реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Види досліджень на коронавірус: чим відрізняється ПЛР-тест від експрес-аналізу на COVID

Існує 2 типи тестів на коронавірусну інфекцію. Це ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) та тест ІФА (імуноферментний аналіз, англ. ELISA).

Перший виявляє безпосередньо РНК-вірус. При позитивному результаті (якщо він виявився) досліджуваний є носієм інфекції незалежно від його самопочуття. Другий — націлений на пошук антитіл, що виробляються організмом у відповідь на дію вірусу.

Є ще експрес-аналіз на ковід (экспресс анализ на ковид). У цій статті ми розповімо про кожен вид. Ви дізнаєтеся, чим відрізняється ПЛР від експрес-тесту, про переваги та недоліки кожного різновиду.

Як визначають ковід: ПЛР-тест, тест ІФА, експрес-аналіз

Види досліджень на коронавірус: чим відрізняється ПЛР-тест від експрес-аналізу на COVID

ПЛР-тестування

Це еталонний метод діагностики захворювання, що використовується скрізь. Він дозволяє виявити інфікування на самому початку, визначити, чи є досліджуваний носієм вірусу. Результати отримують у межах від 6 годин до 2 діб. В наш час майже все людство знає, що таке ПЛР-тест. У такий спосіб визначають понад 100 різних відомих штамів коронавірусу

Найбільш ефективним є метод, який здійснюється із використанням забору матеріалу з носу та ротоглотки. Для отримання точного результату потрібно дотримуватись умов взяття мазка, транспортування, зберігання, кваліфікації фахівців та якості реактивів.

Хвороба добре виявляється у перші 7 днів після появи симптомів. За легкої форми вже на 10-й день результат може бути негативним. У разі важкої форми на цьому терміні результати залишаються позитивними.

При безсимптомному перебігу ефективнішим буде тестування в період, що триває від 2 до 14 діб. Саме тоді людина є носієм захворювання (при позитивному результаті).

На пізніх етапах – 14-30 діб – концентрація знижується та діагностика ускладнюється. Але в окремих випадках можна отримати достовірний результат.

ІФА

Аналізи ІФА дозволяють визначити антитіла, які виробляються організмом при взаємодії з вірусом. Але для різного часу такої взаємодії використовують різні методи тестування. Це залежить від різниці антитіл. Наприклад, у період з 5 по 7 день після прояву симптомів у максимальній концентрації виявляються IgM. На більш пізніх термінах з'являються антитіла IgG, які свідчать про існуючий імунітет від коронавірусу. Їхня найбільша концентрація відзначається на 14-21 день після виявлення відповідної симптоматики. Тобто вже на 28-35 добу після зараження. Цей варіант тестування стає актуальним лише на 4-5 день після виявлення симптомів.

Проводять такий аналіз тоді, коли людина хоче дізнатися, чи перенесла вона інфекцію і чи має імунітет до неї. Результат може зберігатися позитивним після контакту з коронавірусом протягом усього життя - нині вважають так.

Експрес-аналіз

Швидкі або експрес-тести – це поєднання ELISA (попереднього варіанту) із хроматографією. Принцип розпізнавання схожий на той, що застосовується при експрес-тестуванні на вагітність. Це спеціальна пластина, на яку попередньо нанесені відповідні реагенти. Результат визначається за кількістю смуг, що проявилися.

Для такого дослідження не потрібна оснащена лабораторія, його можна провести навіть удома. Але завжди надійніше робити його в умовах клініки, коли процедура проходить під наглядом досвідченого медперсоналу. На визначення результатів потрібно до 15 хвилин. При такому суттєвому плюсі є і врівноважуючий мінус – чутливість препаратів іноді недостатня для визначення правильного результату. Тести деяких виробників мають точність на рівні 70%. Даний метод застосовується у надзвичайних випадках, коли відповідь потрібна терміново. Для отримання точнішого результату краще скористатися одним із попередніх методів.




Теги:експрес-аналіз, аналізи, ПЛР-тест, споживач, covid, медицина, ковід


Читайте також



Коментарі (0)
avatar