реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Забудови у дворах і піар для влади

Мешканці чернігівської дев’ятиповерхівки по вулиці П’ятницькій, 49 не на жарт стурбовані. Мало того, що в стіні будинку з першого і майже по дев’ятий поверх іде тріщина (після останніх новин про те, як у Луцьку «раптово» завалився будинок такі речі важко сприймати спокійно). Але недавно виникла ще одна проблема: у дворі біля вказаного дому нібито збираються добудовувати ще одну багатоповерхівку.

«Якщо поруч почнеться будівництво, наш дім просто впаде», — занепокоєна жителька дому, пенсіонерка Валентина Бочарова.
Але ситуація досить неоднозначна і викликає багато запитань.

Планують будувати чи піаритися?

Оксана Солопова, яка живе у згаданому будинку, десь у 2008 році побачила, як у їхньому дворі виконують топографічні заміри. «Я підійшла і поцікавилася, що відбувається. Мені сказали: «Будинок будуть зводити». Який будинок? Тоді ми почали шукати інформацію».

Аж наприкінці травня 2012 року мешканці будинків зібрали підписи і відіслали звернення проти будівництва в їхньому дворі в міську раду і в «Чернігівбудінвест». Чому саме тепер, адже відомо було вже давно? «Комусь треба було це організовувати. Раніше ніхто не хотів займатися. Потім зрештою зібралися», — сказала Оксана Солопова.

5 червня прийшла відповідь з КП «Чернігівбудінвест», в якій повідомляється, що будівництво не зачепить спортивного майданчика і дерев: «Спортивний майданчик не підпадає під будівництво будинку, а також буде реконструйований при проведенні робіт із благоустрою прибудинкової території; також під місце забудови не підпадає жодне дерево. Тому при здійсненні майбутнього будівництва жодної шкоди та незручностей для жителів прилеглих будинків надано не буде».

Той, хто бачив на власні очі цей невеличкий двір, не вірить запевнянням «Чернігівбудінвесту». «Якщо приїде велика техніка, дерева стануть на заваді, і їх спиляють», — кажуть мешканці і побоюються, що новий будинок замкне подвір’я у кільце, тож циркуляція повітря буде порушена.

Окрім відповіді «Чернігівбудінвесту», 6 червня мешканці отримали і відповідь з управління архітектури міської ради за підписом начальника С.Калюжного. Там повідомляється, що «прибудова житлового будинку до існуючого будинку по вул. Мстиславській, 38 запланована Детальним планом центральної частини міста, затвердженим рішенням Чернігівської міської ради від 08.09.2005 року». Також повідомляється: «Рішенням Чернігівської міської ради від 26.06.2008 року комунальному підприємству «Чернігівбудінвест» Чернігівської міської ради надана згода на розроблення проекту відведення на земельну ділянку по вулиці Мстиславській, 38-а для будівництва 9-поверхового житлового будинку, а рішенням міської ради від 28.04.2011 року (8 сесія 6 скликання) затверджено проект відведення та надано в постійне користування земельну ділянку площею 0,2024 га за вказаною вище адресою».

Після того, як надійшли відповіді, жильці вирішили провести збори 20 червня, щоб обговорити, яким може бути вихід із ситуації.

Те, як спливла інформація про ймовірне будівництво у дворі будинків по вулиці Мстиславській, 38 і П’ятницькій, 49, примушує задуматися над тим, чи не є це ретельно продуманою піар-акцією до виборів. Ось як пише про це сайт «Події і коментарі»:

«Як сніговий ком на голову мешканців обвалюється інформація про те, що на їхньому, як правило, невеличкому подвір’ї і, як правило, саме посеред дитячого майданчика планується чергова новобудова. Нагадаємо, що 19 червня відбулося зібрання мешканців будинків мікрорайону вулиць Бєлова – Кільцева, які протестували проти забудови єдиного на декілька багатоповерхівок дитячого майданчика. Схоже, що питання стосовно цієї забудови вдалося врегулювати: приїхав мер міста Олександр Соколов разом із почтом і запевнив натовп у тому, що будівництва у дворі не буде. Після події у багатьох присутніх залишився присмак театральності дійства. Люди висловлювали припущення: все, що відбулося, заздалегідь сплановане. Але, можливо, саме так і повинен був вчинити мер у ситуації, що склалася…

Наступного ж дня, вже 20 червня, стовідсотково аналогічна ситуація була відтворена на іншому кінці міста, у дворі трьох велетенських багатоповерхівок по вулиці П’ятницькій. На 19.30 призначили зібрання мешканців будинків для вирішення єдиного, але дуже важливого питання — протистояння забудові дитячого майданчика».

Вікторія ГАВРИК
Скорочено. Повністю -- в газеті "Сіверщина" за 28 червня. Передплата -- по всій Україні!



Теги:вибори-2012, забудова, Олександр Соколов, Чернігів, Вікторія Гаврик


Читайте також



Коментарі (0)
avatar