реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Шлягер -- "Я -- козачка твоя!"

Міське телебачення “Новий Чернігів” цими днями презентувало 35-хвилинний теленарис про авторів відомої пісні “Я козачка твоя”.
Глядачів передусім познайомили з історією створення пісні, яка офіційно визнана шлягером ХХ століття.

Авторка тексту Надія Галковська та композитор Микола Збарацький розповіли, що прославлена “Козачка” народилася 1991 року в поході “Козацькими шляхами Чернігівщини”, організаторами якого були Народний Рух та товариство “Просвіта”. А потужні крила пісні дала народна артистка України, лауреат Національної премії імені Т.Г. Шевченка Раїса Кириченко, яка вперше виконала її під час новорічного вогника на УТ-1, навіть не сподіваючись, що новий музичний твір не лише змінить її саму, а й облетить увесь український світ.

Відома співачка увійшла в історію українського мистецтва під двома сценічними іменами — народної Козачки України (так, до речі, Раїса Панасівна називала себе й сама) та Берегині. Приємно, що одне з цих імен з’явилося завдяки нашим землякам-чернігівцям.

А ось у синьоокого полковника з пісні, як виявляється, були свої прототипи. Це й історичні постаті, і цілком конкретна людина — один з учасників походу. Про те, з кого списала Надія Галковська свого головного героя, вона також розповіла телеглядачам.

З часу написання шлягеру минуло трохи не два десятиліття. Що змінилося звідтоді в житті авторів — Миколи Збарацького та Надії Галковської, чим вони займаються нині, як живуть? Про все це також розповідає глядачам фільм.

Своїми думками та спогадами, пов’язаними із знаменитою піснею, окрім її авторів, з екрана діляться також організатори походу “Козацькими шляхами Чернігівщини” — один з тодішніх очільників Народного Руху, а нині депутат, керівник обласного осередку УНП Володимир Ступак та голова обласної “Просвіти” Василь Чепурний, а також Ганна Галковська, яка у 1991-му мала всього 11 років і була наймолодшою козачкою серед учасників походу.

У фільмі використано чимало світлин, зроблених у різних куточках Чернігівщини під час походу, який нині став уже історією. А відома пісня звучить у виконанні одразу різних співаків, і зокрема, авторки тексту Надії Галковської.

Фільм знімався у рамках проекту “Чернігів та чернігівці”, котрий вже кілька років реалізує міське телебачення, розповідаючи про відомих земляків, людей, які прославляють Чернігів, працюють на його розбудову.




Теги:пісня, Рух, Збарацький, Просвіта, Раїса Кириченко, шлягер, Галковська


Читайте також



Коментарі (0)
avatar