Сьогодні - День борщу
Сьогодні всі свідомі українці відзначають День українського борщу, який є улюбленою та найпопулярнішою нашою стравою. Борщ готують в усіх регіонах України, бо він є основною першою стравою української кухні. До того ж, ця страва набула міжнародного визнання. Як, наприклад, суші одразу пов’язують з Японією, а карі — з Індією, так і борщ є символом української кулінарної культури.
Перша згадка про український борщ датується 1584 роком. У своїх щоденниках про страву згадав німецький торговельний агент Мартін Ґруневеґ, який подорожував з торговельним обозом через усю територію сучасної України. Ось як він описував своє ”знайомство з борщем”: ”Русини купляють борщ рідко або ніколи, тому що кожен готує його в себе дома сам, оскільки це їхня повсякденна їжа і питво”.
Борщ — універсальна страва. Залежно від способу приготування і подачі він відрізняється за густиною і температурою (більш звичний гарячий борщ чи буряковий холодник — охолоджена перша страва); може бути пісний або м’ясний; червоний, або зелений. Густий наваристий борщ може бути й повноцінним обідом, і сніданком, і вечерею.
Головним овочевим фаворитом борщу, є червоний буряк, який гарно поєднується з капустою, морквою, цибулею, картоплею та іншими продуктами. У кожному регіоні є своя особливість приготування борщу. Це можу бути: чебрець, копчені чи сушені груші, вишні, журавлина, галушки, фрикадельки, гриби, риба (карась, судак, в’юн) тощо.
Щодо особливостей приготування борщу на Новгород-Сіверщині, можна сказати, що тут переважає традиційна технологія, але у деяких селах Сіверського Подесення до борщу додавалася запечена в печі риба, сушені груші або чорнослив. Із середини ХХ століття до борщу стали додавати кільку в томатному соусі. Дуже поширений у нашому регіоні також борщ з квасолею та грибами. У жовтні 2020 року Україна внесла борщ до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, а вже 1 липня 2022 року ЮНЕСКО прийняло рішення внести елемент ”Культура приготування українського борщу” до Списку нематеріальної культурної спадщини , що потребує негайної охорони.
Ми - українці, як ніхто інший, добре розуміємося, цінуємо та зберігаємо традиції приготування борщу. То ж, бажаємо сьогодні і завжди, щоб у нас усіх була можливість готувати та куштувати смачний, наваристий український борщ!
Зберігаємо свою спадщину та цінуємо своє - українське!
Новгород- Сіверський музей - заповідник "Слова о полку Ігоревім"
Перша згадка про український борщ датується 1584 роком. У своїх щоденниках про страву згадав німецький торговельний агент Мартін Ґруневеґ, який подорожував з торговельним обозом через усю територію сучасної України. Ось як він описував своє ”знайомство з борщем”: ”Русини купляють борщ рідко або ніколи, тому що кожен готує його в себе дома сам, оскільки це їхня повсякденна їжа і питво”.
Борщ — універсальна страва. Залежно від способу приготування і подачі він відрізняється за густиною і температурою (більш звичний гарячий борщ чи буряковий холодник — охолоджена перша страва); може бути пісний або м’ясний; червоний, або зелений. Густий наваристий борщ може бути й повноцінним обідом, і сніданком, і вечерею.
Головним овочевим фаворитом борщу, є червоний буряк, який гарно поєднується з капустою, морквою, цибулею, картоплею та іншими продуктами. У кожному регіоні є своя особливість приготування борщу. Це можу бути: чебрець, копчені чи сушені груші, вишні, журавлина, галушки, фрикадельки, гриби, риба (карась, судак, в’юн) тощо.
Щодо особливостей приготування борщу на Новгород-Сіверщині, можна сказати, що тут переважає традиційна технологія, але у деяких селах Сіверського Подесення до борщу додавалася запечена в печі риба, сушені груші або чорнослив. Із середини ХХ століття до борщу стали додавати кільку в томатному соусі. Дуже поширений у нашому регіоні також борщ з квасолею та грибами. У жовтні 2020 року Україна внесла борщ до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, а вже 1 липня 2022 року ЮНЕСКО прийняло рішення внести елемент ”Культура приготування українського борщу” до Списку нематеріальної культурної спадщини , що потребує негайної охорони.
Ми - українці, як ніхто інший, добре розуміємося, цінуємо та зберігаємо традиції приготування борщу. То ж, бажаємо сьогодні і завжди, щоб у нас усіх була можливість готувати та куштувати смачний, наваристий український борщ!
Зберігаємо свою спадщину та цінуємо своє - українське!
Новгород- Сіверський музей - заповідник "Слова о полку Ігоревім"
Читайте також |
Коментарі (0) |