реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Ніжинська "Просвіта" вшановує Вернадського

У березні цього року виповнилося 150 років від дня народження Володимира Івановича Вернадського, всесвітньовідомого вченого, засновника української Академії наук, натураліста, основоположника вчення про геохімію, біосферу та ноосферу.

Ніжин як освітній і науковий центр України віддає також шану своєму співвітчизнику.

У рамках проекту «Шануймо Великих Українців!» розміщено плакат, присвячений В.І.Вернадському, на щиті по вулиці Набережній. До цієї справи долучилися міська «Просвіта», партійні осередки «Удару» та «Свободи», фінансову підтримку надала Асоціація «Об`єднання підприємств Ніжинщини».

Науково-популярну статтю про життя та наукові досягнення В.І.Вернадського підготував для міської газети “Вісті” Барановський М.О., доктор географічних наук, професор, зав. кафедри географії Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Тим самим ніжинці стверджують, що з поваги до видатних земляків починається шлях до процвітаючої України.



Теги:Просвіта, ВЕРНАДСЬКИЙ, Ніжин, видатні українці, Сяйво


Читайте також



Коментарі (6)
avatar
1
В.І. Вернадський, окрім всього іншого, -  засновник радянської радіохімії, його успіхи в цій галузі найвагоміші у всьому його житті, вони стали вершиною його життя. 
Без його наукових здобутків в радіохімії не було б ні атомної промисловості, ні ядерного щита СРСР.
avatar
2
Саме тому більшовики крізь пальці дивилися на те, що він утік від них до Гетьмана Павла Скоропадського, а потім перебрався в Крим до Врангеля. Називати його радянським вченим язик не повертається.
avatar
3
Багато хто служив Скоропадському, Петлюрі, Грушевському, Врангелю і навіть Денікіну. Але де вони і хто їх пам'ятає? А от ті, хто служив Сталіну, як Ваші земляки Вернадський, чи Корольов, ввійшли в історію людства назавжди. В тому то й парадокс, пане Миколо. Для просвітян, схоже, неосяжний.
avatar
4
Вернадський служив науці, а Сталін цим користувався у своїх ганебних цілях, на відміну від П.Скоропадського, який започаткував Українську Акедемію Наук на чолі з В.Вернадським в Українській Державі.Це питання, чому він залишився в більшовицькій Росії, а може виходу іншого не було в нього як у С.Корольова?
avatar
5
Вернадський і Корольов служили науці, що дала в руки Сталіну ракетно-ядерну зброю. 
Але я не про це, я про те, що на службі Сталіну, а не Скоропадському, чи Врангелю, Вернадський найшов себе і навіки вписався в історію людства. Як і Корольов.
avatar
6
Чи варто протиставляти Сталіна Скоропадському на користь першого? Нема сумніву, що в умовах існування Української Держави досягнення вченого послужили б українському народові, а не його кату. Ми гордимося українським походженням В.Вернадського і його внеском у створення української науки, так само усвідомлюємо, що йому довелося працювати потім на імперію. Цим пишатися не можемо, а шкодуємо, бо винні в цьому самі українці, що не вберегли тоді державність. Цінуймо її сьогодні!
avatar