реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Замінування: без жертв й без жартів!

В світлі останніх подій - хибних повідомлень про замінування в смт. Десна та в СШ № 14 міста Чернігова, актуальним є зазначити, що, згідно статистики, часто за телефонну слухавку беруться неповнолітні, які «мінують», здебільшого, школи.

Оскільки кримінальної відповідальності вони не несуть, а за них мають турбуватися батьки або особи, що їх замінюють, то і до відповідальності за витівки своїх чад будуть притягуватися саме вони. Відповідно до статті 184 «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей» Кодексу України про адміністративні правопорушення на батьків або осіб, які їх замінюють, накладається штраф понад 8 тисяч гривень.

Що ж стосуються дорослих «жартівників-мінерів», то поряд з тим, що жартівникам доведеться оплачувати усі витрати на викриття
хибних дзвінків, виїзди цілої бригади з числа представників правоохоронних органів та інших відомств, їх в обов’язковому порядку карають за усією суворістю закону. Приміром, стаття 259 «Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності» Кримінального кодексу України передбачає штраф або обмеження волі до п'яти років. Якщо ж комусь захочеться повторити кримінальний «подвиг», то законодавством передбачено і позбавлення волі на строк до семи років.

Тож, правоохоронці вкотре звертають увагу громадськості на те, що подекуди, такий жарт може обернутися великими проблемами, як у законодавчому полі, так і моральному. Доки міліція реагує на жартівливі виклики і віддає максимальні сили аби надати допомогу тим, хто по суті її не потребує, у ці хвилини підтримка правоохоронців комусь може знадобитися реально.

На сьогодні по Україні вже дев'ятеро жартівників притягуються до кримінальної відповідальності.

P.S. За минулий рік на Чернігівщині розкрито 3 випадки «телефонного хуліганства» - замінування 32-ї школи, супермаркету та Центрального ринку, покарано двох телефонних терористів (один з них відзначився двічі).

Борис КОНОВЧЕНКО, прес-служба ВЗГ УМВС у Чернігівській області




Теги:Штраф, телефонне хуліганство, кримінальна відповідальність, замінування


Читайте також



Коментарі (0)
avatar