реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Яблука можна їсти ще місяць

Коли яблука корисніші

Найцінніше яблуко —Білий налив. Його споживають першим. Їсти яблука цього сорту можна, починаючи із зеленкуватих плодів і закінчуючи стиглими, наливними. Звідси й назва. Головна цінність цього сорту в тому, що його плоди очищають організм від шлаків, отже… омолоджують. Сік Білого наливу видаляє з організму людини кам’яні утворення, поповнює його потрібними вітамінами, виносить солі з суглобів, очищає зуби від кам’яного нальоту.

Наш організм діє резонансно до природи, тобто налаштований на споживання протягом року певних харчів. Відповідно до пори року він і зашлаковується: взимку — білковим шлаком, весною — жировим, влітку — вуглецевим, восени — водноелектролітним.

Гасло «Яблука — весь рік» шкідливе. Адже свіжими вони корисні лише до нового року, і тільки окремі сорти можна вживати ще місяць — два, не більше. Зима — не сезон для свіжих яблук, цієї пори організм природним шляхом переключається на інші продукти, в тому числі й з яблук. Споживання взимку свіжих фруктів у малих дозах потрібно лише для активізації захисних сил організму проти хвороб.

Вживання ранніх, більш кислих, ніж солодких яблук, зокрема Білого наливу і Антонівки, а взимку — яблучного оцту сприяє створенню в шлунковому середовищі оптимальної кислотності (гинуть чужорідні мікроорганізми, які паразитують на травних шляхах). При запальних процесах добре споживати печені яблука, при катарах шлунка — яблука зелених сортів. В останньому випадку ідеальною є Пепінка литовська.

Колись яблук осінніх сортів, зокрема Антонівку і Путинку, вирощували багато тому, що з них заготовляли продукти для споживання взимку — яблука ці сушили та мочили. Мочена Антонівка, хоча й не так активно, як Білий налив, очищає організм, сприяє його оздоровленню.

Якщо закладаєте сад на дачі чи в садибі, раціонально мати таке співвідношення сортів яблунь: на 7 — 8 дерев осінніх — одне дерево Білого наливу й два дерева зимових сортів. Потрібно враховувати, що за сучасної енергетичної кризи зберігати зимові яблука не завжди вигідно, та й чимало з них під час зберігання загниває.

Не можна не сказати про наступне. Забарвлення яблук змінюється від зеленувато-жовтих на півночі до яскраво-червоних — у субтропіках та тропіках. Для українських сортів природним кольором, що узгоджується з біополем нашої людини, є золотавий з рум’янцем на сонячному боці. Слід уникати неароматних сортів, хоча вони бувають і дуже красиві. Запахи яблук підзаряджають енергією, додають сили.

Михайло КУРДЮК,
кандидат сільськогосподарських наук, консультант газети "Сіверщина"
с.Тростянець,
Ічнянський район




Теги:яблука, Путинка, Антонівка, поради, Курдюк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar