реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Вітальня «Білої хати». Яку страву найбільше всього полюбляє голова Чернігівської обласної ради?

Цього разу у вітальні тижневика — новообраний голова Чернігівської обласної ради Анатолій Мельник (на фото), доктор філософських наук, донедавна — перший проректор Чернігівського інституту економіки і управління.

Борщ — одне з найулюбленіших перших страв голови облради і найпопулярніших і давніших блюд української кухні. На запитання нашого кореспондента Анатолій Мельник відповів, що краще українського борщу для нього не існує. Не дарма, борщ готували ще тоді, коли в наші краї не завезли ні квасолю, ні картоплю і помідори. У старовинній книзі 1860 року видання, складеній Миколою Маркевічем, де він описує побут і рецепти кухні українців, приводиться такий рецепт борщу. «Капуста, буряки і м’ясо вкладаються в горщик, їх затовкують хорошим свинячим салом і заливають буряковим квасом. Коли борщ скипить, його солять і потім знову кладуть сало з цибулею, а при подачі додають сметану. Якщо ж пост, то замість м’яса, сала і сметани кладеться риба і конопляне масло з підсмаженою цибулею».

Український борщ з квасолею

Пропонуємо вашій увазі сучасний рецепт класичного українського борщу з квасолею.
Інгредієнти для його приготування продуктів:
• 100 грам жирної яловичини на кісточці,
• 50 грам солоного сала,
• 200 грам картоплі,
• 100 грам квасолі,
• 200-300 грам буряка,
• 300-400 грам свіжій капуста,
• одна крупна цибулина,
• 50 грам моркви,
• 50-100 грам томатної пасти,
• 2 болгарських солодких перцю,
• зелень, часник.
За бажанням томатну пасту можна замінити помідорам, а суху квасолю - консервованою. Із зелені особливо хороші петрушка і селера, а ось кріп варто використовувати в меншій кількості. Любисток слід використовувати дуже обережно, оскільки ця рослина володіє таким яскравим і специфічним смаком, що в змозі «забити» природний аромат блюда. Саме тому, щоб відтіняти смак продуктів, спеції для борщу краще брати в невеликій кількості, вибираючи з них ті, що володіють нечітко вираженим смаком. Паприка, чорний перець, небагато коріандру, майорану, лаврового листа, селери, петрушки — ось відмінна композиція для борщу.

Приготування борщу

Закладаємо яловичину в каструлю, заливаємо холодною водою. Доводимо до кипіння, знімаємо піну шумівкою і варимо бульйон на повільному вогні, щоб він був прозорим, до готовності м’яса. За годину після початку варива бульйону солимо на смак і перевіряємо готовність м’яса. Для цього перевіряємо, як м’ясо відділяється від кістки і якщо це відбувається легко, означає,що м’ясо готово. Акуратно проціджуємо бульйон і знов доводимо його до кипіння.
Одночасно з варивом бульйону в окремій каструльці варимо квасолю. Щоб прискорити вариво квасолі її можна замочити в холодній воді. Отже, заливаємо квасолю холодною водою і варимо під кришкою на середньому вогні до м’якості, приблизно годину-півтори.




Теги:улюблена страва, обласної ради, Анатолій Мельник, борщ, голова Чернігівської


Читайте також



Коментарі (0)
avatar