реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Замість донецької солі — чернігівський винахід

Боротися з льодом на тротуарах можна інакше, ніж це роблять міські комунальні служби в наш час — вважає винахідник із Чернігова Микола Холденко.

«У нас що роблять? Сиплють по місту донецьку сіль. Вона шкідлива для асфальту, для дерев, які за пару років можуть посохнути, для автомобілів, для взуття. Або посипають тротуари піском. Треба вивозити сніг, а не завозити грязь у місто», — розповідає він.

У редакцію «Сіверщини» Микола Холденко надіслав креслення розрихлювача льоду — цей винахід розробив сам і пропонував його місцевим житлово-комунальним господарствам, але там кажуть: не вистачає промислових потужностей, щоб втілити в життя (для його створення потрібно кілограмів 300 – 400 металу). Що ж, у нашій країні завжди чогось «не вистачає» для підтримки власного виробництва, вистачає лише коштів на закупівлю обладнання, автомобілів, поїздів та автобусів із-за кордону…

«Та щітка, якою чистять лід, не здатна його роздробити, для цього треба механізм, сильніший за лід», — Микола Холденко сподівається, що його винахід може бути корисним, тож і просить надрукувати креслення в газеті.

Автор винаходу про себе:

Родом із села Киріївка Сосницького району. На пенсії. У мене 43 роки стажу, з них 35 років працював механіком (за професією механік сільського господарства). Закінчив Роменський сільськогосподарський технікум, а працював більше 20 років у проектному інституті старшим інженером-технологом.

Про винахід:
Розрихлювач льоду РЛХ-1.5 пропонується для розрихлювання зледенілого і залежаного снігу перед зчищенням його ножем бульдозера.
Механізм являє собою пасивний щитовий барабан діаметром 600 мм по щитах і завширшки 1,5 м.
Механізм навішується на колісний трактор класу 1,5 т.

Телефон Миколи Холденка: (0462)72-45-99.

Підготувала Вікторія ГАВРИК
Креслення винаходу -- в газеті "Сіверщина" за 7 лютого.



Теги:Вікторія Гаврик, сіль, лід, Винахід


Читайте також



Коментарі (0)
avatar