значення для хворого?

— Є випадки, коли хворі кажуть, що лікарі неправильно лікували. Ось рецепт і буде своєрідним «арбітром» у визначенні (коли це буде потрібно) — хто ж усе таки винен у неправильному лікуванні. Адже другий примірник рецепта, як уже тут акцентувалось, залишається у пацієнта, і якщо він вважатиме, що йому призначили не ті ліки, то рецепт у цьому разі буде підтверджувальним документом на користь хворого. Також рецепт слугує і бухгалтерським документом для вирішення питання щодо сплати коштів за ліки за системою страхової медицини.

Якщо у хворих виникнуть «проблемні» запитання, то куди їм телефонувати?

Мій робочий номер телефону — 675-143.

— Дякую за змістовні відповіді.

Зичу всім здоров’я!

Спілкувався з фахівцем медичної галузі Сергій КОРДИК, газета "Біла хата"




Теги:здоров'я, Пасталиця, Світлана, медицина, Двічі, Чернігів, аптека, граблі, фармацевт, ліки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar