реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

ФотоРЕПОРТАЖ. Близько сотні гемодіалізників з Чернігова та Черкас пікетували Кабмін

Близько сотні пацієнтів з хронічною хворобою нирок V стадії Черкаського і Чернігівсько центрів гемодіалізу «Фрезеніус» провели пікет під будівлею Кабміну «Чиновники б’ють по нирках».
У руках хворі тримали плакати «Дайте право лікуватись», «Гемодіаліз — життя», «Чиновники! Не бийте по нирках», «Фрезеніус» — наше життя» і скандували відповідні гасла. Хворі вимагали від влади не позбавляти їх права на лікування у приватному німецькому закладі, бо такого самого рівня якості гемодіалізу вони не зможуть отримати в обласних лікарнях. А саме від процедури якісного і вчасного гемодіалізу залежить стан їхнього здоров’я і власне життя.
Черкаських і чернігівських пацієнтів привела до Києва відмова місцевих властей продовжити оплату за лікування цих хворих у черкаському та чернігівському центрах гемодіалізу «Фрезеніус» та їх примусове переведення на лікування в обласні лікарні.

Та справа в тому, що пацієнти вже не хочуть повертатися до лікування в обласній лікарні, бо бояться погіршення стану свого здоров’я, а також ризику інфікування вірусними гепатитами. Крім того, пацієнти знають, що кількість місць в обласних лікарнях обмежена, тому позбавившись можливості лікуватися у центрах гемодіалізу «Фрезеніус», вони можуть не отримати можливість лікуватися в обласних лікарнях. До того ж, примушуючи людей лікуватись виключно в обласній лікарні, чиновники порушують права хворих, зокрема, право людини на вибір місця лікування.

У Чернігові і Черкасах представники місцевих обласних головних управлінь охорони здоров’я не захотіли дослухатись до гемодіалізників, натомість вони приїхали відповідати перед хворими у Київ. Чиновники миттєво були оточені обуреними хворими, які ставили запитання про те, на яких правах місцева влада диктує їм, де їм лікуватись і чому примушує їх лікуватись виключно в обласних лікарнях. А пацієнти цього не хочуть, бо за їхніми словами, «у «Фрезеніусі» лічать, а в обласній лікарні - калічать».

Під час акції протесту пацієнти-гемодіалізники підписали офіційне звернення до прем’єр-міністра України Миколи Азарова та публічно передали його Ільєнку Олександру головному спеціалісту Департаменту інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів, який вийшов до протестуючих. У підписаному зверненні гемодіалізники просять прем’єр-міністра втрутитись у ситуацію, що склалась нині довкола їх лікування у діалізному центрі «Фрезеніус» і не допустити їх переведення назад на лікування в обласні лікарні.
Також вислухати вимоги пікетуючих прийшов директор департаменту розвитку медичної допомоги МОЗ України Микола Хобзей. Представник МОЗ України пообіцяв розібратись у ситуації і наступного разу зустрітись не на пікеті, а під час «круглого столу» за участі представників Міністерства, провідних фахівців нефрологічного профілю, обласного керівництва Чернігова та Черкас, представників діалізного центру «Фрезеніус» та самих пацієнтів.

За словами головного лікаря центру «Фрезеніус» Володимира Новаковського, перед будівництвом діалізних центрів в обох областях між ними та представниками властей Чернігівської і Черкаської областей були підписані протоколи про наміри. «В обох областях не вистачало місць і відповідного обладнання для лікування пацієнтів, які потребували медичної допомоги (гемодіалізу) в обласній лікарні. Усі зобов’язання, що їх узяв на себе «Фрезеніус», було виконано – був створений найсучасніший діалізний центр, який за рівнем оснащення та досконалістю технологій відповідає найсуворішим вимогам». Проте, чому сьогодні місцева влада відмовляється від послуг «Фрезеніусу» нам, як інвесторам та стороні налагоджування державно-приватного партнерства, необхідність якого широко декларується останнім часом, абсолютно незрозуміло, - зазначив В. Новаковський.

Оксана СОЛОМЧЕНКО, спеціально для «Білої хати» та «Сіверщини»







Теги:здоров'я, пікет, лікарня, медицина, обласна, Чернігів, Черкаси, Київ, кабінет міністрів, Фрезеніус


Читайте також



Коментарі (0)
avatar