реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Ключ до врожаю -- сівозміна

У березні городники активно замислюються: як же правильно розмістити овочі на своїй ділянці? По яких попередниках орієнтуватися? Тобто йде мова про сівозміну. Саме грамотна сівозміна -- ключ до щедрого врожаю.

Відомо, що після картоплі не можна саджати помідори, оскільки ці пасльонові рослини схильні до однакових захворювань. Не можна поруч розміщувати, скажімо, насіннєві посадки ріпи і брукви, бо відбудеться перезапилення різних квітів, що призведе до погіршення насіннєвого матеріалу.

Завдяки сівозміні можна повніше використовувати поживні речовини і вологу ґрунту, адже коренева система рослин залягає на різній глибині. До того ж є культури (бобові, наприклад), які здатні збагачувати ґрунт азотом. Після них земля робиться більш родючою.
А взяти хоча б таку проблему, як боротьба з бур’янами. Вирощуючи правильно овочі по роках, можна рішуче розправитись із зеленими захребетниками.

Чернігівський городник Василь Льодовий радить ділянку, відведену під овочі, поділити на чотири частини. На одній він саджає капусту, огірки і кабачки, яким потрібно у великій кількості органічні добрива, що вносяться у вигляді гною, перегною чи компосту.

На іншій розміщує помідори, баклажани і перці. Тут же вирощує цибулю, часник, редиску і зелені овочі. Всі ці культури не на стільки «жадібні» до добрив, як перелічені вище.

Третю частину овочевої ділянки відводить під моркву, буряки, петрушку, пастернак.
Наступного року Василь Льодовий культури, які займали другу частину городу, переводить на першу.

Важлива умова родючості — надати тій чи іншій культурі найкращі умови для росту і розвитку. Інша не менш важлива мета — підготувати умови для вирощування наступних культур.

Інколи на одному місці допускається вирощування культур декілька років підряд. Але попередник не повинен бути ботанічною ріднею. І зовсім недопустимо «однофамільцю» слідувати за хворим попередником.

А ще слід запам’ятати, як сказав Василь Льодовий, що коренеплоди, цибуля, огірки залишають після себе багато бур’янів. Картопля, капуста, кукурудза, навпаки, очищають ґрунт від бур’янової рослинності, глушать «зелену пожежу» грядок.
Є і такий нюанс, пов’язаний з капустою. Білокачанна — хороший попередник для помідорів, але моркву за нею краще не пускати. Коріння капусти залишає у ґрунті чимало антибіотиків, фітонцидів й інших речовин, котрі пригнічують сходи моркви. Для інших овочів ці речовини є стимуляторами росту і розвитку.

Віктор БЕРЕГОВИЙ, чернігівська газета "Біла хата".




Теги:помідори, огірки, цибуля, Біла хата, врожай, сівозміна, органічне землеробство


Читайте також



Коментарі (0)
avatar