реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Економіка Росії дуже нагадує пізній СРСР

Економіка РФ не є пріорітетом для керівництва цієї федерації. Кремль, Дума РФ, міністри Кабміну та регіональні лідери не формують своїх статків, прямо чи опосередкувано, у залежності від успішного розвитку економічних суб'єктів на Росії.

Нафтові та газові накопичення попередніх років та можливість утримувати великі обсяги саме цієї сировини та похідних продуктів є головним активом північного сусіда. Звідси намагання вмовити членів ОПЕК знизити добовий обсяг видобутку задля підтримання ціни на нафту. Тут же криється і парадоксальна, сенсаційна мовчазна згода на пряме, збройне вторгнення до Сирії, та ще і з публічно визначеною метою, яку озвучив Е. Ердоган - знищення режиму Б. Асада. Гіпотетично тепер турецькі сили ППО можуть знов збивати московські літакі, а чеченські "піхотинці Путіна" будуть стріляти у піхотинців Ердогана. А відповідь проста - газогон "Турецький потік", про домовленість щодо будівництва якого москвічи вже відрапортували, а турки, у свою чергу, не підтвердили, бо "про значну знижку на газ" ще не домовились. Ця красномовна ілюстрація ще раз доводить, що росіяни готові бути зрадниками для президента Б.Асада запросто, бо на кону можливість підтримати на майбутнє своє єдине джерело надходжень до бюджету - розпродаж російського газу.

Розкрадене Сколково, пшик "нанотехнологічного прориву", крах розробки, виробництва та експлуатації громадянського літака СУ , фактичне банкрутство АвтоВазу та КАМАЗу, які виживають виключно за рахунок бюджетних субсидій -все це свідчить про нездоровий стан російської економіки, який можна сміливо вважати таким, що знаходиться у глибокій кризі.

Джерела, що наближені до російського "верху", стверджують, що Путін, особисто, зовсім не займається економікою держави, взагалі. ВІн спілкується особисто із Д. Медвєдєвим не частіше одного разу на місяць. Путіна цікавлять гроші на поточні витрати обоорони та безпеки (у тому числі, внутрішньої безпеки режиму), ціна на нафту та газ, політичні глобальні процеси, що можуть негативно впливати на стан справ у РФ. Російський Прем'єр, як водиться у державах, якими керують підстаркуваті авторитарні дідусі, не має жодної можливості здійснювати хоч якісь інститтуціональні реформи. Зокрема, і ті, що знизять частку ВВП РФ, що припадає на ВПК, на користь інфраструктурних проектів, або реального стимулювання визначених галузей економіки.

Власне, ситуація дуже нагадує останнє десятиріччя існування СРСР. Маховик ВПК розкручено максимально, бо "кругом врагі", а реальний сектор економіки та внутрішній споживчий ринок сильно залежить від імпорту, бо свого нема нічого. А тут ще санкції та контрсанкції. Можна сміливо стверджувати, що сьогоднішнє керування РФ не має нічого спільного із хоч якоюсь раціональною стратегією, що має на меті економічний та соціальний розвиток громадян федерації. Збагачення купки наближених мільярдерів бізнесменів, відмивання вкрадених народних грошей через віолончеліста Ралдугіна, рідні дочки президента Путіна на нелегальному, конспіративному існуванню у власній державі, знищення громадянського борту МН-17 на очах всього світу. Не може бути і не буде у нашого "бородатого, північного сусіда" ніяких економічних та соціальних успіхів у 2017 р. Замість того будуть нові Іскандери у Криму та Калінінграді, нові Армати та нові дивізії у Брянській області, на кордоні із Чернігівщиною. Нафти та газу у них багато, золото є, алмази, зброєю торгують по світу непогано, але... Жінки перших кількох сотень тих рос. офіцерів, що будують дивізію на щастя своїх дітей за 300 км від мого дому, вже бунтують, бо для їх дітей не знаходилось місця ні у місцевій школі, ні у дитячих садочках.

Проте сталася і така сенсація з економічного життя Росії - водій Юрій Бубнов записав монолог про систему сплати за користування дорогами, відому як "Платон". Проект цей реалізовано як юридичну особу змішаної форми власності. Є там такий учасник ТОВ "РТ-Инвест", що отримує 10 млрд. руб щорічно, з платежів до "Платону" усіх комерційних транспортників РФ. Належить це ТОВ родині Ротенбергів, особистих друзів Путіна, але сенсація не у тому. Цей монолог за два дні передивилось 1,3 людей. Тож економіка людей на Росії цікавить, все ж таки, не дивлячись на наступ ворогів десь на кордоні Калінінграду із Алєппо.

Костянтин ІВАНОВ, президент Чернігівської регіональної торгово- промислової палати "Голос України"



Теги:ЧРТПП, Костянтин Іванов, розпад Росії


Читайте також



Коментарі (0)
avatar