реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Багатостраждальна річка Стрижень

24 лютого 2009 року відбулося засідання робочої наради щодо шляхів поліпшення екологічного стану р. Стрижень в м. Чернігові.

За запрошенням Держуправління в роботі наради взяли участь представники Держекоінспекції в області, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, управління ЖКГ міської ради, ДП «Водземпроект» ВАТ «Чернігівводпроект», науковці та представники ЗМІ.

Не з’явилися для участі в обговоренні практичних шляхів вирішення однієї із гострих екологічних проблем м. Чернігова представники керівництва міської ради, управління містобудування та архітектури, КП «Чернігівське міське шляхове управління».

Серед причини, які стали підставою для організації проведення зазначеної наради, заступник начальника Держуправління охорони навколишнього природного середовища в області Івашко Л.Г. назвала:

- продовження надходження скарг до Держуправління, як до спеціалізованого органу виконавчої влади у сфері охорони навколишнього природного середовища на незадовільний стан р. Стрижень і зволікання місцевої влади з вирішенням цієї проблеми;

- розробка і подання на державну екологічну експертизу робочих проектів «Реконструкція шахтного водоскиду в гирлі р. Стрижень» та «Проведення меліоративних робіт на р. Стрижень», які є важливими і розроблені відповідно до техніко економічного обґрунтування (ТЕО) «Поліпшення екологічного стану р. Стрижень», але не є першочерговими. Затверджений розпорядженням облдержадміністрації вищеназваний комплексний проект оздоровлення річки передбачає першочергову розробку та реалізацію проектів щодо розвитку мережі зливової каналізації міста, будівництва очисних споруд дощових вод, які зараз без будь-якої очистки надходять в річку та встановлення на місцевості прибережної захисної смуги. Реалізація тільки цих проектів змогла б вирішити проблему врятування річки на 80%.

Окрім того, зазначила виступаюча, дуже важливо саме зараз міській владі визначитися із загальною концепцією очистки площинного змиву з території міста та місцем розташування очисних споруд, оскільки управління містобудування та архітектури, у зв’язку із прийняттям закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву», працює над розробкою проектів функціонально планувальної організації територій міста.

Заступник начальника Держекоінспекції в Чернігівській області Ю.М.Резніченко проінформував присутніх про результати гідрохімічних досліджень води р. Стрижень, які свідчать про її високий рівень забруднення; навів приклади виявлених інспекцією фактів незаконного скиду деякими підприємствами брудних стоків у річку і застосованих до них санкцій; зауважив, що основними забруднювачами річки є надходження із стоками зважених речовин (пісок, ґрунт), нафтопродуктів, побутового сміття. Тому вважає, що першочерговими заходами оздоровлення річки має бути будівництво очисних споруд зливових вод та винесення прибережної захисної смуги в натуру.

Директор ВАТ «Чернігводпроект» А.С.Клименко повідомив присутніх про розроблені установою в 2004 році паспорта р. Стрижень, згодом - робочого проекту «Розчищення р. Стрижень», який так і не вдалося реалізувати, а в 2006 році - техніко-економічного обґрунтування «Поліпшення екологічного стану р. Стрижень в м. Чернігові». У 2008 році ВАТ «Чернігіводпроект» розроблено проекти реконструкції шахтного водоскиду №1 та меліорації ложа водосховища № 1 (район Красного мосту), реалізація останнього потребує більше 8 млн. грн..

Начальник відділу державної екологічної експертизи І.В.Хоменко проінформувала присутніх про варіанти вирішення проблеми очистки зливових вод міста, зокрема зупинилася на розробленому в 1995 році проекті будівництва зливової каналізації в м. Чернігові, який передбачав будівництво декількох локальних очисних споруд, та більш сучасній технології очистки, застосованій в Росії в м. Єкатеринбурзі.

У своєму виступі начальник управління ЖКГ міської ради В.Л.Антошин, зупинився на вже проведеній роботі міською владою по вирішенню проблеми питання р. Стрижень зокрема на замовлення міської ради розробляється АН України Положення про зливову каналізацію м. Чернігова в т. числі схема зливової каналізації міста, яке повинне бути винесене на затвердження сесією міськради в першій половині цього року. Наголосив, що основною проблемою вирішення питання оздоровлення р. Стрижень залишається недостатність фінансування.

Науковий співробітник Інституту гідробіології НАН України О.Є.Усов відзначив важливість всіх заходів, спрямованих на покращання екостану річки, про які говорилося на нараді. Одночасно він зауважив, що необхідно сформувати цілісне уявлення про результати і наслідки, які дасть проведення запланованих робіт. Для цього необхідно провести гідробіологічне моделювання ситуації, провести оцінку розроблених проектів з точки зору максимального збереження екосистем річки, запропонував допомогу Інституту гідробіології.

Учасники наради прийшли до спільного рішення, яке рекомендує міській раді замовити розробку проекту хоча б І черги будівництва очисних споруд зливової каналізації, що забезпечить очистку площинного змиву з найбруднішої частини міста від Чорториївського яру до вул. Коцюбинського. Державному управлінню - при наявності такого проекту сприяти виділенням коштів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на його реалізацію. Фінансово сприяти і розробці проекту землеустрою щодо винесення в натуру прибережної захисної смуги р.Стрижень. Державній екологічній інспекції - активізувати роботу по обстеженню всіх зливовипусків в річку і застосування штрафних санкцій до тих підприємств, які причетні до забруднення річки.

Залишається сподіватися що нарада дасть поштовх до початку реального оздоровлення багатостраждальної р. Стрижень.

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області






Коментарі (0)
avatar