реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Зерно на експорт: кому вигідно?

Протягом першого півріччя підприємства Чернігівщини здійснювали зовнішньоторговельні операції з партнерами зі 110 країн світу. Найбільше продавали зерна.

У порівнянні з минулим роком експортні поставки зросли у півтора рази. 53,7 відсотка товарної структури становило зерно, всі інші товари значно відстають – 12,6 % - жири та олії, деревина і вироби з неї – всього 6,5%, а, скажімо, високо затратні вироби – машини і обладнання всього 1,3%.

Як дослідила «Асоціація регіональних ЗМІ» в рамках реалізації проекту: «Моніторинг змін експортно-імпортної сфери Чернігівської області», все ж підприємства області у звітному періоді у 1,7 рази наростили обсяги експорту жирів та олій, текстильних матеріалів та виробів, продукції рослинного походження. Проте такі цифри зростання, треба враховувати, - на фоні минулого року, коли в області йшли військові дії.

Імпорт товарів за результатами січня-червня 2023 р. зріс на 14,5 %. Основні товарні позиції формували: продукція хімічної промисловості (20,6 %); текстильні матеріали та вироби (12,7 %); папір та картон (9,6 %); мінеральні продукти (9,5 %); полімерні матеріали (9,5 %); готові харчові продукти (9,4 %); засоби наземного транспорту, крім залізничного (8 %), машини та обладнання (7,7 %).

Цінність такого дослідження - мінімальна, Може тому й газети, що входять до згаданої Асоціації, нецікаві? Бо нема аналізу - а це майже єдине, чим сьогодні газета може зацікавити читача. Найцікавіше питання - а що отримає область від вивезення зерна за кордон? Не агрохолдинги, власники яких сидять у Лондоні чи Хайфі, а селяни Чернігівщини, бюджети тих земель, де пшениця чи рапс зростали?

Скажімо, за результатами даного дослідження можна б зробити висновок: нам треба переходити від практики експорту необробленої продукції, як те ж зерно, до глибокої переробки – у випадку зерна це хоча би виготовлення з нього борошна. Бо глибока переробка – це податки, робота для наших людей і відсутність претензій фермерів сусідніх країн.

Василь ЧЕПУРНИЙ.



Теги:експорт, агрохолдинги, регіональні ЗМІ, Зерно


Читайте також



Коментарі (0)
avatar