реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Скасування мита: регіонали визнали помилку?

Верховна Рада України скасувала мито на вивезення з країни пшениці і кукурудзи. Експорт цих культур до кінця року не обкладатиметься додатковими податками. До цього часу підприємців змушували платити дев'ятивідсоткове мито на пшеницю і дванадцятивідсоткове на кукурудзу.

Ініціатором скасування мита став уряд. Влітку саме Кабмін наполіг на запровадженні таких обмежень. Нині, у провладних партіях визнають, що зробили помилку, виправдовується народний депутат Григорій Калетнік.

“Три місяці тому були проголосовані вивізні мита на зернові культури. Тоді і Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин, і народні депутати заперечували проти цього, прогнозуючи негативні наслідки. На превеликий жаль, так воно і сталося: через мито на зернові культури експорт українського зерна став не конкурентоздатним у порівнянні з російським, казахським і румунським зерном” - заявив депутат, виступаючи у Верховній Раді.

Скасування мита вимагали українські аграрії - вони почали втрачати ринки, оскільки програвали конкуренцію з експортерами інших країн. Оглядачі кажуть, що непродуманими діями України найвдаліше скористалися російські виробники. Після запровадження Києвом мита вони змогли експортувати зернових за кордон майже в 4 рази більше за українських фермерів. Проблеми аграріїв став відчувати і фінансовий сектор - значно скоротився притік в Україну валюти, яка раніше надходила від продажу зернових. За даними НБУ її надходження скоротилося щонайменше на 20% порівняно з попереднім роком. Аграрії нарікали, що дій уряду щодо обмеження експорту злякалися і багато транснаціональних компаній, які почали згортати інвестиції в виробництво і зберігання зерна.

Депутат Юрій Кармазін підрахував, що загальні втрати від дії мита сягли шести мільярдів гривень. Він наголошує на необхідності не просто скасувати мито, а й покарати причетних до його запровадження. Депутат у виступі в парламенті провів аналогії із справою Юлії Тимошенко, яку судять за нанесення збитків державі: “Стаття 365 Кримінального кодексу “Перевищення влади або службових повноважень, якщо вони спричинили тяжкі наслідки” має бути сьогодні застосована до прем’єр-міністра Азарова, міністра фінансів Ярошенка і до кожного депутата з парламентської більшості, які, як службові особи, запровадили мито на експорт зерна”.

Український аграрний ринок зустрів новину про скасування мит з оптимізмом. За прогнозом аналітиків, українське зерно стане більш конкурентним на світових ринках. Цьогорічні запаси зерна у 50 мільйонів тонн дозволяють країні безболісно продати за кордон щонайменше 20 мільйонів тонн. Виробники розраховують отримати за вирощений врожай кращу ціну.

Голос Америки



Теги:Зерно, експорт, Мито, аграрний ринок, Партія Регіонів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar